Istoric peridot

Peridotul, ca marea majoritate a pietrelor semipretioase, este cunoscut, apreciat si intrebuintat pentru calitatile sale estetice si curative, din vechime. El a crescut in popularitate odata cu dezvoltarea artei bijuteriei. A fost exploatat ca o piatra pretioasa de mii de ani, si este mentionat in Biblie sub numele de hrisolit. Il regasim, mai apoi, in componenta bijuteriilor egiptene, cu o vechime mai mare de 4000 de ani. Faraoni si lideri importanti printre care si Cleopatra au folosit peridotul in alcatuirea obiectelor de podoaba, a obiectelor de cult precum si pentru decorarea cupelor, de exemplu, convinsi fiind de puterile magice ale acestei pietre.
Cunoscut si folosit de catre artizanii bijutieri pe vremea grecilor antici, peridotul mai poarta numele si de olivina sau cristolit. Vechii romani erau si ei foarte atrasi de aceasta piatra pretioasa si fermecati de stralucirea radianta a verdelui, care nu se schimba chiar si in lumina artificiala, l-au supranumit “smaraldul de seara”.
Piatra indragostitilor in Epoca Barocului, s-a crezut despre olivina ca apara oamenii de mahnire si ghinion. Peridotul a fost de asemenea gasit in Europa, in biserici medievale, impodobind deseori obiectele bisericesti si sustinand cu vibratia lui actul sacramental.

Caracteristici peridot

Piatra a iubirii si protectiei, peridotul era cunoscut in trecut pentru alungarea spiritelor rele. Ca si exponent al dragostei neconditionate, avand capacitatea de a metamorfoza orice tip de energie, el este un puternic curatitor, eliminand si neutralizand toxinele din toate structurile, atat in plan subtil cat si la nivelul corpul fizic.
Deschide, purifica si activeaza centrul inimii (chakra Anahata) precum si cel al plexului solar (chakra Manipura).
Peridotul va ajuta sa inlaturati culpabilitatea, tensiunile sau obsesiile, invatandu-va ca este contraproductiv sa va agatati de trecut. Problemele majore in care este implicata Anahata si anume: emotiile complexe, compasiunea, tandretea, dragostea neconditionata, echilibrul spiritual, respingerea si starea de bine au nevoie de un slujitor care sa va invete cum sa va detasati de influentele exterioare si sa urmati indicatiile propriilor voastre energii superioare.
Indepartand tiparele negative si vechile vibratii, pentru a accede la o noua frecventa, peridotul este o piatra protectoare pentru aura dumneavoastra.
Daca activitatea psihologica s-a concretizat, in sensul ca ati constientizat aspectele slabe precum si pe cele puternice ale personalitatii dumneavoastra, peridotul permite mersul inainte. Acest cristal vizionar ajuta la intelegerea destinului si a obiectivului spiritual. In fond, intelegerea motivatiilor pentru care ne nastem, a scopului acestei vieti precum si modalitatile care ne sunt puse la indemana pentru atingerea tuturor acestor deziderate sunt tot atatea tinte de atins. In plan mental, peridotul atenueaza gelozia, resentimentele, invidia, mania si diminueaza stresul, intarind increderea si confirmarea, fara agresivitate. Faciliteaza asumarea responsabilitatii pentru propria viata, mai ales cand sunteti convinsi ca „totul este din vina altora”. Peridotul imbunatateste relatiile dificile pentru ca, din punct de vedere emotional, stimuleaza dragostea neconditionata pentru sine si celelalte fiinte.
Iertarea ca virtute inseamna, pe de o parte, iertarea tuturor celor care v-au gresit, aducandu-va un neajuns de vreun fel. Dar tot acest concept vorbeste de iertarea de sine, fara de care evolutia noastra si mersul inainte, cresterea, nu sunt posibile. Peridotul va poate inspira, invatandu-va cum sa va iertati, favorizand manifestarea claritatii privind viitorul si buna dispozitie psihologica in abordarea prezentului. Facilitand schimbarea, peridotul va ajuta sa descoperiti adevarurile spirituale. Datorita ajutorului sau, asumarea greselilor va fi mai facila si va favoriza mergerea mai departe, invatand manifestarea corecta a devotamentului si pasiunii.

Efecte tamaduitoare peridot

Peridotul de culoare verde, asociat in principal celui de-al IV-lea centru energetic, centrului inimii, este un mare vindecator. Cu efect regenerator, tonic, peridotul ingrijeste si regenereaza tesuturile, echilibreaza metabolismul si este benefic pielii. Cu efecte directe asupra timusului, actioneaza atat asupra sistemului imunitar cat si asupra celui endocrin, raglandu-le functionarea. Indicat persoanelor suferinde de boli autoimune.
Ajuta inima, plamanii, vezica biliara, splina, tractul intestinal, vindeca ulcerele, imbunatateste vederea, regleaza circulatia. Reglator al functiilor limfatice, stimulent al cresterii la copii.
Energia sa echilibreaza tulburarile bipolare si invinge ipohondria, inlatura apatia, ascute intelectul.