ISTORIC

Peridotul, ca marea majoritate a pietrelor semipretioase, este cunoscut, apreciat si intrebuintat pentru calitatile sale estetice si curative, din vechime. El a crescut in popularitate odata cu dezvoltarea artei bijuteriei. A fost exploatat ca o piatra pretioasa de mii de ani, si este mentionat in Biblie sub numele de hrisolit. Il regasim, mai apoi, in componenta bijuteriilor egiptene, cu o vechime mai mare de 4000 de ani. Faraoni si lideri importanti printre care si Cleopatra au folosit peridotul in alcatuirea obiectelor de podoaba, a obiectelor de cult precum si pentru decorarea cupelor, de exemplu, convinsi fiind de puterile magice ale acestei pietre.

Cunoscut si folosit de catre artizanii bijutieri pe vremea grecilor antici, peridotul mai poarta numele si de olivina sau cristolit. Vechii romani erau si ei foarte atrasi de aceasta piatra pretioasa si fermecati de stralucirea radianta a verdelui, care nu se schimba chiar si in lumina artificiala, l-au supranumit “smaraldul de seara”.

Piatra indragostitilor in Epoca Barocului, s-a crezut despre olivina ca apara oamenii de mahnire si ghinion. Peridotul a fost de asemenea gasit in Europa, in biserici medievale, impodobind deseori obiectele bisericesti si sustinand cu vibratia lui actul sacramental.

 

CARACTERISTICI

Piatra a iubirii si protectiei, peridotul era cunoscut in trecut pentru alungarea spiritelor rele. Ca si exponent al dragostei neconditionate, avand capacitatea de a metamorfoza orice tip de energie, el este un puternic curatitor, eliminand si neutralizand toxinele din toate structurile, atat in plan subtil cat si la nivelul corpul fizic.

Indepartand tiparele negative si vechile vibratii, pentru a accede la o noua frecventa, peridotul este o piatra protectoare pentru aura dumneavoastra.

Daca activitatea psihologica s-a concretizat, in sensul ca ati constientizat aspectele slabe precum si pe cele puternice ale personalitatii dumneavoastra, peridotul permite mersul inainte. Acest cristal vizionar ajuta la intelegerea destinului si a obiectivului spiritual. In fond, intelegerea motivatiilor pentru care ne nastem, a scopului acestei vieti precum si modalitatile care ne sunt puse la indemana pentru atingerea tuturor acestor deziderate sunt tot atatea tinte de atins. In plan mental, peridotul atenueaza gelozia, resentimentele, invidia, mania si diminueaza stresul, intarind increderea si confirmarea, fara agresivitate. Faciliteaza asumarea responsabilitatii pentru propria viata, mai ales cand sunteti convinsi ca „totul este din vina altora”. Peridotul imbunatateste relatiile dificile pentru ca, din punct de vedere emotional, stimuleaza dragostea neconditionata pentru sine si celelalte fiinte.

Iertarea ca virtute inseamna, pe de o parte, iertarea tuturor celor care v-au gresit, aducandu-va un neajuns de vreun fel. Dar tot acest concept vorbeste de iertarea de sine, fara de care evolutia noastra si mersul inainte, cresterea, nu sunt posibile. Peridotul va poate inspira, invatandu-va cum sa va iertati, favorizand manifestarea claritatii privind viitorul si buna dispozitie psihologica in abordarea prezentului. Facilitand schimbarea, peridotul va ajuta sa descoperiti adevarurile spirituale. Datorita ajutorului sau, asumarea greselilor va fi mai facila si va favoriza mergerea mai departe, invatand manifestarea corecta a devotamentului si pasiunii.

Piatra a dizolvarii si reciclarii starilor emotionale negative, fiind amintita in Apocalipsa Sfantului Ioan ca cea de-a saptea piatra in fundatia Orasului Sfant (“Temeliile zidului cetatii sunt impodobite cu tot felul de pietre scumpe: ….. a cincea de sardonix, a sasea de sardiu, a saptea de hrisolit”), peridotul inlatura pulsiunile si dorintele emanate de centrii energetici inferiori, folosind energiile lor creative in mod constient, transferand continutul spiritual al chakrelor superioare la nivelul structurii fizice, a lumii materiale, in manifestare.

Peridotul este o piatra pretioasa cu o nuanta vibranta de verde, si are si el asociate semnificatii si simboluri in astrologie. Iata cateva dintre conexiunile potentiale dintre peridot si astrologie:

Peridotul este considerat una dintre pietrele pretioase asociate cu planeta Mercur in astrologie. Mercur este guvernatorul semnelor zodiacale Gemeni si Fecioara si reprezinta comunicarea, gandirea analitica, invatarea si schimbul de informatii. Peridotul, cu caracteristicile sale specifice, poate avea intelesuri simbolice care se potrivesc cu aceste calitati mercuriale:

Claritate mentala: Mercur este asociat cu mintea, iar peridotul, cu culoarea sa verde stralucitoare, poate simboliza claritatea mentala si puterea de gandire. Se spune ca peridotul poate ajuta la eliminarea gandurilor confuze si la focalizarea atentiei asupra problemelor.

Comunicare: Mercur guverneaza comunicarea, iar peridotul poate fi vazut ca o piatra care ajuta la exprimarea eficienta a gandurilor si a ideilor. Se crede ca purtarea peridotului poate imbunatati abilitatile de comunicare si poate facilita discutiile productive.

Invatare: Mercur este, de asemenea, asociat cu invatarea si dezvoltarea intelectuala. Peridotul poate sprijini procesul de invatare, incurajand concentrarea si asimilarea eficienta a cunostintelor noi.

Flexibilitate: Mercur promoveaza adaptabilitatea si flexibilitatea mentala, iar peridotul poate simboliza aceasta calitate, contribuind la abilitatea de a te adapta la situatii noi si la a gasi solutii creative.

Purificare: Mercur poate fi vazut si ca un agent de purificare in astrologie, in sensul ca ajuta la eliminarea ideilor sau comunicarilor toxice. Peridotul poate fi, de asemenea, asociat cu purificarea, ajutand la eliminarea energiilor negative si la mentinerea unei minti clare si sanatoase.

Peridotul asociat planetei Mercur, guvernatorul semnelor zodiacale Gemeni si Fecioara are conotatii de purificare si claritate. Mercur, prin legatura sa cu comunicarea si gandirea, poate simboliza claritatea mentala si abilitatea de a exprima ideile in mod eficient, in timp ce peridotul, cu culoarea sa verde vibranta, poate reprezenta claritatea mentala si echilibrul in gandire si emotii. Asadar, intr-un sens simbolic, ambele pot contribui la o mai buna intelegere si comunicare in viata unei persoane.

Prin urmare, peridotul este legat de semnul Fecioara. Fecioarele sunt cunoscute pentru atentia lor la detalii si pentru simtul lor practic, iar peridotul poate simboliza claritatea mentala si puritatea de gandire.

Peridotul este asociat si cu semnul zodiacal Leu. Leii sunt adesea considerati a fi plini de energie si pasionati, iar peridotul, cu culoarea sa intensa verde, poate fi vazut ca o reflectie a acestei pasiuni si vitalitati.

In astrologie, peridotul poate fi asociat cu planeta Marte. Marte guverneaza energiile pasionale, impulsivitatea si curajul. Culoarea verde a peridotului poate simboliza cresterea si dezvoltarea acestor calitati intr-o maniera mai controlata si echilibrata. Pentru aceste caracteristici, aceasta semipretioasa este recomandata Berbecilor si Scorpionilor.

Din perspectiva spirituala, peridotul deschide, purifica si activeaza centrul inimii (chakra Anahata) precum si, in secundar, cel al plexului solar (chakra Manipura).

Peridotul este o piatra pretioasa verde, cunoscuta si sub numele de “chihlimbar exotic” sau “olivina”. Acesta este asociat cu chakra Anahata sau chakra inimii in traditia hindusa a chakrelor, chakra situata in zona pieptului si asociata cu iubirea, compasiunea, iertarea si relatiile. Aceasta chakra joaca un rol esential in capacitatea de a iubi si de a accepta iubirea din partea altora. Cand chakra Anahata este echilibrata, individul poate experimenta sentimente de bucurie si conexiune cu ceilalti. Datorita culorii sale verzi, purtarea sau utilizarea peridotului poate contribui la deschiderea si echilibrarea Anahatei. Acest lucru poate sprijini individul sa-si exprime mai usor iubirea si compasiunea, sa ierte si sa creeze relatii sanatoase. Folosit in meditatie, pentru a sprijini deschiderea si echilibrarea chakrei Anahata, peridotul poate facilita procesul de vindecare si de dezvoltare personala, in special in domeniul relatiilor si al iubirii de sine.

Manipura este a treia chakra principala in sistemul chakrelor din traditia hindusa si este situata in zona stomacului, in regiunea plexului solar. Aceasta chakra este asociata cu vointa personala, puterea, autodisciplina si autocontrolul. Peridotul, cunoscut pentru culoarea sa verde vibranta, este adesea asociat cu energia revitalizanta, claritatea mentala si bunastarea. Peridotul se crede ca aduce armonie si echilibru in viata celui care il poarta.

Atunci cand chakra Manipura este echilibrata si activata, individul se simte puternic si plin de incredere. Datorita culorii sale verzi, peridotul poate fi asociat cu chakra Manipura, care este reprezentata prin culoarea galbena sau auriu. Culorile din spectrul de verde si galben pot sa se completeze reciproc si sa sustina echilibrarea si activarea chakrei Manipura.

Peridotul va ajuta sa inlaturati culpabilitatea, tensiunile sau obsesiile, invatandu-va ca este contraproductiv sa va agatati de trecut. Problemele majore in care este implicata Anahata si anume: emotiile complexe, compasiunea, tandretea, dragostea neconditionata, echilibrul spiritual, respingerea si starea de bine au nevoie de un slujitor care sa va invete cum sa va detasati de influentele exterioare si sa urmati indicatiile propriilor voastre energii superioare.

Peridotul, asociat planetei Mercur si celei de-a treia chakra – Manipura, chakra plexului solar, initiaza vindecarea la nivelul corpului fizic prin echilibrarea sistemului endocrin. Manipura, centrul energetic al personalitatii, este chakra care ne ajuta sa ne identificam corect social, sa ne incadram si sa ne subordonam normelor sociale ale vremurilor in care am ales sa venim, sa manifestam forta personala, tenacitatea, adaptabilitatea, in mod just. Chakra plexului solar constituie soarele si centrul de forta al omului. Aici preluam energia solara care hraneste, printre altele, corpul nostru fizic, dandu-i vitalitate.

Peridotul este adesea asociat celui de-al IV-lea centru energetic – chakra inimii – Anahata, care este centrul iubirii si compasiunii in sistemul chakrelor. Se crede ca aceasta piatra pretioasa poate ajuta la deschiderea si echilibrarea chakrei inimii, contribuind astfel la dezvoltarea relatiilor si a iubirii proprii, peridotul fiind un mare vindecator.

 

Este important sa mentionam ca interpretarile si semnificatiile ezoterice ale cristalelor pot varia in functie de credinte si experiente personale. Utilizarea si intelegerea peridotului in contextul spiritual trebuie sa fie intotdeauna respectata si explorata cu discernamant si constienta.