Istoricul cuartului roz

„Piatra iubirii neconditionate” – cuartul roz – pe tot parcursul istoriei, a fost si a ramas pana astazi simbolul iubirii si frumusetii. In vechea Mesopotamie, au fost gasite siraguri de cuart roz ce dateaza inca din 7000 I.Hr. In societatile umane primitive cuartul era folosit ca si unealta.
Egiptenii credeau ca acest tip de cuart previne imbatranirea.
Asiaticii il foloseau la confectionarea obiectelor de podoaba inca din anul 800 I.Hr.
In epoca romana, cuartul roz era foarte apreciat pentru calitatile sale curative. Vechii romani credeau ca aceasta piatra semipretioasa ajuta in tratarea problemelor de respiratie, a durerilor de cap, a dismenoreei si la eliminarea impuritatilor din organism. Era, deasemenea, utilizat in fabricarea emblemelor de pe sigilii, folosite in autentificarea actelor oficiale.
Cuartul roz a devenit cunoscut ca piatra iubirii si a impacarii din mitul grecesc in care Adonis, un vanator chipes, s-a indragostit de Afrodita. Ares, zeul soarelui, indragostit si el de zeita frumusetii, incearca sa-l rapuna pe rival, dar frumosul Adonis este salvat de Afrodita. Legenda spune ca Afrodita, in stradania ei de al salva pe Adonis ranit de Ares, s-a intepat in spinii unui tufis. Sangele celor doi indragostiti s-a amestecat iar picaturile cazute pe un cuart alb l-au transformat in cuart roz. Mai tarziu, a devenit un obicei al romanilor sa dea cuartul roz in dar ca dovada de iubire.

Caracteristicile cuartului roz

In stare pura cuarțul este incolor, impuritațile din cristal fiind cele care determina culoarea mineralului. Varietatea de roz a cuartului e datorata prezentei ionilor de fosfor precum si a urmelor de fier, titan si mangan in structura sa.
Piatra a iubirii neconditionate si a pacii infinite, cuartul roz este cristalul cel mai important pentru inima si pentru cea de-a IV-a chakra – Anahata-, invatorul nostru in a darui si a primi iubire, in egala masura. Purifica si deschide inima, deblocand circulatia energiilor in si dinspre exterior, induce o vindecare interioara profunda si dragostea de sine. Cel de-al patrulea centru energetic este cel care face legatura intre circulatia energiei centrilor inferiori cu cea a celor superiori. Veritabila esenta a iubirii, cuartul roz, cu efectul sau calmant si linistitor, este excelent in caz de traume sau crize.
Anihileaza energiile negative datorate carentelor, vindecand rani adanci lasate in sufletul nostru de neiubiri. Intensifica empatia si sensibilitatea, inlesnind acceptarea schimbarilor atat de necesare in viata noastra. Cuartul roz intareste afirmatiile pozitive. Acesta piatra, cu energia sa blanda, pune in valoare intentia si mareste receptivitatea noastra la orice tip de frumusete, comportandu-se ca un bun canal pentru energia divina.
Incurajeaza dragostea neconditionata si restabileste increderea si armonia in relatiile existente. Elibereaza emotii neexprimate si suparari vechi, modificand in noi conditionari emotionale necorespunzatoare. Calmeaza durerea interiorizata facandu-va receptivi la iubire si frumos, atenuand tristetea.
Nu puteti primi iubirea semenilor, nici sa le daruiti iubirea voastra, daca nu v-ati iertat si nu va iubiti pe voi insiva. Masura iubirii voastre este egala cu masura in care puteti ierta. Vindecator rafinat, cuartul roz favorizeaza iertarea de sine si acceptarea, invoca increderea in sine si constiinta propriei voastre valori.

Efecte terapeutice ale cuartului roz

O prima recomandare a cuartului roz este aceea de piatra protectoare pentru copii. Alunga spaimele de tot felul si gandurile negre, redand bucuria si inocenta specifice copilariei.
Considerat ca fiind piatra zeitei Venus, cuartul roz este folosit in ameliorarea suferintelor din dragoste, fiind potrivit tuturor tipurilor de probleme emotionale. Ne ajuta sa depasim traume din trecut trezind in noi sentimentul iubirii neconditionate. Acest cristal linisteste si calmeaza, amplifica iubirea si vindeca, aduce seninatate sufleteasca si emotionala, claritate, echilibru si pace. Va sustine in eliminarea emotiilor si energiilor negative, frica, teama si invidia, gelozia, ajutandu-va sa legati prietenii puternice. Reprezinta intoarcerea noastra la copilarie, la vremea iubirilor pure si neconditionate. Sunt cristalele noilor inceputuri in relatii aducand fericirea si fidelitatea.
Cuartul roz asociat iubirii, echilibreaza cea de-a IV-a chakra – Anahata-. Regleaza si intareste inima si sistemul circulator, elimina impuritatile din fluidele corporale, atenueaza durerile cardiace. Plasat pe timus, vindeca afectiunile pieptului si ale plamanilor. Trateaza rinichii, suprarenalele, atenueaza ameteala si este cunoscut pentru marirea fertilitatii. Util in bolile Alzheimer, Parkinson si dementa senila. Purtat in timpul noptii, va ajuta sa aveti un somn linistit si sa primiti inspiratie creativa.

Culori specifice ale cuartului roz

Are o culoare roz laptoasa, translucida si adesea piatra prezinta vinisoare. Culoarea sa merge de la roz deschis pana la un roz-rosu saturat. Cuartul roz transparent este rar si se gaseste in Madagascar.