Istoricul Jaspului

Jaspul „piatra stropita” se presupune ca ar fi de origine egipteana sau persana. Unele surse il identifica insa ca avand origini mult mai vechi. Se pare ca era cunoscut si folosit in Asia, in zona Pakistanului de astazi, inca din Epoca de Piatra. Aceasta piatra semipretioasa era utilizata in confectionarea obiectelor de podoaba si amintita de-alungul timpului in diverse documente iudaice, persane, asiriene, sau latine. Se credea ca trimite energiile negative inapoi la sursa care le-a declansat si ca protejeaza impotriva muscaturilor de insecte si de sarpe.
In Grecia antica, cu 1800 ani i.Hr, jaspul era folosit in fabricarea sigiliilor.
In sec. IV, amerindienii credeau ca jaspul aduce ploaia. Se zicea ca protejeaza impotriva cosmarurilor si epilepsiei.
Romanii, impresionati de diversitatea si frumusetea sa, au folosit jaspul atat in fabricarea mozaicurilor cat si pentru sigilii si casete cum de altfel a fost folosit pentru ornamentatii sau ca piatra semipretioasa in Grecia antica.
In Evul Mediu este utilizat atat pentru creerea podoabelor cat si ca piatra ornamentala in constructia cladirilor cu caracter religios ori laic.
Caracteristicile jaspului
Jaspul „protectorul suprem” impotriva atacurilor energetice si informationale, este un veritabil sustinator in timpul perioadelor stresante, aducand armonie si unitate.
Un adevarat vindecator, jaspul are proprietatea de a ne ajuta sa facem legatura intre diverse aspecte ale vietii, raspunzatoare, in plan subtil, de suferintele noastre. Din acest motiv, putem spune ca jaspul este un adevarat invatator, calauzitor pentru cei care, constientizand necesitatea vindecarii si a elevarii, doresc sa-si descopere si sa-si insuseasca lectiile de viata, misiunea personala, prin iubire si iertare. La un nivel superior de constientizare, jaspul ne pune in legatura cu experientele vietilor anterioare, legatura atat de necesara pentru constientizare si elevare. Refacerea drumului, intregirea puzzle-ului experientelor anterioare creaza premisele trecerii la un nivel de intelegere superior.
Jaspul aliniaza chakrele, fiecare culoare fiind benefica unui centru informational energetic anume.
Jaspul armonizeaza, prin intermediul chakrelor noastre, intregul sistem energetic informational: biocampuri si structuri, facilitand contactul cu lumile spirituale.
In plan fizic, jaspul reface biocampul vital si pe cel de control-supraveghere, sustinand astfel organismul in timpul starilor acute sau a bolilor cornice, micsorand astfel durata covalescentei. Reduce influenta radiatiilor electromagnetice asupra organismului.
In plan rational, jaspul induce hotarare, indiferent de scopul urmarit. Confera curajul de implicare in probleme si promoveaza onestitatea atat fata de propria persoana cat si fata de ceilalti, amintind oamenilor sa se ajute intre ei. Asigura suport in cazul conflictelor inevitabile. Stimuleaza imaginatia si materializeaza ideile, ajuta la mentinerea unei atitudini pozitive si optimiste. Faciliteaza gandirea rapida, incurajeaza abilitatile organizatorice, cooperarea, in realizarea proiectelor.

Efecte terapeutice ale jaspului

Odata cu stimularea vizuala a celui care o poarta, prin frumusetea sa unica, jaspul determina scaderea stresul, diminuarea depresiei, a nervozitatii si supararilor, a dezechilibrelor de orice natura, prin diminuarea negativitatii proprii si a celor din jurul nostru.
In principal, actioneaza asupra sistemului circulator, a tractului digestiv si a organelor sexuale, dar vom vedea ca, in functie de culoarea sa, jaspul are functii specifice asupra diverselor organe si sisteme. Folosit pe perioade lungi de timp, echilibreaza nivelul mineralelor din corp.

Culori si forme specifice jaspului

Jaspul are urmatoarele particularitati, in functie de culoarea sa:
Jaspul rosu (jaspul feruginos) un adevarat energizant, stimuleaza refacerea vitalitatii organismului, sustinandu-l astfel in timpul starilor acute sau a bolilor cronice. Ancoreaza energia si scoate in evidenta conflictele inainte ca acestea sa se agraveze, oferind solutii in situatiile cele mai dificile. Eficient in combaterea febrei. Stimuleaza refacerea tesuturilor, intareste organismul dupa operatii chirurgicale, mareste acuitatea mirosului, benefic pentru ovare, inima, sange, stimulent sexual.
Jaspul australian (Mookaitul) este cel care stimuleaza fuctionarea celei de-a doua chakra – Svadhisthana – stimulandu-ne capacitatea de percepere a trairilor interioare, a emotiilor celorlalti, restabilind astfel echilibrul fragil dintre experientele interioare si cele exterioare. Mareste creativitatea, induce dorinta de noi experiente, mareste autocontrolul, siguranta de sine, incurajand abordarea cu diplomatie a relatiilor cu ceilalti. Ne evidentiaza toate alternativele si ne ajuta la alegerea celei mai bune dintre ele. Energia acestui jasp cu nuante de orange induce celei care il poarta buna dispozitie, facand-o sa fie prietenoasa, deschisa, intuitiva, cu un bun simt al umorului, preocupata de ceilalti in sensul bun al cuvantului, sensibila, cu inteligenta emotionala si cumpatare. Mookaitul are rol in micsorarea duratei covalescentei, intarind sistemul imunitar. Aceasta piatra semipretioasa, prin influenta sa asupra Svadhisthana, stimuleaza sexualitatea, capacitatea de regenerare, procreatia.
Jaspul galben protejeaza in timpul calatorilor. Corespunde celui de-al treilea centru energetic – Manipura – prin urmare va stimula tot ceea ce rezulta din experimentarea atitudinii „Respecta-te pe tine insuti”. Canalizeaza energia pozitiva, produce buna dispozitie si energizeaza sistemul endocrin. Energiile vehiculate sunt orientate către a ne ajuta să ne înţelegem mai bine propria noastra individualitate si modul nostru specific, armonios de manifestare. La nivelul structurii fizice, elimina toxinele, imbunatateste digestia si trateaza stomacul.
Jaspul verde vindeca si inlatura raul si obsesia. Echilibreaza si armonizeaza intre ele Structurile Energetice prin stimularea manifestarii iubirii fata de apropele nostru, si, simultan cu aceasta, prin diminuarea atasamentelor de orice tip. Stimuleaza chakra inimii –Anahata-. Trateaza afectiunile pielii si diminueaza toxicitatea, zonele inflamate din organism. Vindeca tractul digestiv si organele de purificare, intareste si detoxifica sistemul circulator, sangele si ficatul, inlatura blocajele hepatice sau biliare. Fortifica sanatatea asigurand un somn odihnitor.
Jaspul albastru faciliteaza comunicarea cu lumea spirituala. Stimuleaza chakra gatului – Vishuda-, echilibreaza energiile, inlesneste deschiderea fata de sfera cunoasterii. Aceasta piatra semipretioasa ii induce purtatorului sau o capacitate deosebita in a intelege si a intui, o memorie excelenta a tuturor acestor cunostinte, de acum sau de altadata. Ne ajuta sa ne regasim starea de „copil divin” care salasluieste ascunsa in sufletul fiecaruia dintre noi, renascand puritatea, inocenta si candoarea. Benefic in afectiuni ale gatului, ale tiroidei, in bolile degenerative, echilibreaza carentele de minerale.
Jaspul violet, prin purtarea sa, stimuleaza chakra coroana –Sahasrara-, aducand in manifestare cele mai inalte virtuti umane. Astfel, purtatorul constient al acestei pietre semipretioase experimenteaza constiinta infinitului si cunoasterea supraconceptuala. Poate avea acces la „deschidere” spirituala fata de Dumnezeu – forta creatoare a universului – avand astfel loc eliminarea tuturor contradictiilor. Jaspul violet faciliteaza capacitatea de manifestare a Iubirii pure, fata de Dumnezeu si Creatia Sa, dincolo de criteriile umane anterior fixate. Onestitate, simtul umorului, interes social, iubire, atentie, simt etic, libertate, creativitate, spontaneitate sunt tot atatea caracteristici stimulate de purtarea jaspului violet.
Jaspul brun (inclusiv jaspul-gravura) face conectarea cu planeta „mama” prin stimularea Biocampului de Contact Informational Teluric, aducand astfel stabilitate si echilibru. Este util indeosebi pentru micsorarea influentelor surselor de semnal teluric si a stresului datorat mediului inconjurator. Faciliteaza meditatia profunda, autocontrolul, centrarea si regresia catre vietile anterioare, dezvaluind cauzele karmice ale problemelor. Jaspul-gravura scoate la suprafata sentimentele reprimate de vinovatie, invidie, ura si dragoste neimpartasita, dar si gandurile lasate deoparte. Odata inlaturat blocajul, se pot trage invatamintele. Inspira simtul proportiilor si armoniei. Aduce confort si inlatura frica.
Stimuleaza sistemul imunitar, elimina poluantii si toxinele din corp, activeaza organele excretoare, ingrijeste pielea. Creste respectul de sine.
Jaspul negru (Basanitul) ajuta la dezvoltarea intuitiei, clarvederii. Conduce in adancurile starii modificate de constiinta si favorizeaza interiorizarea, introspectia.
Jaspul feruginos (jasp cu incluziuni de hematit) va ajuta sa ramaneti ancorati in realitate si sa fiti echilibrati din punct de vedere emotional. Elimina influentele energetice si informationale malefice, favorizand claritatea mentala.