ISTORIC

Jaspul “piatra stropita” se presupune ca ar fi de origine egipteana sau persana. Unele surse il identifica insa ca avand origini mult mai vechi. Se pare ca era cunoscut si folosit in Asia, in zona Pakistanului de astazi, inca din Epoca de Piatra. Aceasta piatra semipretioasa era utilizata in confectionarea obiectelor de podoaba si amintita de-alungul timpului in diverse documente iudaice, persane, asiriene, sau latine. Se credea ca trimite energiile negative inapoi la sursa care le-a declansat si ca protejeaza impotriva muscaturilor de insecte si de sarpe.

In Grecia antica, cu 1800 ani i.Hr, jaspul era folosit in fabricarea sigiliilor.

In sec. IV, amerindienii credeau ca jaspul aduce ploaia. Se zicea ca protejeaza impotriva cosmarurilor si epilepsiei.

Romanii, impresionati de diversitatea si frumusetea sa, au folosit jaspul atat in fabricarea mozaicurilor cat si pentru sigilii si casete cum de altfel a fost folosit pentru ornamentatii sau ca piatra semipretioasa in Grecia antica.

In Evul Mediu este utilizat atat pentru creerea podoabelor cat si ca piatra ornamentala in constructia cladirilor cu caracter religios ori laic.

 

CARACTERISTICI

Jaspul „protectorul suprem” impotriva atacurilor energetice si informationale, este un veritabil sustinator in timpul perioadelor stresante, aducand armonie si unitate.

Un adevarat vindecator, jaspul are proprietatea de a ne ajuta sa facem legatura intre diverse aspecte ale vietii, raspunzatoare, in plan subtil, de suferintele noastre. Din acest motiv, putem spune ca jaspul este un adevarat invatator, calauzitor pentru cei care, constientizand necesitatea vindecarii si a elevarii, doresc sa-si descopere si sa-si insuseasca lectiile de viata, misiunea personala, prin iubire si iertare. La un nivel superior de constientizare, jaspul ne pune in legatura cu experientele vietilor anterioare, legatura atat de necesara pentru constientizare si elevare. Refacerea drumului, intregirea puzzle-ului experientelor anterioare creaza premisele trecerii la un nivel de intelegere superior.

Jaspul aliniaza chakrele, fiecare culoare fiind benefica unui centru informational energetic anume.

Jaspul armonizeaza, prin intermediul chakrelor noastre, intregul sistem energetic informational: biocampuri si structuri, facilitand contactul cu lumile spirituale.

In plan fizic, jaspul reface biocampul vital si pe cel de control-supraveghere, sustinand astfel organismul in timpul starilor acute sau a bolilor cornice, micsorand astfel durata covalescentei. Reduce influenta radiatiilor electromagnetice asupra organismului.

In plan rational, jaspul induce hotarare, indiferent de scopul urmarit. Confera curajul de implicare in probleme si promoveaza onestitatea atat fata de propria persoana cat si fata de ceilalti, amintind oamenilor sa se ajute intre ei. Asigura suport in cazul conflictelor inevitabile. Stimuleaza imaginatia si materializeaza ideile, ajuta la mentinerea unei atitudini pozitive si optimiste. Faciliteaza gandirea rapida, incurajeaza abilitatile organizatorice, cooperarea, in realizarea proiectelor.

Jaspul este o piatra semipretioasa cu o varietate de culori si texturi, iar in astrologie este asociat cu mai multe semne zodiacale si planete, fiecare varianta de jasp avand proprietati specifice. Iata particularitatile jaspului, in functie de culoarea sale, precum si cateva asocieri astrologice pentru diferitele tipuri de jasp:

Jaspul rosu (jaspul feruginos) un adevarat energizant, stimuleaza refacerea vitalitatii organismului, sustinandu-l astfel in timpul starilor acute sau a bolilor cronice. Ancoreaza energia si scoate in evidenta conflictele inainte ca acestea sa se agraveze, oferind solutii in situatiile cele mai dificile.

Semn zodiacal asociat: Berbec, Scorpion

Planeta guvernanta: Marte

Caracteristici: Jaspul rosu este asociat cu energie, putere si curaj. Este considerat a aduce protectie si a stimula actiunea. Berbecii si Scorpionii, guvernati de Marte, pot gasi in jaspul rosu un aliat pentru a-si spori determinarea si pentru a-si proteja energia.

Jaspul australian (Mookaitul) este cel care stimuleaza fuctionarea celei de-a doua chakra – Svadhisthana – stimulandu-ne capacitatea de percepere a trairilor interioare, a emotiilor celorlalti, restabilind astfel echilibrul fragil dintre experientele interioare si cele exterioare. Mareste creativitatea, induce dorinta de noi experiente, mareste autocontrolul, siguranta de sine, incurajand abordarea cu diplomatie a relatiilor cu ceilalti. Ne evidentiaza toate alternativele si ne ajuta la alegerea celei mai bune dintre ele. Energia acestui jasp cu nuante de orange induce celei care il poarta buna dispozitie, facand-o sa fie prietenoasa, deschisa, intuitiva, cu un bun simt al umorului, preocupata de ceilalti in sensul bun al cuvantului, sensibila, cu inteligenta emotionala si cumpatare. Mookaitul are rol in micsorarea duratei covalescentei, intarind sistemul imunitar. Aceasta piatra semipretioasa, prin influenta sa asupra Svadhisthana, stimuleaza sexualitatea, capacitatea de regenerare, procreatia.

Jaspul galben protejeaza in timpul calatorilor. Corespunde celui de-al treilea centru energetic – Manipura – prin urmare va stimula tot ceea ce rezulta din experimentarea atitudinii „Respecta-te pe tine insuti”. Canalizeaza energia pozitiva, produce buna dispozitie si energizeaza sistemul endocrin. Energiile vehiculate sunt orientate catre a ne ajuta sa ne intelegem mai bine propria noastra individualitate si modul nostru specific, armonios de manifestare.

Semn zodiacal asociat: Leu

Planeta guvernanta: Soarele

Caracteristici: Jaspul galben este asociat cu bucuria, optimismul si creativitatea. Leii, guvernati de Soare, pot gasi in acest jasp o sursa de inspiratie si vitalitate pentru a-si exprima creativitatea si pentru a adauga stralucire vietii lor.

Jaspul verde vindeca si inlatura raul si obsesia. Echilibreaza si armonizeaza intre ele Structurile Energetice prin stimularea manifestarii iubirii fata de apropele nostru, si, simultan cu aceasta, prin diminuarea atasamentelor de orice tip. Stimuleaza chakra inimii –Anahata-.

Semn zodiacal asociat: Gemeni

Planeta guvernanta: Mercur

Caracteristici: Jaspul verde este adesea asociat cu echilibrul, comunicarea si intelepciunea. Gemenii, guvernati de Mercur, pot gasi in acest jasp o sursa de ajutor pentru a-si spori abilitatile de comunicare si a-si mentine echilibrul mental.
Un adevarat vindecator, sedimentul marin de jasp verde are proprietatea de a ne ajuta sa facem legatura intre diverse aspecte ale vietii, raspunzatoare, in plan subtil, de suferintele noastre. Aceasta semipretioasa cu reflexe verzi are capacitatea de a elimina contradictiile din viata noastra si de a ajuta la pastrarea demnitatii personale. Din acest motiv, putem spune ca jaspul verde este un adevarat invatator, calauzitor pentru cei care, constientizand necesitatea vindecarii si a elevarii, doresc sa-si descopere si sa-si insuseasca lectiile de viata, misiunea personala, prin iubire si iertare.
Jaspul verde, prin purtarea sa, stimuleaza chakra inimii – Anahata si problemele majore in care aceasta este implicata si anume: emotiile complexe, compasiunea, tandretea, dragostea neconditionata, echilibrul spiritual, respingerea si starea de bine au nevoie de un slujitor care sa va invete cum sa va detasati de influentele exterioare si sa urmati indicatiile propriilor voastre energii superioare. Deschide, purifica si activeaza centrul inimii (chakra Anahata) precum si cel al plexului solar (chakra Manipura).

Jaspul albastru faciliteaza comunicarea cu lumea spirituala. Stimuleaza chakra gatului – Vishuda-, echilibreaza energiile, inlesneste deschiderea fata de sfera cunoasterii. Aceasta piatra semipretioasa ii induce purtatorului sau o capacitate deosebita in a intelege si a intui, o memorie excelenta a tuturor acestor cunostinte, de acum sau de altadata. Ne ajuta sa ne regasim starea de “copil divin” care salasluieste ascunsa in sufletul fiecaruia dintre noi, renascand puritatea, inocenta si candoarea.

Semn zodiacal asociat: Sagetator

Planeta guvernanta: Jupiter

Caracteristici: Jaspul albastru este asociat cu claritatea mentala, comunicarea si ordinea. Sagetatorii, guvernati de Jupiter, pot gasi in acest jasp un sprijin pentru a-si aduce claritatea in gandire si pentru a-si comunica ideile mai eficient.

Jaspul imperial violet, prin purtarea sa, stimuleaza chakra coroana –Sahasrara-, aducand in manifestare cele mai inalte virtuti umane. Astfel, purtatorul constient al acestei pietre semipretioase experimenteaza constiinta infinitului si cunoasterea supraconceptuala. Poate avea acces la “deschidere” spirituala fata de Dumnezeu – forta creatoare a universului – avand astfel loc eliminarea tuturor contradictiilor. Jaspul violet faciliteaza capacitatea de manifestare a Iubirii pure, fata de Dumnezeu si Creatia Sa, dincolo de criteriile umane anterior fixate. Onestitate, simtul umorului, interes social, iubire, atentie, simt etic, libertate, creativitate, spontaneitate sunt tot atatea caracteristici stimulate de purtarea jaspului violet.

Jaspul brun (inclusiv jaspul-gravura) face conectarea cu planeta “mama” prin stimularea Biocampului de Contact Informational Teluric, aducand astfel stabilitate si echilibru. Este util indeosebi pentru micsorarea influentelor surselor de semnal teluric si a stresului datorat mediului inconjurator. Faciliteaza meditatia profunda, autocontrolul, centrarea si regresia catre vietile anterioare, dezvaluind cauzele karmice ale problemelor.

Jaspul-gravura scoate la suprafata sentimentele reprimate de vinovatie, invidie, ura si dragoste neimpartasita, dar si gandurile lasate deoparte. Odata inlaturat blocajul, se pot trage invatamintele. Inspira simtul proportiilor si armoniei. Aduce confort si inlatura frica. Creste respectul de sine.

Jaspul negru (Basanitul) ajuta la dezvoltarea intuitiei, clarvederii. Conduce in adancurile starii modificate de constiinta si favorizeaza interiorizarea, introspectia.

Jaspul feruginos (jasp cu incluziuni de hematit) va ajuta sa ramaneti ancorati in realitate si sa fiti echilibrati din punct de vedere emotional. Elimina influentele energetice si informationale malefice, favorizand claritatea mentala.

Jaspul dalmatian (Jasp cu pete neagre)

Semn zodiacal asociat: Balanta

Planeta guvernanta: Venus

Caracteristici: Jaspul dalmatian este asociat cu armonia, relatiile si echilibrul emotional. Balantele, guvernate de Venus, pot gasi in acest jasp un instrument pentru a-si imbunatati relatiile si pentru a-si mentine echilibrul emotional.

 

Este important sa mentionam ca interpretarile si semnificatiile ezoterice ale cristalelor pot varia in functie de credinte si experiente personale. Utilizarea si intelegerea jaspului in contextul spiritual trebuie sa fie intotdeauna respectata si explorata cu discernamant si constienta.