ISTORIC

Turcoazul are o istorie bogata si interesanta care se intinde pe mii de ani. Aceasta piatra semipretioasa a fost apreciata si folosita in culturile din intreaga lume din antichitate pana in prezent.

Turcoazul a fost folosit in Mesopotamia (zona cunoscuta astazi ca Irak) inca din anul 3000 i.Hr. Se credea ca aceasta piatra avea proprietati vindecatoare si de protectie si era folosita pentru a confectiona bijuterii si talismane.

Egiptenii antici apreciau turcoazul pentru culoarea sa asemanatoare cu cerul si cu apa. A fost folosit in bijuterii, amulete si masti funerare. Se credea ca turcoazul avea puteri magice si putea proteja purtatorul in viata de apoi.

In Persia (astazi Iran), turcoazul era cunoscut sub numele de “firouzeh” si era considerat o piatra sacra. A fost utilizat pentru a decora cladiri si pentru a crea bijuterii deosebite.

Multe triburi amerindiene din America de Nord au folosit turcoazul in traditiile lor culturale si religioase. Turcoazul era si este inca un simbol al abundentei si al legaturii cu lumea spirituala.

Turcoazul este folosit in India si Tibet in bijuterii si obiecte de cult. Este considerat a avea calitati spirituale si de protectie si este legat de traditiile religioase ale acestor culturi.

In Evul Mediu, turcoazul a fost un obiect de mare pret in Asia Centrala si a fost inclus in celebra Ruta a Matasii. A fost adesea folosit in obiecte de lux, cum ar fi goblenurile si bijuteriile.

Turcoazul a fost foarte apreciat in timpul dinastiei otomane, care a condus o parte semnificativa a lumii musulmane timp de secole. In vremea sultanilor otomani, turcoazul a devenit o piatra pretioasa si a fost utilizat in bijuterii, decorarea palatelor si obiectele de lux.

Turcoazul a fost folosit pentru a crea bijuterii exceptionale pentru membrii familiei regale otomane, inclusiv sultani, sultane si printi. Era frecvent folosit in inele, cercei, coliere si bratari pentru a exprima bogatia si statutul social.

Turcoazul a fost utilizat pentru a decora palatele si resedintele sultanilor otomani. Putea fi gasit in mozaicuri, tapiterii, oglinzi si alte obiecte de lux care impodobeau locuintele sultanilor.

In traditia islamica, turcoazul a fost considerat o piatra sfanta si protectoare. A fost folosit in obiectele religioase, cum ar fi Coranul, sau in bijuterii purtate pentru protectie si noroc.

Turcoazul era adesea oferit ca dar diplomatic sau de pace in timpul negocierilor cu alte natiuni. Era un simbol al bunelor intentii si al prieteniei.

Turcoazul era purtat ca talisman pentru a asigura protectie si noroc. Se credea ca aducea binecuvantarea lui Allah si proteja purtatorul de energiile negative si deochi.

Otomanii au avut o pozitie cheie in comertul de turcoaz pe teritoriul lor, iar aceasta piatra era adusa in Imperiul Otoman din diferite locuri, cum ar fi Iran si Tibet.

Mestesugarii specializati in prelucrarea si montarea turcoazului au jucat un rol semnificativ in crearea bijuteriilor si a decoratiunilor. In timpul domniei sultanilor, acesti mestesugari erau sprijiniti si incurajati sa creeze opere de arta deosebite.

In concluzie, turcoazul a avut o semnificatie speciala in timpul sultanilor otomani, fiind folosit in mod extins in bijuterii, decorarea locuintelor regale si in obiecte religioase. Acesta a fost un simbol al bogatiei, protectiei si intelepciunii si a fost apreciat in intregul Imperiu Otoman.

Turcoazul continua sa fie apreciat astazi in bijuterii, decoratiuni interioare si arta. Este foarte cautat pentru culorile sale vibrante si pentru legaturile sale cu traditiile si semnificatiile spirituale.

Turcoazul are o istorie bogata si diversificata si ramane o piatra semipretioasa apreciata in intreaga lume pentru frumusetea sa unica si semnificatiile sale profunde.

Turcoazul este extras din diferite locuri de pe glob, inclusiv Statele Unite, Egipt, China, Iran si Mexic.

 

CARACTERISTICI

Turcoazul este o piatra semipretioasa cunoscuta pentru culoarea sa caracteristica, care variaza de la albastru-verde la albastru ceresc, amintind de cerul senin sau de apele adanci ale oceanului, nuanta vibranta ce ii confera o frumusete aparte precum si pentru textura sa atragatoare. Turcoazul este adesea gasit sub forma de cristale sau fragmente de dimensiuni mici pana la medii. Suprafata sa poate avea un aspect granulat sau usor lucios, iar textura sa poate varia de la opaca la semitransparenta. Multe bucati de turcoaz au modele fascinante, inclusiv pete sau dungi de nuante diferite, ceea ce adauga un farmec aparte fiecarei pietre.

Turcoazul are o semnificatie spirituala si culturala bogata. Este adesea asociat cu protectia, intelepciunea si vindecarea. Multe culturi au considerat turcoazul o piatra pretioasa cu puteri speciale si semnificatii profunde.

Foarte eficace, turcoazul ofera confort spiritului si buna dispozitie corpului. Piatra protectoare, a fost utilizata pentru amulete din cele mai vechi timpuri. O veche traditie povesteste despre aceasta semipretioasa care isi schimba culoarea in caz de infidelitate. Turcoazul favorizeaza armonia spirituala si creeaza posibilitatea comunicarii cu lumea fizica si lumile spirituale.

Turcoazul echilibreaza si aliniaza toate chakrele cu corpurile subtile, punand in acord planul fizic cu cel spiritual.

Turcoazul este o piatra de purificare care inlatura energia negativa, oferind protectie impotriva poluantilor din mediul inconjurator. In gandirea traditionala, turcoazul uneste pamantul si cerul, reunind energiile masculine si feminine.

Piatra echilibrata ce favorizeaza dezvoltarea personala, turcoazul ajuta in reglarea problemelor in maniera creativa si atenueaza nervozitatea atunci cand vorbim in public.

In plan psihologic, turcoazul fortifica, eliminand atitudinea de martir.

In plan mental, turcoazul albastru inspira calmul interior permitandu-ne sa ramanem si in alerta, si dezvolta inventivitatea.

In plan emotional, aceasta semipretioasa stabilizeaza schimbarile de stare si confera serenitate. Stimuleaza dragostea romantica.

Creativitatea, comunicarea, curajul, deschiderea catre spiritual, capacitatea de a folosi mai bine timpul, starea de bine sunt tot atatea atribute care recomanda turcoazul albastru ca pe o piatra speciala. Culturile antice pretuiau turcoazul pentru puterea sa spirituala si pentru frumusetea sa.

In traducere din persana,turcoazul inseamna “piatra fericirii” si este un simbol al generozitatii, statorniciei, sinceritatii si afectiunii.

Cu modelul sau matricial, unic, de un verde albastrui, pus in evidenta de insertii de culoare, organizate intr-o adevarata panza de paianjan, acest turcoaz impresioneaza prin forta si vivacitatea sa.

Piatra ARHANGHELULULUI SANDALPHON – ingerul muzicii, turcoazul este cel care ne da raspunsuri la rugaciunile noastre, ajuta la comunicare, la exprimare, la manifestarea iubirii pentru intreaga creatie. Piatra de purificare, aceasta semipretioasa inlatura energia negativa.

In astrologia spirituala si in practicile metafizice, fiecare piatra pretioasa si semipretioasa este asociata cu anumite semne zodiacale, planete sau energii cosmice.

Turcoazul are o rezonanta speciala cu Taurul, deoarece acest semn este adesea asociat cu calitati precum frumusetea, senzualitatea si stabilitatea.

Taurii sunt cunoscuti pentru aprecierea frumusetii si a esteticii. Turcoazul, cu nuantele sale vibrante de albastru si verde, poate fi perceput ca o piatra care incurajeaza aprecierea esteticului si a frumusetii in viata.

Turcoazul poate fi asociat cu senzualitatea si armonia, calitati care sunt importante pentru Taur, deoarece acest semn este guvernat de Venus, planeta iubirii si a placerii.

Turcoazul este, de asemenea, vazut ca o piatra care ofera protectie impotriva energiilor negative si a influentelor nefaste. Pentru Taur, care valorizeaza stabilitatea si siguranta, turcoazul poate sprijini aceste calitati.

Se crede ca turcoazul are proprietati de vindecare si ca aduce bunastare. Taurii pot gasi in aceasta piatra un sprijin pentru sanatatea si starea lor de bine.

Turcoazul este adesea asociat cu dezvoltarea constiintei spirituale, ceea ce poate sustine cresterea personala a Taurului.

Turcoazul este o piatra semipretioasa asociata adesea cu semnul Fecioarei in astrologia spirituala. Semnul Fecioarei este guvernat de planeta Mercur si este cunoscut pentru calitati precum analiza, precizia, discernamantul si atentia la detalii.

Fecioara este adesea asociata cu simtul curateniei si al ordinei. Turcoazul, cu nuantele sale de albastru si verde, poate simboliza puritatea si armonia cu natura.

Se crede ca turcoazul ajuta la dezvoltarea claritatii mentale si a discernamantului, calitati importante pentru Fecioara, care analizeaza si evalueaza cu atentie informatiile si detaliile.

Turcoazul este, de asemenea, asociat cu protectia impotriva energiilor negative si cu aducerea echilibrului. Aceste calitati pot fi importante pentru Fecioara in eforturile ei de a mentine un mediu sanatos si echilibrat.

Turcoazul este cunoscut pentru influentele sale asupra dezvoltarii spirituale si a intelegerii profunde. Pentru Fecioara, care cauta intelegerea si perfectionarea, aceasta piatra poate sprijini aceste eforturi.

Se crede ca turcoazul poate ajuta la promovarea armoniei si a senzualitatii. Aceste calitati pot fi importante pentru Fecioara in relatiile lor personale.

Turcoazul este adesea asociat cu semnul Balantei. Semnul Balantei este guvernat de Venus, planeta iubirii si a frumusetii, si este cunoscut pentru ca promoveaza armonia, echilibrul si relatiile. Turcoazul poate avea anumite semnificatii in contextul semnului Balantei.

Turcoazul este asociat cu echilibrul si armonia interioara. Semnul Balantei tinde sa caute armonia in toate aspectele vietii, iar turcoazul poate sprijini aceasta cautare pentru a mentine echilibrul si armonia in viata lor.

Balantele apreciaza frumusetea si estetica in toate aspectele vietii. Turcoazul, cu nuantele sale vibrante si aspectul sau atragator, poate fi perceput ca o piatra care incurajeaza aprecierea esteticii si a frumusetii.

Datorita guvernarii lor de catre Venus, Balantele sunt adesea asociate cu iubirea si relatiile. Turcoazul poate fi folosit pentru a sprijini relatiile, promovand comunicarea si intelegerea.

Turcoazul este, de asemenea, asociat cu protectia impotriva energiilor negative si cu proprietatile de vindecare. Acest lucru poate fi important pentru Balante, care cauta sa mentina echilibrul si buna dispozitie in viata lor.

Turcoazul are, de asemenea, semnificatii spirituale si este asociat cu dezvoltarea constiintei spirituale. Pentru Balante, care cauta intelegerea si echilibrul interior, aceasta piatra poate fi un instrument util.

Turcoazul este adesea asociat cu semnul zodiacal Sagetator si cu planeta Jupiter.

Sagetatorul este un semn zodiacal guvernat de Jupiter, planeta expansiunii si a intelegerii superioare. Turcoazul are adesea nuante albastre si albastre-verzi care amintesc de cer si de expansiune, ceea ce il face potrivit pentru semnul Sagetator, care iubeste explorarea, calatoriile si intelegerea profunda.

Se crede ca turcoazul are influente benefice asupra purtatorului, ajutand la dezvoltarea intelegerii spirituale, a claritatii mentale si a increderii in sine, toate acestea fiind trasaturi asociate semnului Sagetator.

In traditia spirituala, turcoazul este, de asemenea, asociat cu protectia impotriva energiilor negative si cu aducerea norocului si a abundentei. Aceste aspecte pot rezona cu nevoile Sagetatorului de a-si urma pasiunile si de a evita influentele daunatoare.

In practicile metafizice de vindecare, turcoazul plasat pe Ajna – “al treilea ochi”, mareste intuitia si face meditatia mai profunda.

Actionand la nivelul celei de-a V-a chakra, ce a gatului, inlatura vechile angajamente, inhibitii si prohibitii si permite sufletului sa se exprime mai mult. Exploreaza vietile anterioare, aratand permanenta croirii „destinului” si faptul ca acesta depinde de ceea ce facem in fiecare moment.

Turcoazul tibetan este verde. Vibratia sa este usor diferita de cea a turcoazului albastru-viu. Acest tip de turcoaz este util indeosebi in vindecarea blocajelor chakrei Inimii – Anahata, in manifestarea si receptionarea iubirii si chakrei Gatului, precum si a expresiei personale refulate, explorand descendenta ancestrala pana la descoperirea sursei.

Turcoaz violet, corespunzator celui de-al VI-lea centru energetic – Ajna –sustine inceperea noilor proiecte. Ajuta la o mai buna organizare, etapizare, ordonare, disciplinare in orice plan. Reprezinta un ghid excelent in gasirea unei iesiri dintr-un impas, in organizarea si eficientizarea timpului. O piatra stimulatoare pentru estimarea corecta a timpului. Sprijina mentinerea si consolidarea relatiilor. Reduce accesele de manie, inversunarea, tensiunea, incrancenarea, rigiditatea, stresul timpului.

Turcoazul roz este alcatuit dintr-un amestec de cristale care formeaza aceasta frumusete unica: cupru natural, turcoaz natural, coji de stridii naturale, supuse unor procese de presiune in urma carora se naste acest cristal uimitor.

Culorile variaza in functie de raportul dintre minerale si metal. Prelucrarea si utilizarea unor astfel de cristale combinate isi au originea in Orientul Mijlociu, fiind intotdeauna folosite ca un talisman puternic. Matricea metalica naturala a turcoazului ofera suportul si energia necesara pentru manifestarea caracteristicilor unice ale acestei semipretioase, considerata aducatoare de noroc, vindecare si abundenta.

Turcoazul roz este un cristal puternic atat pentru adulti, cat si pentru copii, deoarece calmeaza inima nelinistita, indeparteaza teama de „ce-ar fi” si umple aura de bucurie pura. Aceasta combinatie uimitoare de cristale este cunoscuta pentru ca aduce din abundenta bucurie, dragoste, pace, noroc, stabilitate emotionala si protectie. Este usor sa-i simti puterea in doar cateva ore de la purtare.

Turcoazul roz a fost folosit in prodoabele indigenilor amerindieni cu mult inainte de sosirea colonistilor europeni. Descoperirile arheologice atesta faptul ca, in aceasta zona – mina Kingman din Arizona, mineritul turcoazului a fost realizat inca din anii 600 e.n.

Purtarea turcoazului roz incurajeaza increderea in a-ti urma inima cu convingere. Daca ai nevoie de un stil de viata mai ordonat sau metodic, turcoazul roz iti va fi un bun aliat.

Turcoazul roz este cel mai eficient vindecator emotional, oferind mangaiere pentru spirit si bunastare pentru corp. Beneficiaza starea generala de spirit si emotia prin echilibrarea si inducerea unui sentiment de seninatate si pace.

Azuritul in turcoaz asociaza calitatile celor doua cristale si este o piatra puternic conducatoare de energie; deblocand viziunea spirituala, deschide “al treilea ochi”. Aceasta semipretioasa vindeca profund, eliminand blocajele si vechile tipare de gandire.

In concluzie, turcoazul este o piatra cu o frumusete distinctiva, o culoare vibranta si o semnificatie culturala si spirituala importanta. Este apreciat pentru aspectul sau unic si este folosit in numeroase forme pentru a crea bijuterii si obiecte de arta cu o eleganta aparte.

 

Este important sa mentionam ca interpretarile si semnificatiile ezoterice ale cristalelor pot varia in functie de credinte si experiente personale. Utilizarea si intelegerea turcoazului in contextul spiritual trebuie sa fie intotdeauna respectata si explorata cu discernamant si constienta.