ISTORIC

Rubinul este una dintre cele mai pretioase pietre din lume, cunoscuta pentru culoarea sa rosie intensa si stralucirea sa. Este una dintre cele patru pietre pretioase clasice, alaturi de diamant, safir si smarald, si este adesea numita “regele pietrelor pretioase”.

Istoria rubinului este una lunga si bogata, cu mentiuni si utilizari care dateaza de mii de ani. Iata o trecere in revista a istoricului rubinului:

Rubinele erau cunoscute si apreciate in antichitate. Primele mentiuni despre rubine provin din India, unde au fost folosite in bijuterii si considerate pietre pretioase inca din mileniul al IV-lea i.Hr. In cultura indiana, rubinul era numit “ratnaraj” sau “regele pietrelor pretioase” si era asociat cu iubirea si pasiunea.

In India, rubinele erau considerate simboluri ale puterii si protectiei. Ele erau folosite pentru a proteja proprietarii impotriva pericolelor si pentru a le aduce noroc. Multe rubine celebre, inclusiv cele din minele din Kashmir, au fost exploatate in India.

Unele dintre cele mai pretioase rubine din lume provin din minele din Myanmar (Birmania), in special din regiunea Mogok. Rubinele din Myanmar au o culoare rosie profunda, considerata ideala, si au fost adesea numite “sange de porumbel”. Aceste mine au fost in functiune timp de secole si au furnizat rubine valoroase multor culturi din intreaga lume.

Romanii au fost pasionati de bijuterii si adesea foloseau rubine in designurile lor. Rubinele erau considerate simboluri ale pasiunii si ale iubirii. Imperatorul roman Iulius Cezar a fost unul dintre cei mai cunoscuti amatori de rubine, si a creat si legi care reglementau utilizarea si posesia acestor pietre pretioase.

In Evul Mediu, rubinele erau folosite in bijuteriile regale si religioase. Ele erau incrustate in coroane, cruci si alte artefacte religioase. Unul dintre cele mai cunoscute exemple este Coroana Sfantului Stefan, o relicva importanta a Ungariei, care este decorata cu rubine si alte pietre pretioase.

Rubinele au fost adesea asociate cu puteri magice si superstitii. Se credea ca purtarea unui rubin putea proteja impotriva vrajitoriei, bolilor si pericolelor. In plus, se spunea ca rubinele aveau puterea de a prezice evenimente nefaste, schimbandu-si culoarea in prezenta unor situatii periculoase.

In epoca moderna, cu dezvoltarea tehnologiei si a metodelor de extractie, rubinele au devenit mai accesibile pe piata internationala. Astazi, ele sunt utilizate in bijuterii pretioase si obiecte de arta, iar cele de cea mai inalta calitate continua sa fie foarte valoroase.

Originea: Cele mai valoroase rubine se gasesc de obicei in locuri precum Myanmar (Birmania), Sri Lanka, Thailanda, Cambodgia si Mozambic. Rubinele din Myanmar sunt considerate cele mai pretioase din lume, in special cele din minele din regiunea Mogok.

Curiozitati: Unul dintre cele mai mari rubine cunoscute, numit “Rubinul Logan,” are o greutate de 19,63 de carate si se afla in colectia Muzeului National de Istorie Naturala din Washington, D.C. Rubinele sunt, de asemenea, mentionate in Biblie ca una dintre cele doua optiuni de pietre pretioase pentru ornamentarea pectoralului preotilor.

In concluzie, rubinul este o piatra pretioasa de o frumusete si valoare inestimabila, cu o istorie bogata si o simbolistica adanc inradacinata in cultura umana. El ramane una dintre cele mai cautate si apreciate pietre pretioase din lume.

 

CARACTERISTICI

Rubinul a fost apreciat de culturi din intreaga lume de-a lungul istoriei. In traditia occidentala, rubinul a fost asociat cu pasiunea, iubirea si puterea. El a fost adesea considerat simbolul focului si al sangelui, fiind legat de elementele vitale ale vietii. In alte culturi, rubinul a fost considerat un simbol al protectiei si al norocului.

Radacina de rubin va va ajuta sa va mobilizati energiile, conferindu-va pasiune si vitalitate si ajutandu-va sa depasiti traumele din trecut. Stimuleaza in primul rand prima chakra – Muladhara – dar si chakra inimii – Anahata – si echilibreaza inima. Incurajeaza „urmarirea fericirii extreme”.

Scut puternic impotriva atacului energetic si a vampirizarii, radacina de rubin induce vise pozitive, clarifica viziunile, stimuleaza glanda pineala. Piatra a abundentei, ajuta la pastrarea bogatiei si a pasiunii.

In plan psihologic, rubinul aduce la suprafata mania sau energia negativa pentru a fi convertita. Incurajeaza eliminarea oricarui obstacol. Favorizeaza o conducere dinamica.

In plan mental, rubinul induce o stare de spirit pozitiva si curajoasa. Sub influenta sa, mintea se deschide si are o capacitate de asimilare si concentrare mai mare. Datorita efectelor sale protectoare, va face mai puternici in cazul unor dispute sau controverse.

Din punct de vedere emotional, rubinul este dinamic, alimenteaza pasiunea si starneste entuziasmul.

In astrologie, pietrele pretioase, inclusiv rubinul, sunt adesea asociate semnelor zodiacale si planetelor. Rubinul este adesea asociat cu semnele zodiacale Leu, Scorpion, Berbec.

Leul: Rubinul este considerat piatra de nastere a leilor. Se spune ca leii au personalitati puternice, pasionale si pline de energie, asemanatoare cu culoarea si stralucirea rubinului.

In astrologie, planeta Marte are o legatura cu rubinul. Marte este adesea asociata cu energia, pasiunea si agresivitatea. Se spune ca purtarea unui rubin poate aduce un echilibru in energie si poate amplifica calitatile lui Marte.

Scorpion: Rubinul este, de asemenea, adesea asociat cu semnul zodiacal Scorpion. Scorpionii sunt considerati a fi puternici si pasionali, iar rubinul poate fi vazut ca o piatra care intensifica aceste caracteristici.

Berbec: Semnul Berbecului se afla sub conducerea planetei Marte, care este adesea legata de energie, pasiune si initiativa. Rubinul are o culoare rosie intensa, ceea ce poate fi asociat cu culoarea asociata semnului Berbecului. Berbecul este guvernat de elementul foc si este adesea asociat cu culoarea rosie, care simbolizeaza pasiunea, energia si hotararea.

Rubinul este adesea considerat o piatra care amplifica energia si determinarea purtatorului. Semnul Berbecului este cunoscut pentru energia sa, curajul si dorinta de a se implica in provocari. Prin urmare, rubinul poate fi asociat cu intensificarea acestor calitati.

Berbecul este, de asemenea, asociat cu pasiunea si impulsivitatea. Rubinul, cu stralucirea si culoarea sa puternica, poate reprezenta aceasta pasiune si dorinta de a actiona in viata.

In unele traditii astrologice, rubinul este considerat a aduce protectie si noroc purtatorului. Berbecii, fiind aventurosi si dornici de a-si asuma riscuri, pot aprecia aceasta protectie suplimentara in calatoria lor prin viata.

Rubinul este adesea asociat cu beneficii astrologice, cum ar fi atragerea succesului, a norocului si a dragostei. Se spune ca acesta poate aduce pasiune si determinare in viata purtatorului si poate spori increderea in sine.

In practicile spirituale si de vindecare, se crede ca rubinul este asociat in mod traditional cu activarea si echilibrarea chakrelor, care sunt centrii de energie subtila din corpul uman. Fiecare chakra este asociata cu anumite aspecte ale fiintei umane, iar utilizarea rubinului in acest context poate contribui la armonizarea si imbunatatirea fluxului de energie in corp.

Rubinul este adesea asociat cu chakra radacinii – Muladhara in sistemul chakrelor, acest sistem de invataturi si practici spirituale din traditiile hinduse si tibetane. Chakrele sunt considerate centri de energie in corpul uman si se crede ca au un impact asupra starii de sanatate si bunastare a unei persoane.

Chakra radacinii (sau Muladhara) este situata la baza coloanei vertebrale, in zona perineului, si este asociata cu aspecte precum siguranta, stabilitatea, securitatea, conexiunea cu Pamantul si nevoile de baza ale vietii, cum ar fi hrana, adapostul si supravietuirea.

Rubinul este adesea considerat o piatra care poate ajuta la echilibrarea chakrei radacinii datorita culorii sale rosii intense, care simbolizeaza pasiunea, forta vitala si legatura cu Pamantul. Rubinul poate ajuta la incurajarea sentimentului de siguranta, la depasirea fricilor legate de supravietuire si la consolidarea increderii in sine.

Se spune ca rubinul poate ajuta la revitalizarea si energizarea chakrei radacinii. Aceasta ar putea contribui la imbunatatirea starii de sanatate si a bunastarii generale, dar, ca si in cazul altor practici spirituale, efectele pot varia de la o persoana la alta.

Pentru cei care practica meditatia sau lucrul cu chakrele, purtarea unui rubin sau folosirea lui in meditatie poate fi o modalitate de a se conecta cu energia chakrei radacinii si de a-i sprijini echilibrul.

 

Este important sa mentionam ca interpretarile si semnificatiile ezoterice ale cristalelor pot varia in functie de credinte si experiente personale. Utilizarea si intelegerea rubinului in contextul spiritual trebuie sa fie intotdeauna respectata si explorata cu discernamant si constienta.