ISTORIC

Cu magnetismul sau aparte, ametistul a insotit omenirea, pe tot parcursul istoriei sale. Il regasim in cultura vechilor egipteni, a etruscilor, a romanilor. China antica folosea ametistul in creearea de bijuterii protectoare. Egiptenii antici foloseau ametistul ca masura de contracarare a sentimentelor de culpabilitate. Ametistul era nelipsit din panoplia de bijuterii ritualice care insotea mumia faraonului, in viata sa vesnica. Grecii si romanii considerau ca ametistul este piatra care potoleste orice fel de pasiuni, fie ele datorate iubirii, bauturii, intoxicatiilor cu diverse substante, jocurilor de noroc sau altor cauze.

Urcand pe firul vremii, in Europa Evului Mediu ametistul devine piatra episcopala, ca si piesa principala in tinuta vestimentara clericala.

Soldatii Europei medievale purtau amulete de ametist ca metoda de protectie in lupta iar celebrii Merovingieni, luand exemplu anticilor, au folosit ametistul in rolul sau de a-i proteja dupa moarte. Se credea, in general, ca-l fereste pe posesor de vraji.

Toate aceste convingeri au promovat ametistul ca si piatra preferata in alcatuirea diverselor obiecte de podoaba, de cult sau chiar si a obiectelor de folosinta, rezervate, desigur, celor bogati.

 

CARACTERISTICI

Piatra extrem de puternica si protectoare, ametistul are o vibratie spirituala inalta. Pazeste de atacul energetic si informational malefic, metamorfozand energia in dragoste. Ametistul transforma energiile „joase” in energii cu frecvente mari, proprii lumii spirituale, a entitatilor de lumina si iubire, a Sfintei Treimi.

La nivelul structurii fizice, actionand ca si un calmant natural, ametistul blocheaza tensiunile datorate energiilor telurice precum si energiile negative din mediul inconjurator. Acest cristal are puteri curative si purificatoare mari, eliminand toate categoriile de blocaje si dependente. Alunga mania, furia, frica si anxietatea. Calmand tristetea si supararea, ametistul favorizeaza acceptarea pierderilor de orice tip, ajutand in procesul firesc de anihilare al atasamentelor, al posesivitatii.

Ametistul este deosebit de eficient si benefic in plan mental, calmant sau stimulant in functie de nevoi. Rational, va ajuta sa va adunati, sa va simtiti mai concentrati si stapani pe situatie, facilitand asimilarea ideilor noi, legarea cauzei de efect. Acest lucru ajuta la marirea constientizarii si da posibilitatea utilizatorului sa refaca drumul invers, de la blocaj si suferinta catre sanatate si fericire.

Constienti fiind de prezenta ametistului in intimitatea spatiul dumneavoastra, veti fi favorizati in luarea deciziilor facand apel la bunul-simt si la intuitii spirituale, punandu-le apoi in practica. Avand in vedere faptul ca transmiterea impulsului nervos la nivelul sinapselor este un mecanism chimic, ametistul reprezinta un catalizator al acestui proces, inducand armonizare si focalizare.

Imbunatatind memoria si intarind motivatia, ametistul va ajuta sa va stabiliti obiective corect ierarhizate. Protector al starilor onirice, ametistul este un veritabil paznic impotriva cosmarurilor obsesive. Va ajuta sa va amintiti si sa va intelegeti visele, facilitand astfel procesul de constientizare.

In plan spiritual, serenitatea sa favorizeaza starile superioare de constiinta si meditatie. Utilizat la un nivel superior, ametistul deschide usa catre o alta realitate, catre Lumile Superioare. In timpul meditatiei, ametistul ajuta la concentrarea atentiei, permitand atingerea linistii si a intelegerii profunde, prin conectare la Divin. Acest cristal favorizeaza intuitia superioara, clarvederea, capacitatea de anticipare a unor evenimente, perceperea instantanee a calitatilor oricarei fiinte umane, perceptia extrasenzoriala. Deasemenea, confera putere de patrundere a mintii, capacitati telepatice, stapanire de sine, intelegere mentala prin identificare intelectuala, inteligenta creatoare.

Ametistul echilibreaza nivelul superior si cel inferior, promovand centrarea, echilibrul emotional.

Piatra spirituala, ametistul faciliteaza dragostea pentru Divin, ajutandu-va sa va apropiati de adevarata natura a acestuia si sustine altruismul si inteligenta emotionala. Va ajuta sa constientizati starea de unitate, de comuniune cu legile cosmice, de non-identitate cu corpul fizic si de identificare cu natura sa spirituala.

Efecte terapeutice ale ametistului

Cu rol moderator in lantul celor 7 centri energetici, ametistul stimuleaza trezirea constiintei mentale superioare, calmul mental, puterea de concentrare, inteligenta, sinteza mentala si capacitate de memorare.

Ametistul vindeca durerea si stresul fizic, emotional sau psihic si blocheaza influentele negative ale surselor de semnal teluric. Amelioreaza toate acele afectiuni datorate, in principal, stresului de orice tip. In plan subtil, ametistul echilibreaza si uneste corpul fizic, rational si spiritual. Purifica aura, transforma energia negativa si stimuleaza in mod direct centrul energetic al „celui de-al treilea ochi” (cea de-a VI-a chakra Ajna) si, indirect, centrul energetic al gatului (cea de-a V-a chakra Vishuda). Activeaza intuitia si fortifica inclinatiile psihice.

Ametistul poate stabiliza afectiunile psihiatrice de natura depresiilor, atacurilor de panica fiind eficient contra insomniei sau a cosmarurilor.

Vindecator arhetipal al miturilor familiale si colective, ametistul este un ghid util pentru tranzitia de la viata la moarte.

Culorile specifice ametistului

Caracteristicilor generice enumerate, ametistul in culorile si formele urmatoare particularizeaza anumite proprietati:

Ametistul violet intens are, de regula, ca tara de provenienta Brazilia. Aceasta varietate degaja multa forta si impetuozitate. In contrast cu acesta, ametistul lila, cu o nuanta pala, care provine din zona Maramuresului, are o vibratie inalta, subtila, armonizatoare.

Chakre si sanatate spirituala: In traditia hindusa a chakrelor, ametistul este asociat in mod special cu chakra Sahasrara, sau Chakra coroanei, care este situata in partea de sus a capului. Aceasta chakra este legata de constiinta superioara, conexiune spirituala si intelepciune divina. Se crede ca ametistul poate ajuta la echilibrarea acestei chakre si la stimularea dezvoltarii spirituale.

Chakra Sahasrara este adesea reprezentata printr-un lotus cu o mie de petale si este legata de aspectele spirituale ale constiintei umane. Se crede ca aceasta chakra deschide calea spre intelepciunea divina si conexiunea cu universul. Ametistul este considerat a fi una dintre pietrele care pot ajuta la echilibrarea si activarea acestei chakre, facilitand astfel accesul la intelepciunea si lumina divina.

Ametistul este adesea folosit in practicile de meditatie pentru a ajuta la atingerea unui stari de constiinta superioara si pentru a facilita conexiunea cu aspectele spirituale ale fiintei. Pur si simplu tinand un ametist in timpul meditatiei sau plasandu-l pe chakra Sahasrara in timpul unei sesiuni de vindecare energetica, se crede ca poate sprijini deschiderea si echilibrarea acestei chakre.

Culoarea violeta sau liliachie a ametistului este adesea asociata cu chakra Sahasrara, care este, de asemenea, reprezentata printr-o nuanta similara de violet. Acesta culoare este considerata a fi legata de spiritualitate si transformare.

Cristalele de ametist lila cu varf dublu va pun in legatura cu undele cerebrale beta. Stimuleaza cea de-a IV-a chakra Anahata, „centrul inimii” prin deblocarea manifestarii si receptionarii iubirii precum si cea de-a VI-a chakra Ajna „centrul clarvederii”.

Geodele de ametist, adevarate inflorescente violete, ofera mediului inconjurator lumina si dragoste.

Ametistul chevron fortifica viziunea interioara, intuitiva si viziunea exterioara, fizica, favorizand calatoriile extracorporale. Alternantele sale energetice, datorate structurii sale fizice, disipeaza si resping negativitatea. Purifica biocampurile energetice umane si faciliteaza diagnosticul auric. Campul sau puternic curativ armonizeaza si stimuleaza sistemul imunitar. Permite gasirea rezolvarii oricarei probleme precum si caile de punere in practica a acestuia.

Ametistul chevron este supranumit “piatra visatorilor” deoarece induce ganduri pozitive, ajutandu-ne sa ne manifestam, sa ne materializam propriile vise.

Ametistul chevron este unul dintre cei mai buni stimulanti ai celui de-al saselea centru energetic, Ajna. Purificand aura, ametistul chevron ajuta la deschiderea “celui de-al treilea ochi” in vederea constientizarii viziunii interioare, intuitive si a viziunii exterioare, fizice, favorizand o noua perceptie a sinelui integrat in Universul caruia ii apartine. Energia sa foarte concentrata disipeaza si respinge negativitatea. Puternic curativa, aceasta piatra armonizeaza organele corpului si stimuleaza sistemul imunitar.

Ca piatra de manifestare, ametistul chevron este perfect pentru stabilirea obiectivelor; indiferent daca obiectivul tau este sa obtii o slujba noua, sa atingi conditia fizica dorita sau sa traiesti mai linistit. Sub influenta ametistului chevron dezvoltam abilitatea de a construi poduri empatice si de a vedea perspectivele altor oameni – facilitarea deschiderii cu privire la ceea ce dorim si comunicarea cu ceilalti.

Ametistul chevron stea simbolizeaza mersul inainte intr-o directie pozitiva, primitoare si usoara, cu un accent puternic pe energia vindecatoare. Aceste adevarate baterii pentru energiile noastre intineresc mintea, corpul si spiritul cu emanatia lor.

Un veritabil ghid spiritual, ametistul chevron stea permite gasirea unui raspuns pozitiv pentru orice problema si punerea in practica a acestuia.

Auralit 23 Auralitul este o semipretioasa sacra si profund spirituala care reaminteste corpului functiile sale vitale corecte, fiind un cristal al intineririi si regenerarii.

Auralitul este un cristal compus din straturi structurate de fantome de ametist, dar pe linga ele, contine o bogatie de alte minerale. Numele de Auralit 23 vine din faptul ca au fost descoperite 23 de minereuri diferite in acest cristal compozit. Auralitul are in jur de 1,2 miliarde ani vechime, fiind format in era Mezo-Proterozoica, in perioada in care au aparut primele organisme multicelulare. Formarea sa se datoreaza unui impact meteoric care a adus la suprafata o serie de metale rare, care in timp s-au dizolvat si au fost incorporate in structura cristalului de ametist care acum se numeste Auralit.

Combinatia de cristale din care este alcatuit Auralitul simbolizeaza integritatea si pacea sufleteasca. La nivel psihologic Auralitul vindeca in mod eficient efectele durerii sufletesti acumulate in viata actuala sau mostenite din alte vieti, scotand la lumina sentimentele reprimate la nivel foarte profund, inclusiv cauzele lor psihosomatice.

Pe plan emotional, pacea si constiinta expandata facilitata de auralit poate curata multe declansatoare si reziduuri care slabesc corpul emotional. Auralitul ajuta si la vindecarea sufletului prin aducerea aminte a vietilor anterioare si stimuland introspectia necesara dizolvarii modelelor karmice. Acest cristal incurajeaza recunoasterea binecuvantarilor din viata noastra in relatia noastra cu lumea. Incurajeaza sa primim fiecare moment al experientei noastre cu intentia pozitiva de a binecuvanta lumea cu iubirea noastra. Aceasta activitate de Binecuvantare este esenta Noii Constiinte, si este miezul naturii Auralitului. Cei care il vor purta isi vor permite sa fie treziti de aceasta noua si sacra modalitate de a fi.

Auralitul, aceasta piatra puternic spirituala, marind puterea de introspectie, stimuleaza chakra celui de-al treilea ochi – Ajna si chakra coroana – Sahasrara, armonizandu-le si aliniindu-le. Conferind o viziune psihica clara, ajuta la intelegerea momentelor “cheie” din trecut prin decodificarea imaginilor vazute si constientizarea acestora. Aceasta semipretioasa este de folos in special atunci cand experientele vietilor anterioare blocheaza abilitatile metafizice. Prin urmare auralitul este o semipretioasa sacra si profund spirituala care iti inalta si amplifica vibratiile, aducand claritate in viziuni.

Fiind un cristal al Matricii Divine, Auralitul este o unealta perfecta pentru evolutia spirituala, aducand echilibru si vindecare prin reinstalarea Matricii Originale Perfecte. Aceasta piatra speciala asigura forta, curajul si bucuria in a cunoaste si a ne face cunoscuti, in a decodifica corect mesajele primite de la ceilalti si a raspunde cu iubire si curaj. Culoarea preponderent violeta o recomanda ca find o veritabila interfata intre tine si restul lumii, centrand, intarind si realiniind corpurile energetice subtile.

Din punct de vedere astrologic

Ametistul este considerat piatra pretioasa a zodiei Pesti si este asociat cu aceasta zodie datorita culorii sale violete si a proprietatilor sale energetice. Acest cristal este adesea asociat cu calitatile si trasaturile pozitive ale Pestilor, cum ar fi:

Spiritualitate: Pestii sunt adesea atrasi de aspectele mai profunde ale vietii si sunt inclinati spre explorarea spirituala. Ametistul este cunoscut pentru a sprijini dezvoltarea spirituala si meditatia, ajutandu-i pe cei nascuti in aceasta zodie sa-si imbunatateasca conexiunea cu lumea interioara.

Intuitie si sensibilitate: Pestii sunt guvernati de Neptun, planeta asociata cu iluziile, intuitia si creativitatea. Ametistul se spune ca sporeste intuitia si sensibilitatea, ajutandu-i pe Pesti sa-si foloseasca darurile naturale in mod constructiv.

Echilibru emotional: Ametistul este adesea asociat cu calmarea si echilibrarea energiilor emotionale. Deoarece Pestii pot fi sensibili si adesea influentati de atmosfera din jurul lor, acest cristal poate contribui la mentinerea unei stari emotionale stabile.

Relatia dintre ametist si planeta Neptun este legata de semnificatiile spirituale si energetice atribuite acestor elemente in cadrul astrologiei si a credintelor esoterice.

Planeta Neptun este considerata in astrologie ca fiind guvernatoarea zodiei Pesti si a douasprezecea casa astrologica, care sunt asociate cu aspectele subtile ale realitatii, spiritualitatea, intuitia, creativitatea si lumea viselor. Pestii, ca semn zodiacal guvernat de Neptun, sunt adesea considerati ca avand o legatura speciala cu lumea spirituala si cu aspectele mai profunde ale constiintei.

Prin urmare, legatura dintre ametist si planeta Neptun poate fi inteleasa in termeni de corespondenta simbolica intre proprietatile acestor elemente. Ametistul, prin culoarea sa violet si energiile sale de echilibrare si calmare, poate fi vazut ca un instrument care faciliteaza conexiunea cu planurile subtile ale constiintei si cu aspectele mai profunde ale realitatii, intr-un mod asemanator cu influenta lui Neptun in astrologie.

 

 

Este important sa mentionam ca interpretarile si semnificatiile ezoterice ale cristalelor pot varia in functie de credinte si experiente personale. Utilizarea si intelegerea ametistului in contextul spiritual trebuie sa fie intotdeauna respectata si explorata cu discernamant si constienta.