Istoria ametistului

Cu magnetismul sau aparte, ametistul a insotit omenirea, pe tot parcursul istoriei sale. Il regasim in cultura vechilor egipteni, a etruscilor, a romanilor. China antica folosea ametistul in creearea de bijuterii protectoare. Egiptenii antici foloseau ametistul ca masura de contracarare a sentimentelor de culpabilitate. Ametistul era nelipsit din panoplia de bijuterii ritualice care insotea mumia faraonului, in viata sa vesnica. Grecii si romanii considerau ca ametistul este piatra care potoleste orice fel de pasiuni, fie ele datorate iubirii, bauturii, intoxicatiilor cu diverse substante, jocurilor de noroc sau altor cauze.
Urcand pe firul vremii, in Europa Evului Mediu ametistul devine piatra episcopala, ca si piesa principala in tinuta vestimentara clericala.
Soldatii Europei medievale purtau amulete de ametist ca metoda de protectie in lupta iar celebrii Merovingieni, luand exemplu anticilor, au folosit ametistul in rolul sau de a-i proteja dupa moarte. Se credea, in general, ca-l fereste pe posesor de vraji.
Toate aceste convingeri au promovat ametistul ca si piatra preferata in alcatuirea diverselor obiecte de podoaba, de cult sau chiar si a obiectelor de folosinta, rezervate, desigur, celor bogati.

Caracteristicile ametistului

Piatra extrem de puternica si protectoare, ametistul are o vibratie spirituala inalta. Pazeste de atacul energetic si informational malefic, metamorfozand energia in dragoste. Ametistul transforma energiile „joase” in energii cu frecvente mari, proprii lumii spirituale, a entitatilor de lumina si iubire, a Sfintei Treimi.
La nivelul structurii fizice, actionand ca si un calmant natural, ametistul blocheaza tensiunile datorate energiilor telurice precum si energiile negative din mediul inconjurator. Acest cristal are puteri curative si purificatoare mari, eliminand toate categoriile de blocaje si dependente. Alunga mania, furia, frica si anxietatea. Calmand tristetea si supararea, ametistul favorizeaza acceptarea pierderilor de orice tip, ajutand in procesul firesc de anihilare al atasamentelor, al posesivitatii.
Ametistul este deosebit de eficient si benefic in plan mental, calmant sau stimulant in functie de nevoi. Rational, va ajuta sa va adunati, sa va simtiti mai concentrati si stapani pe situatie, facilitand asimilarea ideilor noi, legarea cauzei de efect. Acest lucru ajuta la marirea constientizarii si da posibilitatea utilizatorului sa refaca drumul invers, de la blocaj si suferinta catre sanatate si fericire.
Constienti fiind de prezenta ametistului in intimitatea spatiul dumneavoastra, veti fi favorizati in luarea deciziilor facand apel la bunul-simt si la intuitii spirituale, punandu-le apoi in practica. Avand in vedere faptul ca transmiterea impulsului nervos la nivelul sinapselor este un mecanism chimic, ametistul reprezinta un catalizator al acestui proces, inducand armonizare si focalizare.
Imbunatatind memoria si intarind motivatia, ametistul va ajuta sa va stabiliti obiective corect ierarhizate. Protector al starilor onirice, ametistul este un veritabil paznic impotriva cosmarurilor obsesive. Va ajuta sa va amintiti si sa va intelegeti visele, facilitand astfel procesul de constientizare.
In plan spiritual, serenitatea sa favorizeaza starile superioare de constiinta si meditatie. Utilizat la un nivel superior, ametistul deschide usa catre o alta realitate, catre Lumile Superioare. In timpul meditatiei, ametistul ajuta la concentrarea atentiei, permitand atingerea linistii si a intelegerii profunde, prin conectare la Divin. Acest cristal favorizeaza intuitia superioara, clarvederea, capacitatea de anticipare a unor evenimente, perceperea instantanee a calitatilor oricarei fiinte umane, perceptia extrasenzoriala. Deasemenea, confera putere de patrundere a mintii, capacitati telepatice, stapanire de sine, intelegere mentala prin identificare intelectuala, inteligenta creatoare.
Ametistul echilibreaza nivelul superior si cel inferior, promovand centrarea, echilibrul emotional.
Piatra spirituala, ametistul faciliteaza dragostea pentru Divin, ajutandu-va sa va apropiati de adevarata natura a acestuia si sustine altruismul si inteligenta emotionala. Va ajuta sa constientizati starea de unitate, de comuniune cu legile cosmice, de non-identitate cu corpul fizic si de identificare cu natura sa spirituala.

Efecte terapeutice ale ametistului

Cu rol moderator in lantul celor 7 centri energetici, ametistul stimuleaza trezirea constiintei mentale superioare, calmul mental, puterea de concentrare, inteligenta, sinteza mentala si capacitate de memorare.
Ametistul vindeca durerea si stresul fizic, emotional sau psihic si blocheaza influentele negative ale surselor de semnal teluric. Amelioreaza toate acele afectiuni datorate, in principal, stresului de orice tip. In plan subtil, ametistul echilibreaza si uneste corpul fizic, rational si spiritual. Purifica aura, transforma energia negativa si stimuleaza in mod direct centrul energetic al „celui de-al treilea ochi” (cea de-a VI-a chakra Ajna) si, indirect, centrul energetic al gatului (cea de-a V-a chakra Vishuda). Activeaza intuitia si fortifica inclinatiile psihice.
Ametistul poate stabiliza afectiunile psihiatrice de natura depresiilor, atacurilor de panica fiind eficient contra insomniei sau a cosmarurilor.
Vindecator arhetipal al miturilor familiale si colective, ametistul este un ghid util pentru tranzitia de la viata la moarte.

Culorile specifice ametistului

Caracteristicilor generice enumerate, ametistul in culorile si formele urmatoare particularizeaza anumite proprietati:
Ametistul violet intens are, de regula, ca tara de provenienta Brazilia. Aceasta varietate degaja multa forta si impetuozitate. In contrast cu acesta, ametistul lila, cu o nuanta pala, care provine din zona Maramuresului, are o vibratie inalta, subtila, armonizatoare.
Cristalele de ametist lila cu varf dublu va pun in legatura cu undele cerebrale beta. Stimuleaza cea de-a IV-a chakra Anahata, „centrul inimii” prin deblocarea manifestarii si receptionarii iubirii precum si cea de-a VI-a chakra Ajna „centrul clarvederii”.
Geodele de ametist, adevarate inflorescente violete, ofera mediului inconjurator lumina si dragoste.
Ametistul chevron fortifica viziunea interioara, intuitiva si viziunea exterioara, fizica, favorizand calatoriile extracorporale. Alternantele sale energetice, datorate structurii sale fizice, disipeaza si resping negativitatea. Purifica biocampurile energetice umane si faciliteaza diagnosticul auric. Campul sau puternic curativ armonizeaza si stimuleaza sistemul imunitar. Permite gasirea rezolvarii oricarei probleme precum si caile de punere in practica a acestuia.

Din punct de vedere astrologic

Ametistul este considerat piatra pretioasa a zodiei Pesti si este asociat cu aceasta zodie datorita culorii sale violete si a proprietatilor sale energetice. Acest cristal este adesea asociat cu calitatile si trasaturile pozitive ale Pestilor, cum ar fi:

Spiritualitate: Pestii sunt adesea atrasi de aspectele mai profunde ale vietii si sunt inclinati spre explorarea spirituala. Ametistul este cunoscut pentru a sprijini dezvoltarea spirituala si meditatia, ajutandu-i pe cei nascuti in aceasta zodie sa-si imbunatateasca conexiunea cu lumea interioara.

Intuitie si sensibilitate: Pestii sunt guvernati de Neptun, planeta asociata cu iluziile, intuitia si creativitatea. Ametistul se spune ca sporeste intuitia si sensibilitatea, ajutandu-i pe Pesti sa-si foloseasca darurile naturale in mod constructiv.

Echilibru emotional: Ametistul este adesea asociat cu calmarea si echilibrarea energiilor emotionale. Deoarece Pestii pot fi sensibili si adesea influentati de atmosfera din jurul lor, acest cristal poate contribui la mentinerea unei stari emotionale stabile.

Relatia dintre ametist si planeta Neptun este legata de semnificatiile spirituale si energetice atribuite acestor elemente in cadrul astrologiei si a credintelor esoterice.

Planeta Neptun este considerata in astrologie ca fiind guvernatoarea zodiei Pesti si a douasprezecea casa astrologica, care sunt asociate cu aspectele subtile ale realitatii, spiritualitatea, intuitia, creativitatea si lumea viselor. Pestii, ca semn zodiacal guvernat de Neptun, sunt adesea considerati ca avand o legatura speciala cu lumea spirituala si cu aspectele mai profunde ale constiintei.

Prin urmare, legatura dintre ametist si planeta Neptun poate fi inteleasa in termeni de corespondenta simbolica intre proprietatile acestor elemente. Ametistul, prin culoarea sa violet si energiile sale de echilibrare si calmare, poate fi vazut ca un instrument care faciliteaza conexiunea cu planurile subtile ale constiintei si cu aspectele mai profunde ale realitatii, intr-un mod asemanator cu influenta lui Neptun in astrologie.

 

Este important sa mentionam ca interpretarile si semnificatiile ezoterice ale cristalelor pot varia in functie de credinte si experiente personale. Utilizarea si intelegerea ametistului in contextul spiritual trebuie sa fie intotdeauna respectata si explorata cu discernamant si constienta.