Istoria ametistului

Cu magnetismul sau aparte, ametistul a insotit omenirea, pe tot parcursul istoriei sale. Il regasim in cultura vechilor egipteni, a etruscilor, a romanilor. China antica folosea ametistul in creearea de bijuterii protectoare. Egiptenii antici foloseau ametistul ca masura de contracarare a sentimentelor de culpabilitate. Ametistul era nelipsit din panoplia de bijuterii ritualice care insotea mumia faraonului, in viata sa vesnica. Grecii si romanii considerau ca ametistul este piatra care potoleste orice fel de pasiuni, fie ele datorate iubirii, bauturii, intoxicatiilor cu diverse substante, jocurilor de noroc sau altor cauze.
Urcand pe firul vremii, in Europa Evului Mediu ametistul devine piatra episcopala, ca si piesa principala in tinuta vestimentara clericala.
Soldatii Europei medievale purtau amulete de ametist ca metoda de protectie in lupta iar celebrii Merovingieni, luand exemplu anticilor, au folosit ametistul in rolul sau de a-i proteja dupa moarte. Se credea, in general, ca-l fereste pe posesor de vraji.
Toate aceste convingeri au promovat ametistul ca si piatra preferata in alcatuirea diverselor obiecte de podoaba, de cult sau chiar si a obiectelor de folosinta, rezervate, desigur, celor bogati.

Caracteristicile ametistului

Piatra extrem de puternica si protectoare, ametistul are o vibratie spirituala inalta. Pazeste de atacul energetic si informational malefic, metamorfozand energia in dragoste. Ametistul transforma energiile „joase” in energii cu frecvente mari, proprii lumii spirituale, a entitatilor de lumina si iubire, a Sfintei Treimi.
La nivelul structurii fizice, actionand ca si un calmant natural, ametistul blocheaza tensiunile datorate energiilor telurice precum si energiile negative din mediul inconjurator. Acest cristal are puteri curative si purificatoare mari, eliminand toate categoriile de blocaje si dependente. Alunga mania, furia, frica si anxietatea. Calmand tristetea si supararea, ametistul favorizeaza acceptarea pierderilor de orice tip, ajutand in procesul firesc de anihilare al atasamentelor, al posesivitatii.
Ametistul este deosebit de eficient si benefic in plan mental, calmant sau stimulant in functie de nevoi. Rational, va ajuta sa va adunati, sa va simtiti mai concentrati si stapani pe situatie, facilitand asimilarea ideilor noi, legarea cauzei de efect. Acest lucru ajuta la marirea constientizarii si da posibilitatea utilizatorului sa refaca drumul invers, de la blocaj si suferinta catre sanatate si fericire.
Constienti fiind de prezenta ametistului in intimitatea spatiul dumneavoastra, veti fi favorizati in luarea deciziilor facand apel la bunul-simt si la intuitii spirituale, punandu-le apoi in practica. Avand in vedere faptul ca transmiterea impulsului nervos la nivelul sinapselor este un mecanism chimic, ametistul reprezinta un catalizator al acestui proces, inducand armonizare si focalizare.
Imbunatatind memoria si intarind motivatia, ametistul va ajuta sa va stabiliti obiective corect ierarhizate. Protector al starilor onirice, ametistul este un veritabil paznic impotriva cosmarurilor obsesive. Va ajuta sa va amintiti si sa va intelegeti visele, facilitand astfel procesul de constientizare.
In plan spiritual, serenitatea sa favorizeaza starile superioare de constiinta si meditatie. Utilizat la un nivel superior, ametistul deschide usa catre o alta realitate, catre Lumile Superioare. In timpul meditatiei, ametistul ajuta la concentrarea atentiei, permitand atingerea linistii si a intelegerii profunde, prin conectare la Divin. Acest cristal favorizeaza intuitia superioara, clarvederea, capacitatea de anticipare a unor evenimente, perceperea instantanee a calitatilor oricarei fiinte umane, perceptia extrasenzoriala. Deasemenea, confera putere de patrundere a mintii, capacitati telepatice, stapanire de sine, intelegere mentala prin identificare intelectuala, inteligenta creatoare.
Ametistul echilibreaza nivelul superior si cel inferior, promovand centrarea, echilibrul emotional.
Piatra spirituala, ametistul faciliteaza dragostea pentru Divin, ajutandu-va sa va apropiati de adevarata natura a acestuia si sustine altruismul si inteligenta emotionala. Va ajuta sa constientizati starea de unitate, de comuniune cu legile cosmice, de non-identitate cu corpul fizic si de identificare cu natura sa spirituala.

Efecte terapeutice ale ametistului

Cu efect direct asupra hipofiziei, ametistul are un rol deosebit asupra sistemului endocrin prin stimularea producerii de hormoni, in acest fel echilibrand metabolismul. Fortifica organele de purificare si excretoare, precum si sistemul imunitar. Controleaza structurile nervoase care reglementeaza capacitatea noastra de a vedea, de a auzi, de a discerne si de a memora. Cu rol moderator in lantul celor 7 centri energetici, ametistul stimuleaza trezirea constiintei mentale superioare, calmul mental, puterea de concentrare, inteligenta, sinteza mentala si capacitate de memorare.
Ametistul este un purificator excelent al sangelui, ametistul vindeca durerea si stresul fizic, emotional sau psihic si blocheaza influentele negative ale surselor de semnal teluric. Calmeaza durerile de cap, alunga tensiunea, trateaza afectiunile auditive, respiratorii, ale pielii si celulelor. Amelioreaza toate acele afectiuni datorate, in principal, stresului de orice tip. In acest sens, este benefic pentru intestine, reface flora intestinala, elimina parazitii si favorizeaza reabsorbtia apei. Trateaza insomnia si este prielnic unui somn odihnitor.
Benefic in vindecarea patologiilor ochilor, urechilor, nasului, sinusurilor, si cavitatii bucale, al afectiunilor aparatului acustico-vestibular, simturilor: gustului si mirosului, tulburarilor si afectarilor nervilor cranieni precum si al deficientelor de auz si de emisie sonora. Ajuta la ameliorarea problemelor legate de comunicare generate de tulburarile de auz si limbaj, functii de o mare importanta in comunicarea interumana.
In plan subtil, ametistul echilibreaza si uneste corpul fizic, rational si spiritual. Purifica aura, transforma energia negativa si stimuleaza in mod direct centrul energetic al „celui de-al treilea ochi” (cea de-a VI-a chakra Ajna) si, indirect, centrul energetic al gatului (cea de-a V-a chakra Vishuda). Activeaza intuitia si fortifica inclinatiile psihice.
Ametistul poate stabiliza afectiunile psihiatrice de natura depresiilor, atacurilor de panica fiind eficient contra insomniei sau a cosmarurilor.
Vindecator arhetipal al miturilor familiale si colective, ametistul este un ghid util pentru tranzitia de la viata la moarte.

Culorile specifice ametistului

Caracteristicilor generice enumerate, ametistul in culorile si formele urmatoare particularizeaza anumite proprietati:
Ametistul violet intens are, de regula, ca tara de provenienta Brazilia. Aceasta varietate degaja multa forta si impetuozitate. In contrast cu acesta, ametistul lila, cu o nuanta pala, care provine din zona Maramuresului, are o vibratie inalta, subtila, armonizatoare.
Cristalele de ametist lila cu varf dublu va pun in legatura cu undele cerebrale beta. Stimuleaza cea de-a IV-a chakra Anahata, „centrul inimii” prin deblocarea manifestarii si receptionarii iubirii precum si cea de-a VI-a chakra Ajna „centrul clarvederii”.
Geodele de ametist, adevarate inflorescente violete, ofera mediului inconjurator lumina si dragoste.
Ametistul chevron fortifica viziunea interioara, intuitiva si viziunea exterioara, fizica, favorizand calatoriile extracorporale. Alternantele sale energetice, datorate structurii sale fizice, disipeaza si resping negativitatea. Purifica biocampurile energetice umane si faciliteaza diagnosticul auric. Campul sau puternic curativ armonizeaza si stimuleaza sistemul imunitar. Permite gasirea rezolvarii oricarei probleme precum si caile de punere in practica a acestuia.