Istoricul Perlei
Lacrimile ingerilor pentru pacatele oamenilor – lacrimi cazute in adancurile apelor, sau poate lacrimi ale zeilor asa cum credeau persanii, perlele, cu siguranta ca sunt primele giuvaere cunoscute de om. Frumusetea lor a fost lesne de remarcat, ele neavand nevoie de truda omului timpuriu in slefuire si fatetare. Au fost, alaturi de coral si alte sedimente marine, un dar minunat al apelor, adresat nevoii de frumos din om.
Fenicienii au fost cei care au deschis apetitul pentru perle, iar Homer le-a mentionat in versurile sale. Perlele au cucerit Europa o data cu Alexandru cel Mare si campania sa de unire a Occidentului cu Orientul.
In mitologia indiana se spune ca zeul Vishna a cules prima perla din adancurile oceanului si a asezat-o in casa Pandeei, in ziua nuntii acesteia.
Perlele sunt consemnate atat in Vechiul Testament precum si in Talmud.
Romanii aveau convingerea ca existenta perlelor se datoreaza zeitei Venus si le asociau cu fertilitatea, folosindu-le ca bijuterii si impodobind orice cu ele, de la haine la obiecte de ornament. Gasirea perlelor era o indeletnicire grea si se realiza prin scufundare la adancime si pescuirea scoicilor. Doar nobilii si regii isi puteau permite sa poarte perle si de aceea perlele simbolizau bogatia si nobletea. Se stie ca in timpul Cezarului roman Iulius Caesar, doar femeile aristocrate purtau perle.
Mai tarziu Caligula, imparat roman celebru pentru nebunia lui, si-a imbracat calul in purpura, asezand la gatul lui un colier urias din perle, semn distinctiv de recunoastere a nobletii acestuia. In fond, perla era piatra pretioasa preferata a regilor si a aristocratilor.
Grecii credeau ca perlele sunt aduse de stridii de pe luna.
Marco Polo povesteste in relatarile lui despre regii Malbear care purtau coliere in care erau 108 rubine si 108 perle si care se transmiteau prin mostenire intre generatiile de regi.
Mai tarziu Coranul va consemna in paginile sale faptul ca, in Gradina Edenului fructele copacilor sunt perle si smaralde si oricine trece portile regatului ceresc, primeste un cort de perle. In decursul istoriei, conducatorii arabi, persani si indieni au dus razboaie pentru controlul zonelor de productie a perlelor.
Perioada Renasterii, caracterizata, in principal, de schimbari ale valorilor umane si culturale, aduce in centrul atentiei perlele ca bijuterii personale. Regina Elizabeta I a avut o pasiune atat de puternica pentru perle incat purta cate 7 siraguri de perle, unele care ajungeau pana la genunchi. Tot ea a fost posesoarea unei rochii incrustata cu 3.000 de perle. Colierul de perle era adeseori folosit ca podoaba pentru parul femeilor.
Cresterea perlelor de cultura atat in China cat si in Europa devine o practica din ce in ce mai perfectionata, astfel incat la inceputul secolului XIX, perlele devin cea mai populara bijuterie. Odata cu inventarea producerii de perle artificiale, acest accesoriu devine accesibil oricui.
Revenind la istoria actuala, incepand cu toate marile case regale si pana la marile case de moda, precum si toate personalitatile feminine, cu precadere, din politica, economie, arta apreciaza perla la adevarata sa valoare. Si nu lipseste din aceasta sumara enumerare nici Elena Ceausescu despre care se stie ca avea o adevarata slabiciune pentru bijuteriile cu perle naturale de mare valoare.
Caracteristicile Perlei
Dintre cele mai importante caracteristici care i se atribuie perlei enumeram: vitalitatea, frumusetea, inocenta, inteligenta si integritatea.
Perla pune in valoare proprietatile celorlalte pietre cu care se combina in alcatuirea unei bijuterii, aducat un plus de catifelare, blandete, armonie. Fiind rezultatul unui indelung proces de metamorfozare, de transformare a unui graunte de nisip iritant intr-o creatie luminoasa, irizanta, gingasa, perla poarta in ea capacitatea de a evolua, de a se perfectiona continuu. Este o semipretioasa de-a dreptul romantica si empatica. Sensibila prin structura ei, perla defineste persoanele care au nevoie de ocrotire si tandrete, de blandete si intelegere, persoane care au nevoie sa asculte si sa fie ascultate.
Efecte terapeutice ale perlelor
In plan fizic, capacitatile terapeutice ale perlelor sunt legate de stomac, de sistemul digestiv, sistemul imunitar cat si de presiunea spiritual (stres).
In plan mental, perlele stimuleaza trairi precum puterea, dragostea sau linistea.
Dar cea mai mare calitate a perlei este aceea de a face legatura intre toate celelalte componente ale unei bijuterii, potentand ca intregul ansamblu sa fuctioneze la cote maxime.
Culorile specifice perle
Perla poate fi alba, galbena, gri, roz, albastra, neagra.