ISTORIC

Lacrimile ingerilor pentru pacatele oamenilor – lacrimi cazute in adancurile apelor, sau poate lacrimi ale zeilor asa cum credeau persanii, perlele, cu siguranta ca sunt primele giuvaere cunoscute de om. Frumusetea lor a fost lesne de remarcat, ele neavand nevoie de truda omului timpuriu in slefuire si fatetare. Au fost, alaturi de coral si alte sedimente marine, un dar minunat al apelor, adresat nevoii de frumos din om.

Perlele sunt considerate in majoritatea culturilor ca fiind aducatoare de noroc si fericire, inca din cele mai vechi timpuri. Sunt mentionate in China in anul 2206 i.Hr. ca facand parte din tributul platit regelui Yu. In perioada antica cele mai pretuite perle proveneau din Persia si India. In lumea musulmana perla era corelata cu simbolul femeii virgine, la kurzi era considerat embrionul care se dezvolta in uter. In Roma antica, perlele erau deosebit de pretuite de catre aristocrati, fiind singurii care aveau dreptul sa le poarte. In China, perlele simbolizau bogatia, intelepciunea, demnitatea si puterea, iar in India, prolificitatea. Cleopatra a scufundat o perla intr-un pahar cu vin si apoi l-a baut, pentru a castiga un ramasag cu Marc Antoniu. Maharajahul Rana din Dolfur (1863-1901), numit si Printul Perlelor, care ulterior i-a devenit renume, isi impodobea hainele cu perle, iar baldachinul patului si acoperisurile palatului erau de asemenea acoperite cu perle. Perlele erau considerate un simbol al lacrimilor, iar in Japonia ele insemnau noroc. In Evul Mediu li se va atribui un simbol sacral, ca semn al dragostei fata de Dumnezeu, ele fiind mentionate in Noul Testament.

Fenicienii au fost cei care au deschis apetitul pentru perle, iar Homer le-a mentionat in versurile sale. Perlele au cucerit Europa o data cu Alexandru cel Mare si campania sa de unire a Occidentului cu Orientul.

In mitologia indiana se spune ca zeul Vishna a cules prima perla din adancurile oceanului si a asezat-o in casa Pandeei, in ziua nuntii acesteia.

Perlele sunt consemnate atat in Vechiul Testament precum si in Talmud.

Romanii aveau convingerea ca existenta perlelor se datoreaza zeitei Venus si le asociau cu fertilitatea, folosindu-le ca bijuterii si impodobind orice cu ele, de la haine la obiecte de ornament. Gasirea perlelor era o indeletnicire grea si se realiza prin scufundare la adancime si pescuirea scoicilor. Doar nobilii si regii isi puteau permite sa poarte perle si de aceea perlele simbolizau bogatia si nobletea. Se stie ca in timpul Cezarului roman Iulius Caesar, doar femeile aristocrate purtau perle.

Mai tarziu Caligula, imparat roman celebru pentru nebunia lui, si-a imbracat calul in purpura, asezand la gatul lui un colier urias din perle, semn distinctiv de recunoastere a nobletii acestuia. In fond, perla era piatra pretioasa preferata a regilor si a aristocratilor.

Grecii credeau ca perlele sunt aduse de stridii de pe luna.

Marco Polo povesteste in relatarile lui despre regii Malbear care purtau coliere in care erau 108 rubine si 108 perle si care se transmiteau prin mostenire intre generatiile de regi.

Mai tarziu Coranul va consemna in paginile sale faptul ca, in Gradina Edenului fructele copacilor sunt perle si smaralde si oricine trece portile regatului ceresc, primeste un cort de perle. In decursul istoriei, conducatorii arabi, persani si indieni au dus razboaie pentru controlul zonelor de productie a perlelor.

Perioada Renasterii, caracterizata, in principal, de schimbari ale valorilor umane si culturale, aduce in centrul atentiei perlele ca bijuterii personale. Regina Elizabeta I a avut o pasiune atat de puternica pentru perle incat purta cate 7 siraguri de perle, unele care ajungeau pana la genunchi. Tot ea a fost posesoarea unei rochii incrustata cu 3.000 de perle. Colierul de perle era adeseori folosit ca podoaba pentru parul femeilor.

Perlele baroc sunt unele dintre cele mai fascinante tipuri de geme organice de pe piata de bijuterii. Fiecare perla baroc are o forma si o marime diferita, generand bijuterii unice, ceea ce le defineste ca fiind alegerea ideala pentru femeile indraznete care vor sa arate lumii cat de speciale sunt. Acest tip de perle a fost folosit cu succes in bijuteriile victoriene si Art Nouveau.

Cresterea perlelor de cultura atat in China cat si in Europa devine o practica din ce in ce mai perfectionata, astfel incat la inceputul secolului XIX, perlele devin cea mai populara bijuterie.

Revenind la istoria actuala, incepand cu toate marile case regale si pana la marile case de moda, precum si toate personalitatile feminine, cu precadere, din politica, economie, arta apreciaza perla la adevarata sa valoare. Si nu lipseste din aceasta sumara enumerare nici Elena Ceausescu despre care se stie ca avea o adevarata slabiciune pentru bijuteriile cu perle naturale de mare valoare.

CARACTERISTICI

Dintre cele mai importante caracteristici care i se atribuie perlei enumeram: vitalitatea, frumusetea, inocenta, inteligenta si integritatea.

Perla pune in valoare proprietatile celorlalte pietre cu care se combina in alcatuirea unei bijuterii, aducat un plus de catifelare, blandete, armonie. Fiind rezultatul unui indelung proces de metamorfozare, de transformare a unui graunte de nisip iritant intr-o creatie luminoasa, irizanta, gingasa, perla poarta in ea capacitatea de a evolua, de a se perfectiona continuu. Este o semipretioasa de-a dreptul romantica si empatica. Sensibila prin structura ei, perla defineste persoanele care au nevoie de ocrotire si tandrete, de blandete si intelegere, persoane care au nevoie sa asculte si sa fie ascultate. In plan mental, perlele stimuleaza trairi precum puterea, dragostea sau linistea. Dar cea mai mare calitate a perlei este aceea de a face legatura intre toate celelalte componente ale unei bijuterii, potentand ca intregul ansamblu sa fuctioneze la cote maxime.

Perlele sunt pietre pretioase unice din punct de vedere astrologic si sunt asociate cu Luna in astrologie. Luna este guvernatorul semnului zodiacal Rac si reprezinta simbolul feminin, emotiile, intuitia si ciclurile naturale. Perlele pot fi considerate a avea o energie delicata si feminina, care ajuta la imbunatatirea intuitiei si a conexiunii cu latura emotionala. Iata mai pe larg cum pot fi conectate perlele si Racul in astrologie:

Semnificatia Lunii: Semnul zodiacal Rac este guvernat de Luna, care este cea de-a doua planeta in astrologie si reprezinta simbolul feminin, emotiile, intuitia si legatura cu latura interioara si subconstienta a fiintei umane. Luna guverneaza ciclurile naturale, inclusiv cele ale apei si marilor, iar aceasta este o conexiune importanta cu perlele, care sunt create in organismul unor moluste, ca raspuns la particule straine (cum ar fi un nisip) din mediu.

Emotionalitate si sensibilitate: Racul este cunoscut pentru sensibilitatea si emotivitatea sa pronuntata. Perlele, cu stralucirea lor delicata si aspectul lor plin de gratie, pot fi vazute ca reflectand aceasta emotionalitate si sensibilitate. Ele pot simboliza conexiunea puternica a Racilor cu lumea lor emotionala si cu intuitia lor.

Balansare emotionala: Datorita asocierii lor cu Luna si cu sfera emotionala, perlele pot fi privite ca ajutand la echilibrarea si armonizarea starilor emotionale. Ele pot sprijini vindecarea si calmarea in momente de stres sau anxietate.

Protectie si puritate: Atat Racul, cat si perlele sunt asociate cu puritatea si protectia. Perlele au fost traditional considerate pietre de protectie impotriva energiilor negative, iar Racii sunt cunoscuti pentru a fi protectori si grijulii fata de cei dragi.

Frumusete si feminitate: Perlele sunt cunoscute pentru frumusetea lor si pentru stralucirea lor delicata. Racii valorizeaza adesea frumusetea si feminitatea in toate aspectele vietii lor, si pot alege perlele ca bijuterii pentru a-si exprima aceste valori.

Legatura cu apa: Atat Racul, cat si perlele au o legatura speciala cu elementul apei. Racul este un semn de apa, iar perlele sunt adesea asociate cu apa, deoarece se formeaza in moluste in medii acvatice. Aceasta conexiune cu apa poate simboliza intuitia, fluxul emotiilor si conexiunea cu lumea subconstienta.

In concluzie, perlele si semnul zodiacal Rac au multiple conexiuni simbolice si semnificatii comune in astrologie, facand perlele bijuterii potrivite pentru Raci sau pentru oricine doreste sa valorizeze emotiile, feminitatea si conexiunea cu energia Lunii si a apei.

 

Culorile specifice perlei

Perla poate fi alba, galbena, gri, roz, albastra, neagra.

 

Este important sa mentionam ca interpretarile si semnificatiile ezoterice ale cristalelor pot varia in functie de credinte si experiente personale. Utilizarea si intelegerea perlei in contextul spiritual trebuie sa fie intotdeauna respectata si explorata cu discernamant si constienta.