ISTORIC

Topazul, datorita frumusetii sale princiare, a fost dintre primele semipretioase care au facut istorie in arta bijuteriilor. O prima sursa a numelui care indica cunoasterea si folosirea sa provine din cultura asiatica, in sanscrita tapas insemnand “foc”. Sanscrita vedica, cea mai veche forma a lasat in istorie scrieri datand probabil din sec XV i.H.

Dintre relatarile mai recente, in epoca romana naturalistul Plinius specifica faptul ca numele mineralului provine de la insula “Topazos” situata la Marea Rosie.

In anul 1740 un topaz de o mare frumusete este fixat in coroana portugheza. Multa vreme, despre acest topaz intitulat “Diamant de Braganza”, s-a crezut ca e cu adevarat un diamant.

In istoria contemporana si moderna, topazul este deseori folosit in arta bijuteriei atat pentru varietatile sale foarte frumoase de culoare, pornind de la albastru deschis, galben-auriu, nuante de verde, roz-rosiatic si pana la fumuriu, cat si pentru calitatile sale terapeutice, informationale si energetice, mai mult sau mai putin stiute, dar cu siguranta percepute.

 

CARACTERISTICI

Piatra de inspiratie empatica, topazul, la nivelul structurii fizice, prin energiile sale, diminueaza stresul si calmeaza mintea. Vindeca, reincarca, aliniaza optim meridianele corpului. Prin evidentierea resurselor interioare, arata modul in care, manifestand adevar si iertare, putem atinge o noua treapta a elevarii. Topazul ne ajuta sa intelegem ca suntem parte din creatie si ca viata noastra are un sens, transformand in noi verbul “a exista” in mult mai constientizatul “a fi”. Energia vibranta a topazului alunga indoiala, aducand in locul ei bucurie, generozitate si recunostinta. Conform traditiei, este o piatra a iubirii si norocului care ajuta la indeplinirea obiectivelor.

Topazul galben-auriu stimuleaza atat exteriorizarea prin afirmatii si manifestari, cat si interiorizarea prin vizualizare.

Topazul albastru stimuleaza comunicarea noastra cu Cerurile de Lumina, constituindu-se intr-un adevarat canal de legatura. Astfel, rugaciunile noastre sunt mai lesne auzite.

Toate varietatile de culoare sunt excelente pentru purificarea aurei si inducerea relaxarii, topazul alungand tensiunea de la toate nivelurile si accelerand dezvoltarea spirituala laborioasa.

In plan rational topazul ajuta la descoperirea propriilor bogatii interioare, contribuind la constientizarea propriei influente si a intelegerii rezultate din munca staruitoare si experientele de viata. Fiind asociat comportamentului afectiv, ne face increzatori si filantropi, expansivi, gata sa impartim norocul cu altii si sa facem sa straluceasca soarele in jurul nostru. Favorizeaza intelegerea propriei noastre personalitati, deschiderea si onestitatea, modul nostru specific si armonios de manifestare, inflorirea personala, stapanirea de sine si dorinta de dezvoltare a intelepciunii interioare, stimuland respectul de sine. Topazul inlesneste exprimarea ideilor si confera perspicacitate.

Intr-un plan mai subtil, topazul ne va ajuta in cautarea cunoasterii reale dincolo de limitele timpului, de conditionarile culturale si ereditare. Forta sa contribuie la eliberarea de vartejurile lumii si la mentinerea controlului iesirilor egotice.

In plan mental, topazul este foarte util artistilor, in general, precum si tuturor celor care vor sa manifeste creativitate intr-unul dintre numeroasele domenii de exprimare, prin dobandirea unei stari de receptivitate superioara, a unei deschideri sufletesti fata de inspiratiile divine. Aceasta piatra are capacitatea de a vedea atat imaginea de ansamblu, cat si cele mai mici detalii.

Prin capacitatea sa de alimentator energetic, topazul imbogateste sufleteste, facilitand accesul in lumile superioare ale universului.  Sprijin emotional perfect: stabilizeaza emotiile si creste receptivitatea la dragoste, oricare ar fi sursa acesteia.

Topazul pune in valoare sanatatea. Stimuland exprimarea, inspiratia in vorbire, elocventa, ajuta la punerea in valoare a puterii personale si la sustinerea drepturilor de orice natura; actioneaza reincarcand spiritual si fizic, intarind credinta si optimismul.

Stimuleaza manifestarea constiintei pure, a creativitatii, al sentimentului de acceptare, de receptivitate superioara, de protectie subtila.

Topazul este strans legat de procesul complex de hranire, in toate planurile sale.

CULORI SPECIFICE:

Topazul albastru (London Topaz) stimuleaza cea de-a 5-a chakra Vishuddha, facilitand verbalizarea, exprimarea constiintei superioare launtrice.

Chakra Vishuddha, cunoscuta si sub numele de chakra gatului sau a comunicarii, este una dintre cele sapte chakre principale din traditia hindusa si este situata in zona gatului. Aceasta chakra este asociata cu comunicarea, exprimarea, adevarul si claritatea mentala. Cand este activata si echilibrata, chakra Vishuddha permite individului sa-si exprime cu incredere gandurile si sentimentele, sa comunice eficient si sa isi gaseasca vocea interioara. Culoarea albastra a topazului este asociata cu energia chakrei Vishuddha, care este, de asemenea, reprezentata printr-o nuanta de albastru. Chakra Vishuddha este centrul energetic al comunicarii si exprimarii si este responsabila pentru adevar si claritate. Folosirea topazului albastru in practicile spirituale sau de vindecare poate contribui la echilibrarea si activarea acestei chakre. Pur si simplu purtand topaz albastru sau plasandu-l pe chakra gatului in timpul meditatiei, ajuta la deblocarea si echilibrarea acestei chakre, facilitand astfel comunicarea mai buna si exprimarea personala. Folosirea acestei pietre in meditatie si vindecare poate ajuta la promovarea comunicarii autentice si la exprimarea sinelui.

Culoare excelenta pentru meditatie si armonizarea cu eul superior, in plan mental sustine trairea vietii conform propriilor aspiratii si pareri. Topazul albastru va permite sa vedeti scenariile vietii si sa va dati seama unde v-ati indepartat de adevarul propriu.

Din punct de vedere astrologic, Topazul albastru este adesea asociat cu semnul zodiacal Sagetator si cu planeta Jupiter. Iata cateva semnificatii si interpretari legate de topazul albastru in context astrologic:

Topazul albastru este uneori considerat piatra norocului pentru nativii din Sagetator. Sagetatorul este guvernat de Jupiter, cunoscut ca Marele Benefic in astrologie, care simbolizeaza expansiunea, increderea, norocul, optimismul si generozitatea. Topazul albastru, cu stralucirea sa si nuanta sa calma de albastru, poate simboliza calitatile acestui semn zodiacal, ajutand la cresterea increderii in sine, a norocului si a optimismului.

Echilibru emotional: Albastrul este adesea asociat cu linistea si echilibrul emotional. Topazul albastru poate fi purtat pentru a aduce calmul si linistea in viata cuiva, in special atunci cand nativii din Sagetator se confrunta cu momente de stres sau agitatie.

Comunicare si intelegere: Jupiter guverneaza si domeniul comunicarii si al invatarii. Topazul albastru poate ajuta la imbunatatirea abilitatilor de comunicare, intelegere si exprimare a gandurilor si ideilor.

Dezvoltare spirituala: In unele traditii, topazul albastru este considerat o piatra care sprijina dezvoltarea spirituala. Nuanta sa de albastru poate inspira liniste si contemplare, ajutandu-i pe cei care o poarta sa exploreze aspectele mai profunde ale existentei lor.

Protectie: In trecut, topazul albastru a fost considerat o piatra protectoare impotriva energiilor negative si a pericolelor. Se credea ca poate oferi protectie impotriva ghinioanelor si a energiilor negative.

Din perspectiva Varsatorului, putem lua in considerare urmatoarele beneficii:

Individualitate si originalitate: Varsatorul este adesea asociat cu individualitatea, inovatia si originalitatea. Topazul albastru, ca o piatra unica, poate reprezenta aceasta trasatura specifica a Varsatorului, promovand idei si exprimari personale neconventionale.

Comunicare si exprimare: Varsatorul este un semn zodiacal guvernat de aer si este deseori considerat un bun comunicator. Topazul albastru poate sprijini aceste abilitati de comunicare si exprimare a gandurilor si ideilor, datorita culorii sale calme si asezate.

Echilibru emotional: Varsatorii pot fi foarte rationali si intelectuali, dar si sensibili la nivel emotional. Topazul albastru, cu nuanta sa calma de albastru, poate simboliza echilibrul dintre rationalitate si emotivitate.

Curiozitate si invatare: Varsatorii sunt adesea curiosi si dornici sa invete lucruri noi. Topazul albastru poate fi vazut ca o piatra care incurajeaza explorarea si dezvoltarea intelectuala.

Topazul albastru deschis poate fi asociat cu semnul zodiacal Balanta, datorita culorii sale asemanatoare cerului si a apei, precum si a calitatilor de calm si echilibru.

Topazul transparent va pune in legatura cu ingerii adevarului si ai intelepciunii, permitand, prin intermediul intuitiei, sa patrundem gradat misterele insondabile ale manifestarii Divine. Reprezentantul celei de-a VII-a chakre, topazul transparent este piatra perfecta pentru acordul constient cu fortele superioare ale universului, constituindu-se intr-un rezervor al informatiilor si energiilor primite de la acestea.

Plecand de la intangibilitatea originilor divine ale individului, topazul transparent permite constientizarea propriilor calitati, inspira dorinta de recunoastere si atrage oamenii de acelasi nivel de elevare.

Din punct de vedere astrologic, Topazul transparent poate fi interpretat in mod general ca un simbol al claritatii si puritatii mentale. Poate fi potrivit pentru oricare semn zodiacal, pentru a sprijini claritatea gandurilor si a intentiilor.

Mystic topazul, acest maestru al comunicarii, aduna in structura sa, pentru ca apoi sa redea, intreaga stralucire de aur a Soarelui. Semipretioasa a increderii, a comunicarii si a protectiei, mystic topazul, aceasta piatra hipnotizanta prin reflexele sale surprinzatoare, revarsate intr-un adevarat curcubeu, are un puternic rol protector, un scut de lumina in calea energiilor negative. Conferind energie si putere, aceasta varietate superioara a topazului va stimuleaza creativitatea, dandu-va curajul de a privi cu detasare, de a depasi propriile temeri si indoieli si, prin urmare, de a lua decizile cele mai potrivite.

Energia mystic topazului in nuantele curcubeului induce celei care il poarta buna dispozitie, facand-o sa fie prietenoasa, deschisa, intuitiva, cu un bun simt al umorului, preocupata de ceilalti in sensul bun al cuvantului, sensibila, capacitand inteligenta emotionala si cumpatarea. Companion util in cursul evolutiei, aceasta piatra inspira optimism si perseverenta.

Mystic topazul creaza o legatura puternica intre planul terestru si cel astral, intre planul concret, material, si cel al sentimentelor si emotiilor noastre, facilitandu-ne descoperirea laturii spirituale a existentei.

Mystic topaz este o varietate speciala de topaz care a fost tratata pentru a obtine un joc de culori fascinant, care poate varia de la nuante de violet si verde la albastru si roz. Aceasta piatra are un aspect deosebit, cu culori stralucitoare si schimbatoare, si poate oferi unicitate si stralucire oricarei bijuterii. Astrologic:

Schimbare si transformare: Datorita jocului sau de culori si a modului in care se schimba in diferite lumini, mystic topaz poate simboliza schimbarea si transformarea. Aceasta calitate poate fi asociata cu semnul zodiacal Scorpion, care este adesea legat de regenerare si transformare profunda.

Echilibru si armonie: Culorile variate ale mystic topaz pot simboliza armonia si echilibrul. Aceasta interpretare poate fi asociata cu semnul zodiacal Balanta, care cauta armonia si echilibrul in viata.

Intuitie si intelegere: Unele nuante ale mystic topaz pot aminti de nuantele cerului sau ale apei, sugerand intuitia si intelegerea. Aceasta poate fi legata de semnul zodiacal Pesti, care este adesea considerat un semn profund intuitiv.

Creativitate si expresie: Jocul de culori al mystic topaz poate evoca creativitatea si expresia de sine. Aceasta interpretare poate fi asociata cu semnele zodiacale Gemeni si Leu, care sunt adesea legate de creativitate si autoexprimare.

Topazul auriu (Topazul imperial), un exponent al puterii personale, topazul imperial confera carisma si incredere in propriile abilitati, inlatura frica si anxietatea, ajutand in manifestarea generozitatii, sinceritatii, diplomatiei.

Stimuland formarea si verbalizarea unei opinii, permite depasirea limitelor si materializarea marilor planuri.

Din punct de vedere astrologic, Topazul auriu poate fi asociat cu semnul zodiacal Leu, deoarece culoarea sa luminoasa si stralucitoare poate reflecta caracteristicile puternice ale Leului, precum increderea in sine, generozitatea si dorinta de a fi in centrul atentiei.

Culorile de un galben pal sustin creativitatea si expresia Gemenilor care sunt adesea asociati cu creativitatea si autoexprimarea.

Topazul roz

Aduce blandetea si veselia in viata noastra, amintind de perioada copilariei, in care primeam iubirea celorlalti neconditionat, fiind benefic pentru epuizarea nervoasa.

In astrologie, topazul roz are urmatoarele asocieri traditionale, specifice cu semne zodiacale si planete.

Iubire si relatii: Datorita culorii sale delicate si a simbolismului comun al rozului legat de iubire, romantism si relatii, topazul roz poate fi considerat o piatra care sprijina aspectele legate de iubire si afectiune in viata unui individ. Aceasta poate fi asociata cu semnul zodiacal Taur, care este adesea considerat a fi un semn pasional si legat de placere si senzualitate.

Armonie si echilibru emotional: Rozul este de asemenea asociat cu armonia si echilibrul emotional. Topazul roz poate simboliza echilibrul si calmul in viata unui individ, ceea ce poate fi important pentru oricare semn zodiacal.

Deschidere si compasiune: Rozul este adesea legat de calitatile de deschidere, compasiune si empatie. Topazul roz poate sprijini dezvoltarea acestor trasaturi in personalitatea unei persoane.

Creativitate si expresie artistica: Culorile vibrante si calde ale topazului roz pot inspira creativitatea si expresia artistica. Acest aspect poate fi asociat cu semnele zodiacale care au legatura cu domeniul artistic, precum Leu sau Pesti.

Topazul cu incluziuni de rutil

Topazul cu rutil este o varietate speciala de topaz care contine incluziuni de rutil, un mineral format din dioxid de titan, care apare sub forma de ace sau cristale subtiri de aur sau argint in interiorul pietrei. Acest tip de topaz poate avea un aspect fascinant datorita jocului de culori si stralucirii incluziunilor de rutil. In astrologie, topazul cu rutil poate fi interpretat simbolic in functie de caracteristicile sale distinctive:

Claritate mentala si concentrare: Rutilul este adesea asociat cu claritatea mentala si concentrarea. Prin urmare, topazul cu rutil poate simboliza aceste calitati, ceea ce poate fi important pentru oricare semn zodiacal.

Intuitie si dezvoltare spirituala: Datorita incluziunilor de rutil, care amintesc de lumina si inaltarea spirituala, topazul cu rutil poate fi asociat cu dezvoltarea intuitiei si a constiintei spirituale. Aceasta poate fi legata de semnele zodiacale care exploreaza aspectele spirituale ale vietii, precum Pestii sau Scorpionul.

Echilibru emotional si vindecare: Unii cred ca topazul cu rutil are proprietati de echilibrare emotionala si de vindecare. Acest aspect poate fi asociat cu semnele zodiacale care cauta sa echilibreze si sa vindece aspecte ale vietii lor.

Protectie: Rutilul a fost, de asemenea, vazut ca o piatra de protectie in unele traditii. Aceasta poate simboliza protectia impotriva energiilor negative si a pericolelor.

Topazul verde stimuleaza cea de-a 4-a chakra ANAHATA, facilitand manifestarea iubirii si, deopotriva, receptionarea ei.

Piatra excelenta pentru protectie si vindecare. Aceasta varietate de topaz va permite sa constientizati necesitatea manifestarii iubirii in viata dumneavoastra.

Topazul verde este o varietate de topaz care are o nuanta verde, care poate varia de la un verde deschis la un verde mai inchis. In astrologie, topazul verde poate fi asociat cu diferite semne zodiacale si planete, astfel:

Prosperitate si noroc: Verdele este adesea asociat cu cresterea, fertilitatea si norocul. Astfel, topazul verde poate fi vazut ca o piatra care aduce prosperitate si noroc in viata unui individ. Aceasta asociere poate fi potrivita pentru semnele zodiacale Taur sau Capricorn, care valorizeaza siguranta financiara si succesul material.

Vindecare si echilibrare: Verdele este, de asemenea, asociat cu vindecarea si echilibrarea. Topazul verde poate fi interpretat ca o piatra care promoveaza starea de bine si armonia in viata unui individ. Aceasta poate fi asociata cu semnele zodiacale care cauta echilibru si sanatate, cum ar fi Balanta sau Fecioara.

Inima deschisa si compasiune: Verdele este culoarea inimii si a compasiunii. Topazul verde poate simboliza deschiderea inimii si dezvoltarea calitatilor empateice si compatimitoare. Aceasta poate fi asociata cu semnele zodiacale care se concentreaza pe relatii si conexiuni emotionale, precum Racul sau Pestii.

Creativitate si invatare: Verdele poate stimula creativitatea si invatarea. Topazul verde poate fi considerat o piatra care sprijina dezvoltarea creativa si invatarea continua. Aceasta poate fi asociata cu semnele zodiacale care valorizeaza educatia si dezvoltarea intelectuala, cum ar fi Gemenii sau Sagetatorul.

Topazul fumuriu va pune in legatura cu propriul “eu”, permitand canalizarea energiilor in mod constructiv. Deoarece faciliteaza introspectia, este recomandat pentru meditatie si rugaciune, pentru ierarhizarea corecta a Scalei Valorilor Personale, pentru stabilirea idealurilor conform misiunii personale a fiecaruia dintre noi.

Topazul fumuriu, cunoscut si sub denumirea de topaz imperial sau topaz dorat, este o varietate de topaz care are o nuanta distinctiva de fumuriu, auriu sau portocaliu. In astrologie, topazul fumuriu poate fi asociat cu diferite semne zodiacale si planete in functie de culorea sa specifica si de semnificatiile traditionale sau simbolice atribuite acestei pietre. Iata cateva interpretari posibile legate de topazul fumuriu in astrologie:

Energie si vitalitate: Culoarea calda si vibranta a topazului fumuriu poate simboliza energia si vitalitatea. Aceasta poate fi asociata cu semnele zodiacale care cauta sa isi exploateze plinul potential, precum Leul sau Berbecul.

Creativitate si expresie: Culoarea auriu-portocalie a topazului fumuriu poate evoca creativitatea si expresia artistica. Aceasta interpretare poate fi asociata cu semnele zodiacale care se exprima prin arta sau creativitate, cum ar fi Leul sau Pestii.

Incredere in sine si succes: Topazul fumuriu poate fi considerat o piatra a increderii in sine si a succesului personal. Acest aspect poate fi potrivit pentru semnele zodiacale care urmaresc succesul material, cum ar fi Leul sau Capricornul.

Avand in plan astrologic corespondent planeta Saturn, topazul fumuriu accentueaza spiritul practic, rabdarea, perseverenta, rezistenta, responsabilitatea, concentrarea, maturitatea.

Abundenta si prosperitate: Culoarea aurie a topazului fumuriu poate fi asociata cu abundenta si prosperitatea. Aceasta poate fi potrivita pentru semnele zodiacale care cauta siguranta financiara, precum Taurul sau Fecioara.

 

Este important sa mentionam ca interpretarile si semnificatiile ezoterice ale cristalelor pot varia in functie de credinte si experiente personale. Utilizarea si intelegerea topazului in contextul spiritual trebuie sa fie intotdeauna respectata si explorata cu discernamant si constienta.