Istoric topaz

Topazul, datorita frumusetii sale princiare, a fost dintre primele semipretioase care au facut istorie in arta bijuteriilor. O prima sursa a numelui care indica cunoasterea si folosirea sa provine din cultura asiatica, in sanscrita tapas insemnand „foc”. Sanscrita vedica, cea mai veche forma a lasat in istorie scrieri datand probabil din sec XV i.H.
Dintre relatarile mai recente, in epoca romana naturalistul Plinius specifica faptul ca numele mineralului provine de la insula „Topazos” situata la Marea Rosie.
In anul 1740 un topaz de o mare frumusete este fixat in coroana portugheza. Multa vreme, despre acest topaz intitulat „Diamant de Braganza”, s-a crezut ca e cu adevarat un diamant.
In istoria contemporana si moderna, topazul este deseori folosit in arta bijuteriei atat pentru varietatile sale foarte frumoase de culoare, pornind de la albastru deschis, galben-auriu, nuante de verde, roz-rosiatic si pana la fumuriu, cat si pentru calitatile sale terapeutice, informationale si energetice, mai mult sau mai putin stiute, dar cu siguranta percepute.

Caracteristici topaz

Piatra de inspiratie empatica, topazul, la nivelul structurii fizice, prin energiile sale, diminueaza stresul si calmeaza mintea. Vindeca, reincarca, aliniaza optim meridianele corpului. Prin evidentierea resurselor interioare, arata modul in care, manifestand adevar si iertare, putem atinge o noua treapta a elevarii. Topazul ne ajuta sa intelegem ca suntem parte din creatie si ca viata noastra are un sens, transformand in noi verbul „a exista” in mult mai constientizatul „a fi”. Energia vibranta a topazului alunga indoiala, aducand in locul ei bucurie, generozitate si recunostinta. Conform traditiei, este o piatra a iubirii si norocului care ajuta la indeplinirea obiectivelor.
Topazul galben-auriu stimuleaza atat exteriorizarea prin afirmatii si manifestari, cat si interiorizarea prin vizualizare.
Topazul albastru stimuleaza comunicarea noastra cu Cerurile de Lumina, constituindu-se intr-un adevarat canal de legatura. Astfel, rugaciunile noastre sunt mai lesne auzite.
Toate varietatile de culoare sunt excelente pentru purificarea aurei si inducerea relaxarii, topazul alungand tensiunea de la toate nivelurile si accelerand dezvoltarea spirituala laborioasa.
In plan rational topazul ajuta la descoperirea propriilor bogatii interioare, contribuind la constientizarea propriei influente si a intelegerii rezultate din munca staruitoare si experientele de viata. Fiind asociat comportamentului afectiv, ne face increzatori si filantropi, expansivi, gata sa impartim norocul cu altii si sa facem sa straluceasca soarele in jurul nostru. Favorizeaza intelegerea propriei noastre personalitati, deschiderea si onestitatea, modul nostru specific si armonios de manifestare, inflorirea personala, stapanirea de sine si dorinta de dezvoltare a intelepciunii interioare, stimuland respectul de sine. Topazul inlesneste exprimarea ideilor si confera perspicacitate.
Intr-un plan mai subtil, topazul ne va ajuta in cautarea cunoasterii reale dincolo de limitele timpului, de conditionarile culturale si ereditare. Forta sa contribuie la eliberarea de vartejurile lumii si la mentinerea controlului iesirilor egotice.
In plan mental, topazul este foarte util artistilor, in general, precum si tuturor celor care vor sa manifeste creativitate intr-unul dintre numeroasele domenii de exprimare, prin dobandirea unei stari de receptivitate superioara, a unei deschideri sufletesti fata de inspiratiile divine. Aceasta piatra are capacitatea de a vedea atat imaginea de ansamblu, cat si cele mai mici detalii.
Prin capacitatea sa de alimentator energetic, topazul imbogateste sufleteste, facilitand accesul in lumile superioare ale universului. Sprijin emotional perfect: stabilizeaza emotiile si creste receptivitatea la dragoste, oricare ar fi sursa acesteia.

Efectele tamaduitoare ale topazului

Pune in valoare sanatatea. Stimuland exprimarea, inspiratia in vorbire, elocventa, ajuta la punerea in valoare a puterii personale si la sustinerea drepturilor de orice natura; actioneaza reincarcand spiritual si fizic, intarind credinta si optimismul.
Stimuleaza manifestarea constiintei pure, a creativitatii, al sentimentului de acceptare, de receptivitate superioara, de protectie subtila.
Topazul albastru ajuta in redresarea afectiunilor corzilor vocale, a faringelui si a esofagului. Favorizeaza refacerea maduvii osoase. Regleaza atat hiperactivitatea cat si hipoactivitatea tiroidei si paratiroidei.
Topazul este strans legat de procesul complex de hranire, in toate planurile sale.
Amelioreaza crizele de spasmofilie.
Deasemeni, combate insomnia, anxietatea si accese de depresie.

Culori topaz

Topazul albastru

Topazul albastru stimuleaza cea de-a 5-a chakra VISHUDA, facilitand verbalizarea, exprimarea constiintei superioare launtrice.
Culoare excelenta pentru meditatie si armonizarea cu eul superior, in plan mental sustine trairea vietii conform propriilor aspiratii si pareri. Topazul albastru va permite sa vedeti scenariile vietii si sa va dati seama unde v-ati indepartat de adevarul propriu.

Topazul transparent

Topazul transparent va pune in legatura cu ingerii adevarului si ai intelepciunii, permitand, prin intermediul intuitiei, sa patrundem gradat misterele insondabile ale manifestarii Divine. Reprezentantul celei de-a VII-a chakre, topazul transparent este piatra perfecta pentru acordul constient cu fortele superioare ale universului, constituindu-se intr-un rezervor al informatiilor si energiilor primite de la acestea.
Plecand de la intangibilitatea originilor divine ale individului, topazul transparent permite constientizarea propriilor calitati, inspira dorinta de recunoastere si atrage oamenii de acelasi nivel de elevare.

Topaz auriu

Topazul auriu (Topazul imperial) usureaza digestia, regleaza functiile organelor situate in zona abdominala (ficat, vezica biliara, pancreas), combate anorexia, malnutritia, restabileste simtul gustului, fortifica nervii si stimuleaza metabolismul. Regleaza functionarea glandelor suprarenale precum si a formatiunii numite „Insulele lui Langerhans” aflate în pancreas, raspunzatoare de presiunea sângelui si de producerea de insulină.
Stimuleaza cresterea si dezvoltarea, regenerand structurile celulare.
Un exponent al puterii personale, topazul imperial confera carisma si incredere in propriile abilitati, inlatura frica si anxietatea, ajutand in manifestarea generozitatii, sinceritatii, diplomatiei.
Stimuland formarea si verbalizarea unei opinii, permite depasirea limitelor si materializarea marilor planuri.

Topazul roz

Aduce blandetea si veselia in viata noastra, amintind de perioada copilariei, in care primeam iubirea celorlalti neconditionat, fiind benefic pentru epuizarea nervoasa.
Topazul cu incluziuni de rutil
In principal, are calitati similare topazului transparent.

Topazul verde

Stimuleaza cea de-a 4-a chakra ANAHATA, facilitand manifestarea iubirii si, deopotriva, receptionarea ei.
Piatra excelenta pentru protectie si vindecare. Aceasta varietate de topaz va permite sa constientizati necesitatea manifestarii iubirii in viata dumneavoastra, fiind un adevarat tamaduitor al inimii, a partii superioare a sistemului digestiv si, in special, al ficatului.

Topazul fumuriu

Va pune in legatura cu propriul „eu”, permitand canalizarea energiilor in mod constructiv. Deoarece faciliteaza introspectia, este recomandat pentru meditatie si rugaciune, pentru ierarhizarea corecta a Scalei Valorilor Personale, pentru stabilirea idealurilor conform misiunii personale a fiecaruia dintre noi.
Avand in plan astrologic corespondent planeta Saturn, topazul fumuriu accentueaza spiritul practic, rabdarea, perseverenta, rezistenta, responsabilitatea, concentrarea, maturitatea.