ISTORIC

Istoria apatitului ca mineral si resursa are radacini indelungate.

Apatitul a fost cunoscut si utilizat in diferite moduri inca din antichitate. Egiptenii antici foloseau apatitul in ceramica si sticla lor. De asemenea, apatitul a fost folosit ca pigment in vopseaua murala. Grecii antici si romanii au folosit apatitul ca ornament in bijuterii si pentru sculpturi.

Apatitul vine intr-o gama variata de culori, inclusiv albastru, verde, galben, roz, violet, incolor si multe altele. Dintre aceste culori, apatitul albastru este adesea cel mai apreciat pentru bijuterii.

Culoarea sa vibranta si variata poate adauga farmec oricarei bijuterii. Totusi, datorita fragilitatii sale, apatitul este de obicei folosit in bijuterii care nu sunt supuse uzurii intense sau loviturilor.

 

CARACTERISTICI

Apatitul este o semipretioasa cu proprietati ce favorizeaza inspiratia. Punct de interfata intre constiinta si materie, apatitul este o piatra de manifestare ce promoveaza o atitudine umanitara, de ajutorare a celorlalti. Desi este legat de vietile anterioare, apatitul este in armonie cu viitorul.

Apatitul este un tonic minunat pentru nervii suprasolicitati si pentru stres. Energiile sale sunt atat de linistitoare si reconfortante incat ne amintesc de senzatia scufundarii in undele unui lac limpede, intr-o zi caniculara. Prin contopirea energiilor chakrelor gatului si celui de-al treilea ochi, apatitul inlesneste transmiterea clara a intelepciunii echilibrate a mintii si a inimii, ne mentine echilibrul astfel incat sa nu exageram nici latura logica, nici pe cea emotionala. Aceasta piatra este ideala pentru cei care doresc sa urmeze in viata vocatia de dascal sau de vindecator deoarece favorizeaza emisia energiei, mentinand deopotriva echilibrul interior.

Din punct de vedere psihologic, apatitul creste motivatia si face rezerve de energie. Induce caracterul manifest si linistea sociala, indemnand la interactiune, anuland sentimentele de raceala si alienare. Absoarbe negativitatea fata de sine si de altii. Stimuland creativitatea si intelectul, apatitul elimina confuzia si favorizeaza accederea la informatia utila pentru binele individual si colectiv. Ajuta la imbogatirea bagajului de cunostinte si la aflarea adevarului, alunga supararea, apatia si mania, diminueaza iritabilitatea si invinge epuizarea emotionala. Eliberand energia, risipeste frustrarea si asuma pasiunea fara culpabilitate.

Apatitul albastru fluorescent ne asigura accesul la intuitie si la abilitatile metafizice, ne intareste vointa si magnetismul personal, fiind o semipretioasa cu proprietati ce favorizeaza inspiratia. El dezvolta psihicul, face meditatia mai profunda si favorizeaza comunicarea si modul de exprimare personal pe toate planurile.

In astrologie, apatitul albastru este asociat cu semnul zodiacal Taur si cu chakra gatului si ar putea fi folosit pentru a sprijini comunicarea si expresia personala.

In diverse practici spirituale si alternative, cum ar fi cristaloterapia, apatitul albastru este adesea asociat cu chakra gatului. Chakra gatului, cunoscuta si sub numele de Vishuddha in traditia hindusa si yoga, este una dintre cele sapte principale chakre situate pe traiectul coloanei vertebrale, intre clavicula si baza gatului. Aceasta chakra este asociata cu comunicarea, exprimarea personala, auzul si sunetul.

Apatitul albastru este considerat a fi o piatra care rezona cu aceasta chakra si care poate fi folosita pentru a sustine si echilibra aceasta energie.

Sprijinirea comunicarii: Apatitul albastru ar putea ajuta la imbunatatirea abilitatilor de comunicare, atat in vorbire, cat si in exprimarea de ganduri si sentimente. Poate stimula comunicarea clara si deschisa.

Eliberarea blocajelor: Se crede ca apatitul albastru ar putea ajuta la eliminarea blocajelor energetice din chakra gatului, ceea ce poate favoriza o mai mare libertate de exprimare si incredere in propria voce.

Armonizarea chakrei: Utilizarea apatitului albastru in meditatie sau purtarea acestuia ca bijuterie ar putea ajuta la echilibrarea si armonizarea chakrei gatului.

Sprijin pentru creativitate: Apatitul albastru poate inspira creativitatea si ajuta la gasirea de modalitati noi de a-ti exprima ideile si sentimentele.

Apatitul verde poate prezenta o gama variata de nuante de verde, de la verde pal pana la verde inchis sau chiar verde smarald. Culoarea sa vibranta poate varia in functie de concentratia de metale sau impuritati din cristal.

Apatitul verde poate fi transparent, translucid sau opac, in functie de claritatea cristalului. Exemplarele transparente sau translucide sunt adesea considerate mai valoroase in bijuterii.

Apatitul verde poate fi gasit in mai multe locuri de pe glob, inclusiv Madagascar, Brazilia, Rusia, Mexic si Statele Unite. Fiecare depozit poate avea caracteristici si culori specifice.

Apatitul verde poate facilita, de asemenea, comunicarea cu spiritele naturii dar si canalizarea energiilor tamaduitoare catre Pamant.

Din punct de vedere psihologic, apatitul creste motivatia si face rezerve de energie.

In astrologia cristalelor, apatitul verde poate fi asociat cu semnele zodiacale: Taur sau Fecioara, si are o rezonanta cu planeta Venus, care este asociata cu iubirea si frumusetea.

In practicile spirituale, apatitul verde este adesea asociat cu inima si chakra inimii – Anahata. Se crede ca aceasta piatra poate sprijini echilibrul emotional, iubirea de sine si deschiderea catre iubirea si compasiunea pentru ceilalti.

Chakra Anahata, cunoscuta si sub numele de “chakra inimii,” este una dintre cele sapte chakre principale in traditia hindusa si yoga. Aceasta chakra este situata in regiunea pieptului si este asociata cu iubirea, compasiunea, echilibrul emotional, relatiile si deschiderea inimii. Apatitul verde este adesea considerat a avea o rezonanta energetica cu chakra Anahata si poate fi folosit pentru a sustine si echilibra aceasta chakra.

Se crede ca apatitul verde are efecte asupra chakrei Anahata, ajutand la stimularea sentimentelor de iubire de sine si de ceilalti, precum si la promovarea compasiunii si a deschiderii fata de ceilalti. Acest mineral ar putea ajuta la deblocarea energiilor stagnante din chakra inimii si la restabilirea echilibrului emotional.

Purtarea apatitului ca bijuterie poate ajuta la armonizarea si medierea energiilor din chakra Anahata. Este adesea folosit pentru a sprijini cautarea iubirii de sine, vindecarea ranilor emotionale si imbunatatirea relatiilor interpersonale.

Pietre complementare: Apatitul verde poate fi combinat cu alte pietre semipretioase, cum ar fi cuartul roz, aventurinul sau malachitul, pentru a intensifica si a completa efectele asupra chakrei inimii.

Cristaloterapie: Practicientii cristaloterapiei folosesc apatitul verde in tratamente energetice sau de echilibrare a chakrelor pentru a sprijini aspectele legate de inima si iubire.

 

Este important sa mentionam ca interpretarile si semnificatiile ezoterice ale cristalelor pot varia in functie de credinte si experiente personale. Utilizarea si intelegerea apatitului in contextul spiritual trebuie sa fie intotdeauna respectata si explorata cu discernamant si constienta.