ISTORIC

Citrinul este o piatra semipretioasa cunoscuta pentru culoarea sa calda, care variaza de la galben deschis la auriu. Numele “citrin” deriva din cuvantul latin “citrus” care inseamna “lamaie” sau “portocala”. Acest nume reflecta culoarea sa stralucitoare asemanatoare cu fructele citrice.

Citrinul a fost cunoscut si folosit de-a lungul istoriei antice. A fost adesea considerat o piatra pretioasa rara, asemanatoare cu topazul, datorita culorii sale calde. Anticii greci si romani il purtau ca bijuterie si il foloseau pentru sculpturi si camee.

Citrinul a fost asociat cu diverse credinte si traditii. Se credea ca aduce prosperitate, bogatie si noroc. In medicina traditionala chineza, citrinul era folosit pentru a echilibra energiile si pentru a sprijini sistemul digestiv.

Descoperirea cristalografica: In secolul al XVII-lea, oamenii de stiinta au inceput sa studieze mai profund proprietatile cristaline ale citrinului. A fost descoperit ca citrinul este o varietate de cuart care obtine culoarea sa caracteristica din impuritatile de fier.

In prezent, citrinul folosit in bijuterii, este apreciat pentru culoarea sa calda si pentru aspectul sau stralucitor. De asemenea, este considerat o piatra a energiei pozitive si a optimismului.

Citrinul se gaseste in diverse locatii din intreaga lume, inclusiv Brazilia, Bolivia, Madagascar, Rusia si Statele Unite. Extractia se face din mine si se prezinta sub forma de cristale sau aglomerate de cristale.

In concluzie, citrinul este o piatra pretioasa cu o istorie bogata si o varietate de utilizari si semnificatii in diferite culturi si traditii. A fost apreciat de-a lungul timpului pentru frumusetea sa si pentru calitatile sale energetice pozitive.

 

CARACTERISTICI

Citrinul aduce bogatia si abundenta in viata dumneavoastra. Aceasta piatra dinamica va invata cum sa atrageti belsugul, prosperitatea, reusita, toate lucrurile bune, si cum sa le faceti sa se manifeste. Piatra a bucuriei si generozitatii, asociata Arhanghelului Gavriil, citrinul va indeamna sa impartiti ce aveti cu ceilalti si va ajuta sa va pastrati averea.

Citrinul va ajuta in formarea si verbalizarea opiniilor, permite depasirea limitelor si materializarea marilor planuri. Citrinul este piatra prosperitatii. Citrinul reenergizeaza si stimuleaza motivatia si creativitatea, care aduc abundenta. La un nivel profund, grijile banesti genereaza adesea sentimentul de a fi ignorat de univers. Frica nu este doar o stare de rau emotional, ea este o deconectare spirituala. Cum citrinul activeaza si cea de-a saptea chakra Sahasrara, unde se efectueaza conexiunea spirituala, credinta in Dumnezeu este intarita.

Dotat cu o putere solara, este o piatra extrem de benefica, calda, energizanta si puternic creativa. Citrinul incarca cu energie toate planurile vietii, dezvoltand intuitia. Purifica toti centrii energetici, mai ales cel de-al doilea centru IE Svadhisthana si cel de-al treilea – al plexului solar – Manipura si, odata cu acestia, toate biocampurile si structurile sistemului viu. Melancolia si negativitatea nu au loc in jurul citrinului. Rezolva atat neintelegerile familiale cat si cele colective.

Citrinul stimuleaza functia creatoare, izvorul din care se nasc noi posibilitati. Aceasta semipretioasa genereaza motorul uman al vointei personale. Prin urmare, citrinul este piatra manifestarii cu ajutorul careia materializam Energia Divina prin intentie si actiune.

Citrinul, cu culoarea sa calda si luminoasa, este adesea asociat cu chakra Manipura, cunoscuta si sub numele de chakra plexului solar. Chakra Manipura este a treia chakra principala in sistemul chakrelor din traditia hindusa si este situata in zona abdomenului superior sau a plexului solar. Aceasta chakra este asociata cu puterea personala, vointa, autodisciplina si autocontrolul.

Culoarea citrinului, care variaza de la galben deschis la auriu, este asemanatoare cu culoarea chakrei Manipura. Chakra plexului solar este reprezentata de obicei prin culoarea galben sau auriu. Astfel, culorile citrinului si ale chakrei Manipura pot sa se potriveasca, sustinand astfel echilibrul acestei chakre.

Citrinul este adesea considerat a avea o energie stimulatoare, care poate ajuta la cresterea increderii in sine, la stimularea vointei si la dezvoltarea puterii personale. Aceste calitati sunt in concordanta cu aspectele chakrei Manipura, care implica dezvoltarea autocontrolului si a autodisciplinei.

In practicile de meditatie si vindecare, citrinul poate fi utilizat pentru a sprijini activarea si echilibrarea chakrei Manipura. Purtand bijuterii cu citrin sau plasand o piatra de citrin pe zona plexului solar in timpul meditatiei, se crede ca se poate facilita procesul de vindecare si dezvoltare personala in sfera puterii personale si a vointei.

Citrinul este adesea asociat cu cresterea increderii in sine si a stimei de sine. Aceste aspecte sunt, de asemenea, importante in echilibrarea chakrei Manipura, deoarece aceasta chakra este legata de puterea personala si vointa. Stimularea stimei de sine poate contribui la dezvoltarea acestei chakre.

Utilizari in vindecare holistica: In practicile de vindecare holistica si terapiile cu cristale, citrinul este adesea folosit pentru a sprijini energiile pozitive, pentru a stimula creativitatea si pentru a aduce claritate mentala. Se crede ca ajuta la imbunatatirea increderii in sine si la atragerea succesului in viata.

Chakra gatului (Vishuddha): Planeta Mercur este, de asemenea, asociata cu chakra gatului sau chakra Vishuddha, care este centrul energiei legate de comunicare si exprimare. Culoarea citrinului, care poate varia de la galben la auriu, poate fi asociata cu energia acestei chakre.

In astrologie, citrinul aduce un plus de energie urmatoarelor semne zodiacale si este asociat planetelor, astfel:

Leii sunt cunoscuti pentru personalitatea lor indrazneata, increzatoare si entuziasta. Citrinul, cu energia sa calda si luminoasa, poate rezona cu Leii, sprijinindu-i sa-si exprime mai bine creativitatea si sa aduca mai multa stralucire in viata lor.

Fecioarele sunt recunoscute pentru atentia lor la detalii si abilitatea de a fi analitice. Citrinul poate ajuta Fecioarele sa-si elibereze gandurile si sa-si imbunatateasca stima de sine, aducand un sentiment de bucurie si optimism.

Sagetatorii sunt aventurieri si cautatori de intelepciune. Citrinul poate stimula increderea in sine a Sagetatorilor si poate sprijini invatarea si dezvoltarea personala.

In astrologie, Soarele este asociat cu semnul zodiacal Leu. Citrinul poate fi considerat o piatra care sa amplifice energia solara si sa contribuie la vitalitate, stralucire si claritatea mentala.

Citrinul este adesea asociat cu planeta Mercur in astrologie. Planeta Mercur este cunoscuta pentru influenta sa asupra comunicarii, gandirii logice si a intelegerii. In astrologie, citrinul este considerat o piatra care poate sprijini si amplifica aceste aspecte ale influentei mercuriene.

Planeta Mercur guverneaza comunicarea, gandirea, invatarea si exprimarea verbala. Citrinul este adesea considerat o piatra care stimuleaza claritatea mentala, ajutand la exprimarea ideilor cu mai multa usurinta si precizie. Acest lucru poate sprijini o comunicare mai eficienta si mai deschisa.

Mercur este asociat cu invatarea si cu abilitatile intelectuale. Citrinul poate stimula capacitatea de a invata si de a acumula cunostinte, ajutand la dezvoltarea gandirii critice si logice.

Mercur poate influenta si gestionarea emotiilor. Citrinul este adesea considerat o piatra care aduce optimism si bucurie, ajutand la mentinerea unui echilibru emotional si la prevenirea sentimentelor de anxietate sau stres.

Prin urmare, citrinul poate fi considerat benefic pentru semnele zodiacale guvernate de Mercur, cum ar fi Gemenii si Fecioara. Se crede ca aceasta piatra poate sprijini si potenta calitatile acestor semne zodiacale, cum ar fi comunicarea agera a Gemenilor sau analiza detaliata a Fecioarelor.

 

Este important sa mentionam ca interpretarile si semnificatiile ezoterice ale cristalelor pot varia in functie de credinte si experiente personale. Utilizarea si intelegerea citrinului in contextul spiritual trebuie sa fie intotdeauna respectata si explorata cu discernamant si constienta.