ISTORIC

Crisoprazul are o istorie interesanta care se intinde pe mii de ani fiind considerat o piatra semipretioasa valoroasa in numeroase culturi antice. Iata o privire asupra istoriei crisoprazului:

Crisoprazul a fost cunoscut si folosit inca din timpurile antice. Babilonienii, egiptenii si grecii antici apreciau aceasta piatra pentru culoarea sa vibranta si proprietatile sale vindecatoare. Egiptenii antici credeau ca crisoprazul avea proprietati de purificare si aducea noroc, ca avea puterea de a mari fertilitatea si prosperitatea. Aceasta credinta s-a reflectat in utilizarea crisoprazului in bijuterii, talismane si obiecte decorative, cu scopul de a aduce bunastare si succes. A fost, de asemenea, folosit pentru a crea inscriptii si sigilii cu scopuri decorative si spirituale.

In Roma antica, crisoprazul era considerat o piatra pretioasa asociata cu bogatia si luxul. Era adesea folosit in bijuterii si obiecte de arta pentru a exprima opulenta si rafinamentul. Folosit pentru a crea camee si intaglios cu motive decorative sau religioase, crisoprazul era asociat cu zeita Venus, zeita frumusetii si a dragostei in mitologia romana. Acest lucru il facea sa fie folosit in bijuterii asociate cu cultul zeitei Venus. Romanii credeau ca aceasta piatra aduce noroc si prosperitate.

Crisoprazul a contribuit la estetica luxurianta si sofisticata a Evului Mediu, in care se apreciau frumusetea, detaliile fine si arta deosebita. In perioada Renasterii, a fost popular in bijuterii regale si religioase. De asemenea, crisoprazul a fost folosit in context religios, in decorarea obiectelor bisericesti si a relicvelor. Era considerat o piatra potrivita pentru a reprezenta puritatea si spiritualitatea.

In secolul al XIX-lea, crisoprazul a redevenit popular in Europa, odata cu redescoperirea bijuteriilor antice si a esteticii renascentiste. A fost utilizat in bijuterii ale stilului Art Nouveau si Art Deco, iar popularitatea sa a continuat in secolul al XX-lea.

Astazi, crisoprazul ramane o piatra semipretioasa valoroasa si apreciata. Este utilizat in continuare in bijuterii de inalta calitate si este adesea considerat o piatra norocoasa. Este disponibil in diverse forme si dimensiuni si este adesea taiat in cabochon sau sculptat in forme complexe pentru a evidentia culorile sale vibrante.

Crisoprazul a fost adesea asociat cu norocul, iubirea, fertilitatea si protectia impotriva energiilor negative in diferite culturi de-a lungul istoriei. Aceasta istorie bogata si semnificatia sa culturala continua sa faca din crisopraz o piatra semipretioasa apreciata si iubita astazi.

 

CARACTERISTICI

Crisoprazul este o piatra a inimii. Culoarea sa ne vorbeste despre puterile sale vindecatoare imense si despre conexiunea cu Natura si spiritele ei. Purtand crisopraz sau meditand alaturi de aceasta piatra, putem crea o conexiune puternica intre inima si Pamant. Crisoprazul ne ajuta sa ramanem tot timpul centrati in inima, facand sa creasca in noi curajul de a da piept cu situatiile dificile, insa cu atata compasiune, incat toate se vor rezolva aparent de la sine. Iubirea e intr-adevar raspunsul la tot. Datorita abilitatii crisoprazului de a ne ajuta sa analizam toate situatiile, plini de compansiune, putem sa privim inapoi catre relatiile care s-au terminat intr-un mod neplacut si sa le rezolvam launtric cu un mare sentiment de iertare, atat pentru cealalta persoana, cat si pentru noi insine. Crisoprazul chiar ofera tarie inimii emotionale si suport energetic inimii fizice.

Crisoprazul confera sentimentul de a fi parte integranta a Divinului. Aceasta piatra induce stari meditative profunde. In Antichitate, crisoprazul era renumit pentru promovarea dragostei de adevar. Energizeaza chakra inimii si chakra sacrala si face posibila incarcarea corpului cu energie universala.

In plan psihologic, crisoprazul este calmant si nonegotist si creeaza deschidere catre situatiile noi. Favorizeaza analiza motivelor egoiste din trecut si a efectelor lor in dezvoltarea personala, armonizand comportamentul cu idealurile.

Crisoprazul este o piatra a prosperitatii si un magnet pentru iubirea neconditionata. Acesta pregateste inima pentru o noua relatie. Ne ajuta sa inlaturam amaraciunea si dezamagirile trecute, astfel incat sa incepem noua relatie ca in tinerete, cu fluturi in stomac si cu inima sus. Totodata, crisoprazul ne ajuta sa identificam tiparele si obiceiurile negative dintr-o relatie, astfel incat sa le curatam inainte ca acestea sa devina blocaje.

Crisoprazul sustine depasirea gandurilor si actiunilor obsesive sau impulsive si indreapta atentia asupra evenimentelor pozitive. Se opune judecatilor categorice, stimuleaza acceptarea celorlalti si a sinelui. Util pentru iertare si compasiune, in plan mental, crisoprazul stimuleaza discursul fluid si dexteritatea spiritului.

Crisoprazul va impiedica sa vorbiti fara a gandi. Alunga imaginile opresive si recurente, prevenind astfel cosmarurile, mai ales la copii. In plan emotional, aceasta semipretioasa induce un sentiment de securitate si de incredere. Util pentru a trata dependenta, sustinand independenta si incurajand angajamentul.

Crisoprazul este excelent pentru relaxare si somn linistit. Vindeca copilul interior si elibereaza emotiile refulate in timpul copilariei.

In astrologie, crisoprazul este privit ca o piatra care poate influenta sau aduce beneficii in functie de semnul zodiacal sau planeta guvernanta a unei persoane.

Crisoprazul este adesea asociat cu semnul zodiacal Taur. Taurii sunt cunoscuti pentru aprecierea frumusetii, a luxului si a confortului, iar crisoprazul, cu culoarea sa verde vibranta, poate fi vazut ca o reprezentare a naturii bogate si a bunastarii. Se crede ca crisoprazul poate ajuta Taurii sa-si exprime natura lor senzuala si sa aduca calm si echilibru in viata lor.

Gemenii sunt cunoscuti pentru personalitatile lor curioase, comunicative si adesea agitate. Crisoprazul este o piatra asociata cu calmul si echilibrul emotional. Pentru Gemeni, care pot fi sensibili la stres si anxietate, crisoprazul ar putea contribui la crearea unei atmosfere mai linistite si la gestionarea mai eficienta a emotiilor.

Crisoprazul este, de asemenea, asociat cu semnul zodiacal Leu. Leii sunt cunoscuti pentru personalitatile lor puternice si dominante, iar crisoprazul poate ajuta la echilibrarea acestor trasaturi, aducand calm si claritate mentala. De asemenea, se crede ca crisoprazul poate spori creativitatea si increderea in sine a Leilor.

Crisoprazul este adesea asociat cu planeta Venus, care guverneaza iubirea, frumusetea si armonia. Aceasta asociatie il face potrivit pentru a sprijini relatiile si pentru a aduce o nota de gratie si intelepciune in dragoste. Se crede ca crisoprazul poate contribui la armonizarea relatiilor si la exprimarea sentimentelor cu delicatete.

Energia Crisporazului ne duce cu gandul la lumina soarelui care cade pe primele frunze aparute primavara. Aceasta piatra poarta energia cresterii, aducand speranta pana si in cele mai intunecate cotloane ale Sinelui. Crisoprazul activeaza si chakra plexului solar, salasul vointei. Imbina propria vointa cu chemarile inimii, in acest fel unind dorintele individuale cu dorinta arzatoare a inimii de a functiona pentru binele comun.

In plan spiritual, Crisoprazul ne ajuta sa ne conectam cu energia abudenta a iubirii. Stimuleaza chakra inimii si aprinde in noi calitatea de a simti iubirea si de a deveni ulterior insasi iubirea. Ne indeamna sa emanam pozitivitate, vindecandu-ne astfel pe noi insine, pe cei din jur, si ulterior intreaga planeta. Este o piatra a „tineretii” care ne ajuta sa ne mentinem un spirit tanar, o viziune proaspata si un tonus excelent. Datorita rezonantei sale cu chakra sacrala, imbunatateste fertilitatea.

 

Este important sa mentionam ca interpretarile si semnificatiile ezoterice ale cristalelor pot varia in functie de credinte si experiente personale. Utilizarea si intelegerea crisoprazului in contextul spiritual trebuie sa fie intotdeauna respectata si explorata cu discernamant si constienta.