ISTORIC
Lizarditul, Serpentinul sau Atlantisitul, asa cum il vom denumi in continuare, a fost descoperit si descris pentru prima data de catre mineralogul englez William Henry Miller in anul 1822. Acest mineral face parte din grupul serpentinilor, fiind numit astfel datorita asemanarii sale cu pielea de soparla (denumita “lizard” in engleza).
De obicei, atlantisitul este gasit in roci metamorfice care s-au format in conditii specifice de presiune si temperatura. Acesta este unul dintre mineralele din grupul serpentinilor, alaturi de alte varietati precum antigoritul si crisotilul.
Desi nu este la fel de cunoscut ca alte minerale, atlantisitul ramane un mineral interesant din punct de vedere al compozitiei sale chimice si al utilizarilor sale in diverse domenii, de la industria materialelor la arta si decor.

CARACTERISTICI
Atlantisitul este un tip de pietra semipretioasa care, conform descrierilor si denumirii, este asociat cu legendele si miturile despre Atlantida, o civilizatie antica despre care se crede ca ar fi disparuta brusc si misterios intr-un cataclism.
Aceasta piatra a fost denumita “atlantisit” pentru a sublinia presupusa legatura cu Atlantida si cu energia sau influenta sa mitica.
Atlantisitul este descris in general ca o piatra cu nuante de verde, uneori cu zone de culoare albastra, albastru-verzuie, galben-verzui sau cenusiu-verzui. Uneori, poate prezenta modele sau striuri subtile. Este posibil sa fie gasit sub forma de cristale sau agregate cristaline si este asociat cu energii de vindecare, echilibrare si activare a chakrelor.
Atlantisitul, piatra cu adevarat speciala, permite accesarea vietilor anterioare traite in Atlantida, reconectandu-ne astfel cu intelepciunea la care am avut acces in trecut. In acest mod, atlantisitul ne ofera posibilitatea de a incheia proiecte neterminate apartinand acelor vremuri. Prin stimularea capacitatii de constientizare, aceasta semipretioasa ii ajuta pe cei care in trecutul la care facem referire, si-au folosit in mod gresit puterile, sa inteleaga cum trebuie folosite in mod corect aceste puteri si care este adevarata natura a fortei spirituale. Acest exercitiu odata parcurs cu succes ajuta la depasirea si armonizarea karmei.
In plan psihologic, atlatisitul te incurajeaza sa gandesti inainte de a vorbi. Este extrem de util pentru stimularea, cu blandete, a copiilor sa isi modifice comportamentul inadecvat. Restabileste cu eficienta armonia in cazul certurilor si disputelor, induce sentimentul de control al vietii. Inlatura dezechilibrele mentale si emotionale si ajuta in dirijarea constienta a energiei curative spre zona afectata.
Atlantisitul este util pentru reducerea stresului, detasarea de vechile rani, de alegerile nefericite din trecut, eliminarea tiparelor depasite si adoptarea unei noi perspective. Cu efecte benefice asupra memoriei celulare, acest mineral purifica si echilibreaza sistemul chakrelor si amplifica vitalitatea. Atlantisitul vindeca Pamantul, restabileste pacea, iar daca este ingropat in pamant, purifica si armonizeaza energiile in locurile in care au prevalat moartea si distrugerea.
Conform credintelor si a practicilor de vindecare holistica, se spune ca atlantisitul are urmatoarele proprietati sau efecte:
Echilibrul emotional: Atlantisitul este asociat cu echilibrarea si armonizarea emotiilor, ajutand la reducerea stresului si la imbunatatirea starii de bine emotionala.
Constientizarea spirituala: Se crede ca aceasta piatra sprijina dezvoltarea constientizarii spirituale si a intuitiei, contribuind la conectarea cu intelepciunea interioara.
Curatarea si activarea chakrelor: Atlantisitul este folosit in practicile de vindecare energetica pentru a curata si a activa chakrele, contribuind la echilibrul si fluxul de energie in corp.
Piatra de inradacinare utila pentru meditatie si explorarea spiritual, atlantisitul, purificand chakrele si stimuland indeosebi chakra coroana – Sahasrara, activeaza abilitatile psihice si permite intelegerea bazelor spirituale ale vietii. Deschide noi cai pentru ascensiunea kundalini.
Contribuie la cautarea intelepciunii si recupereaza amintirile din vietile anterioare.
In plan fizic, atlantisitul confera longevitate.
Atlantisitul este un cristal bland, afectuos, care va pune in contact cu taramul angelic. Acceseaza si integreaza trecutul, prezentul si viitorul. Promovand compasiunea si iertarea, pentru sine si fata de experientele traite, este excelent pentru explorarea vietilor anterioare. Tinut in mana, aceasta piatra conduce la lumile curative aflate in stari intermediare, pana cand se obtine vindecarea care nu a fost reusita intr-o viata anterioara.
Vindeca dezechilibrele din vietile anterioare si elimina incarcaturile emotionale din relatiile precedente. Plasata pe gat, va permite sa vorbiti despre trecut si rezolva problemele transmise in prezent. Daca vreti sa va confruntati cu o persoana din trecut, folositi acest cristal, care faciliteaza o intalnire calma.
Atlantisitul este un mineral interesant si versatil, iar variantele sale de culoare si aspectul sau frumos il fac apreciat in diferite domenii, de la pietre pretioase la industria materialelor.

Este important sa mentionam ca interpretarile si semnificatiile ezoterice ale cristalelor pot varia in functie de credinte si experiente personale. Utilizarea si intelegerea atlantisitului in contextul spiritual trebuie sa fie intotdeauna respectata si explorata cu discernamant si constienta.