ISTORIC
Simbolul “Copacul Vietii” are o istorie bogata si este prezent in numeroase culturi si traditii din intreaga lume. Acest simbol poate avea conotatii diferite si semnificatii variate, dar in general, el reprezinta conexiunea dintre toate formele de viata si natura. Iata o trecere in revista a istoriei si semnificatiilor acestui simbol in diferite culturi:
Civilizatia sumeriana: Unul dintre primele exemple cunoscute ale simbolului “Copacului Vietii” provine din antica Mesopotamie, in special din civilizatia sumeriana. Acolo, acest simbol era reprezentat pe tablitele de lut si artefactele culturale. Se credea ca acest copac simbolizeaza viata si nemurirea.
Traditia iudaica: In iudaism, “Copacul Vietii” este mentionat in Biblie, in Cartea Genezei. “Arborele Cunoasterii binelui si-al raului” se gaseste in Gradina Edenului si este asociat cu cunoasterea si nemurirea. Dupa ce Adam si Eva au pacatuit si au fost alungati din Gradina Edenului, accesul lor la “Copacul Vietii” le-a fost interzis.
Traditia nordica: In mitologia nordica, “Yggdrasil” este un copac urias care conecteaza cele noua lumi sau taramuri ale universului. Acest copac este considerat o reprezentare a vietii si a conexiunii dintre toate aspectele existentei.
Traditia celtica: In cultura celtica, arborele vietii reprezenta legatura intre cele trei niveluri ale lumi: subteran, pamant si cer.
Traditiile africane: In diferite culturi africane, “Copacul Vietii” este adesea asociat cu conexiunea dintre om si natura, precum si cu legatura dintre generatii.
Simbol al intelepciunii si cunoasterii: Copacul Vietii poate simboliza, de asemenea, cautarea cunoasterii si intelepciunii. In multe culturi, se credea ca se afla intelepciunea sau cunoasterea in fructele sau in frunzele Copacului Vietii.
Simboluri in arta si religie: “Copacul Vietii” a fost, de asemenea, un simbol frecvent in arta, religie si filosofie in diferite culturi de-a lungul istoriei. A fost folosit pentru a ilustra concepte precum ciclul vietii, regenerarea, conexiunea si unitatea. Acest simbol exprima armonia dintre Divin si lumesc, dintre Cer si Pamant, dintre Creator si Creatie. Este simbolul care exprima cel mai bine sintagma „precum in cer asa si pe pamant”.
Reprezentarea ciclurilor de viata: Copacul Vietii simbolizeaza, de asemenea, ciclurile de viata, de la nastere la moarte si renastere. Frunzele sau ramurile sale pot reprezenta fazele diferite ale vietii umane.
Utilizare in spiritualitate si filosofie contemporana: Acest simbol ramane relevant si in prezent, fiind folosit in contexte spirituale, filosofice si ecologice. El poate servi ca o amintire a importantei conservarii naturii si a recunoasterii legaturilor stranse dintre toate formele de viata de pe Pamant.
Simbolismul Copacului Vietii poate varia in functie de cultura si context, dar in multe culturi si religii, acest simbol are semnificatii profunde. In general, Copacul Vietii reprezinta conexiunea dintre toate forme de viata si, in acelasi timp, simbolizeaza cresterea, dezvoltarea, regenerarea si inflorirea.
CARACTERISTICI
“Copacul Vietii” este un simbol versatil cu o istorie indelungata si semnificatii profunde in culturile si traditiile lumii. Acesta continua sa fie un simbol important in arta, religie si filosofie, exprimand idei despre viata, conexiune si unitate.
Copacul Vietii ne invata cum sa fim in relatii de iubire cu sine, altii si Divinul, cum sa ne echilibram emotiile si sa trecem de la reactivitate intr-o stare de atentie, cum sa ne linistim mintea hiperactiva si sa ne marim gradul de constientizare si sentimente de bucurie extinsa.
Simbol al vietii in continua evolutie, in ascensiune spre cer, Arborele Vietii inlesneste comuniunea intre cele trei niveluri ale cosmosului: cel subteran, prin radacini; suprafata pamantului, prin trunchi si crengile de jos; inaltul, prin ramurile dinspre varf.
Copacul Vietii este o talmacire poetica a vietii in toate nuantele si tainele sale. Radacinile sale, infasurate in profunzimile pamantului, reprezinta legaturile noastre cu radacinile noastre istorice si culturale, iar trunchiul sau solid reprezinta stabilitatea si forta in fata vanturilor vietii.
Ramurile sale intinse, acoperite de frunze zglobii, reprezinta posibilitatile nelimitate ale existentei noastre, inflorind si invatand in mod continuu. Fiecare frunza sau floare, cu nuantele sale de culoare si forma, simbolizeaza diversitatea si unicitatea fiecarei fiinte.
Sub coroana sa plina de viata, oamenii gasesc refugiu si conexiune, un loc in care sa imparta experiente, sa se uneasca intr-o comunitate si sa descopere intelepciunea care curge ca seva vietii din trunchiul sau. Copacul Vietii nu se opreste niciodata din crestere si inflorire, amintindu-ne ca invatarea si evolutia continua sunt o parte fundamentala a existentei umane.
In fiecare fruct sau floare se ascunde o parte din misterul vietii, asteptand sa fie descoperit si gustat. Copacul Vietii ne invata ca viata este un dans nesfarsit al cresterii, schimbarii si infloririi, iar fiecare om are un rol unic in acest spectacol cosmic.
Acest copac magic, cu radacinile sale adanci in taramurile trecutului si crengile sale inalte in ceruri, ne aminteste ca suntem legati de toate celelalte fiinte si elemente ale universului, intr-un dans etern al vietii, o simfonie a existentei in toate nuantele si culorile sale.
Unificarea si interconectarea: Copacul Vietii reprezinta adesea interconectarea tuturor vietilor. Acesta poate simboliza comuniunea, unitatea si armonia dintre toate fiintele si elementele lumii.
Cresterea si dezvoltarea: Asemenea unui copac care creste in inaltime si se dezvolta, Copacul Vietii simbolizeaza evolutia si dezvoltarea individului sau a societatii. El poate sugera ca invatarea si dezvoltarea constanta sunt esentiale pentru o viata plina de intelegere si semnificatie.
Simbolul Pomul Vietii reprezinta un plan al fiintei umane si este o reflectare a ceea ce se intampla in interior. Precum alegem sa hranim natura noastra interioara, asa vom sadi „semintele” unui viitor mai bun pentru noi insine si lumea in care traim, actionand cu iubire, intelepciune, respect, compasiune, incredere, armonie, echilibru, entuziasm, veselie.
Avandu-si radacinile infipte in pamant si crengile inaltate spre cer, arborele este socotit ca un simbol al raporturilor ce se stabilesc intre pamant si cer. In acest sens, el are caracterul unui centru de armonizare si echilibru.
Simbolismul exact al Copacului Vietii poate varia, dar in esenta, acesta reprezinta viata, conexiunea, cresterea si intelepciunea. Este un simbol universal care a fost folosit in diferite culturi si religii de-a lungul istoriei.