ISTORIC
“Dharma” este un concept complex si important in diverse religii si filozofii din Asia, inclusiv in hinduism, budism, jainism si sikhism. Termenul “dharma” este folosit pentru a descrie principiile, regulile si responsabilitatile etice si spirituale pe care o persoana trebuie sa le urmeze pentru a duce o viata morala si echilibrata. Acest concept are o istorie lunga si bogata in India si in alte regiuni asiatice. Iata o privire de ansamblu asupra istoriei conceptului de “dharma” in cateva dintre aceste traditii:
Hinduism: In hinduism, “dharma” reprezinta legea morala si etica care guverneaza comportamentul uman si relatiile interumane. Textele sacre ale hinduismului, cum ar fi Mahabharata si Ramayana, contin exemple si discutii despre dharma. Unul dintre cele mai importante texte care abordeaza conceptul de dharma este Bhagavad Gita, care prezinta o discutie intre Printul Arjuna si Zeul Krishna despre modul in care sa isi indeplineasca dharma in viata de zi cu zi.
Budism: In budism, “dharma” se refera la invataturile lui Buddha. Este echivalent cu “doctrinele” sau “invataturile” budismului si cuprinde calea catre iluminare si eliberare de suferinta. In acest context, dharma se refera la calea catre iluminare si la practica corecta.
Jainism: In jainism, “dharma” se refera la conceptele de adevar si dreptate. Jainistii cred ca dharma se bazeaza pe adevar, non-violenta si respect fata de toate vietuitoarele si este fundamental pentru eliberarea sufletului de ciclul reincarnarii.
Sikhism: In sikhism, “dharma” se refera la calea dreapta si la principiile morale pe care sikhii trebuie sa le urmeze. Aceasta include credinta intr-un singur Dumnezeu, egalitatea, caritatea si servirea comunitatii.
Conceptul de “dharma” este fundamental in toate aceste traditii si, de-a lungul istoriei, a evoluat si s-a dezvoltat in diverse moduri. Acesta continua sa fie o parte esentiala a vietii religioase, filozofice si culturale in aceste traditii, influentand modul in care oamenii isi ghideaza comportamentul si credintele.

CARACTERISTICI
Dharma este un concept fundamental in spiritualitatea indiana si budism, referindu-se la ordinea cosmica, la legea universala si la natura esentiala a realitatii. Termenul “dharma” provine din limba sanscrita si are o gama larga de semnificatii si interpretari, in functie de contextul cultural si religios. Iata cateva aspecte cheie ale conceptului de dharma si semnificatia sa spirituala:
Legea universala si ordinea cosmica: Dharma este adesea asociat cu ordinea cosmica si cu legea universala care guverneaza intreaga existenta. Se refera la structurile si principiile fundamentale care mentin echilibrul si armonia in univers.
Responsabilitatea si datoria: In contextul moral si etic, dharma se refera la responsabilitatea si datoria individuala fata de sine, fata de ceilalti si fata de univers. Aceasta implica respectarea principiilor morale si a valorilor personale, precum si contributia la binele comun si la armonia societatii.
Calea spirituala si adevarul interior: Dharma poate fi, de asemenea, interpretata ca fiind calea spirituala a individului si adevarul interior pe care fiecare persoana trebuie sa-l descopere in calatoria sa spirituala. Din aceasta perspectiva, dharma implica gasirea echilibrului interior si atingerea iluminarii prin respectarea principiilor morale si spirituale.
Karma si echilibrul cauzal: Dharma este adesea asociata cu karma, principiul cauzalitatii morale in traditiile indiene. Se crede ca respectarea dharma contribuie la echilibrul karmic si la evolutia spirituala a individului, in timp ce incalcarea dharma poate conduce la consecinte negative in viata prezenta si in cea viitoare.

Roata Dharma este un Ashtamangala sau unul din cele “Opt simboluri de bun augur”, un set de simboluri sacre din religiile indiene. Desi este regasita si in hinduism si jainism, roata Dharma este cel mai bine cunoscut simbol din buddhism.
Cuvantul “dharma” poate fi tradus ca “lege” si, de aceea, se spune ca roata Dharma este “roata Legii”. Acest simbol buddhist isi poate avea originea in hinduism avand in vedere ca zeul hindus Vishnu este, de obicei, infatisat purtand o roata considerata o arma puternica, capabila sa infranga pasiunile si dorintele omenesti.
Roata Dharma este, de asemeni, descrisa ca cea a unui car, constand din trei elemente: butucul, obada si spitele. Aceste elemente pot avea reprezentari diverse. De exemplu, butucul poate fi un cerc gol, o alta roata, simboluri yin – yang, sau trei forme complicate, circulare care se rotesc impreuna. Desi, frecvent, roata Dharma are 8 spite, nu intotdeauna se intampla asa. Numarul diferit de spite denota diverse semnificatii.
Forma rotii, un cerc, simbolizeaza perfectiunea sau invataturile Dharma, in care cele trei componente (butucul, obada si spitele) semnifica cele trei aspecte ale acestor invataturi, referitoare la etica, intelepciune si concentrare. Ca centru al rotii, butucul intruchipeaza disciplina si stabilitatea mentala, vitale pentru meditatie. Spitele sunt simboluri ale intelepciunii si constientizarii necesare pentru a imprastia ignoranta, in vreme ce obada reprezinta starea de constientizare avand rolul de a mentine totul impreuna.
Cele opt spite ale rotii Dharma simbolizeaza “nobila cale inoptita”, care cuprinde 8 practici capabile sa conduca un om catre eliberarea de “samsara” (ciclul renasterii). In cazul in care roata Dharma are numai 4 spite, ele exprima cele patru “adevaruri nobile”, cele 4 “dhyanas” (o serie de stari de cultivare a mintii). Aceasta roata poate avea, totodata, 10 spite, reprezentand cele 10 directii, ori 12, sugerand cele 12 legaturi de origine dependenta, cat si inversurile acestor legaturi, sau cele 24 de calitati la care un buddhist se straduie sa ajunga. In fine, sunt intalnite si roti Dharma cu 31 de spite, corespunzatoare celor 31 de taramuri ale existentei din cosmologia buddhista.

Buddha este cunoscut si ca cel care “a invartit roata Dharma”, insasi miscarea rotii ingloband invataturile lui Buddha.
Invartirea rotii Dharma simbolizeaza progresul spiritual generat de lectiile lui Buddha. Prima sa rotire corespunde predicii lui Buddha din parcul caprioarelor din Sarnath, in cadrul careia a vorbit despre cele 4 adevaruri nobile. In decursul celei de-a doua si a treia rotiri, Buddha a introdus conceptele de goliciune si compasiune, si a dezbatut filosofia naturii lui Buddha.
Roata Dharma a fost adeseori infatisata in arta. Una din cele mai vechi ilustrari ale acesteia apare pe stalpii inaltati de imparatul maryan, Ashoka cel Mare, ce a fost adoptata ca parte a steagului Indiei in 1947. In afara de drapele si embleme, roata Dharma se afla si pe alte cladiri buddhiste, precum manastirea Jokhang din Lhasa, Tibet.

In invataturile spirituale, in special in hinduism si budism, respectarea dharma este considerata cruciala pentru atingerea unei vieti echilibrate, a unei constiinte superioare si a eliberarii de suferinta. In general, dharma reprezinta calea corecta de actiune si de traire in armonie cu legea universala si cu propria noastra natura spirituala.