ISTORIC
Smaraldul, cu culoarea sa vibranta si frumusetea sa uluitoare, are o istorie fascinanta care se intinde pe mii de ani. Iata o scurta istorie a smaraldului:
Antichitate:
Pretuit de peste 4000 de ani pentru valoarea sa remarcabila si pentru proprietatile sale mistice, provenit din “Minele Cleopatrei” din Egipt, smaraldul continua sa fascineze prin culoarea sa unica si prin energia sa vindecatoare atat de puternica. Piatra a regenerarii si restabilirii ordinii voastre interioare, fiind amintita in Apocalipsa Sfantului Ioan ca cea de-a patra piatra in fundatia Orasului Sfant (“Temeliile zidului cetatii sunt impodobite cu tot felul de pietre scumpe: intaia piatra de temelie este de iaspis, a doua din safir, a treia din halcedon, a patra de smarald”), smaraldul inlatura emotiile negative, intarindu-va capacitatea de a va bucura din plin de iubirea pe care in egala masura o daruiti si o primiti.
Smaraldul are radacini adanci in istorie, fiind mentionat in texte vechi si mitologii ale diferitelor culturi. Civilizatiile antice precum cele egipteana, babiloniana si romana au pretuit smaraldul pentru culoarea sa verde exceptionala, asociata cu fertilitatea si regenerarea. Egiptenii considerau smaraldul un simbol al vietii eterne si il purtau cu ei pentru protectie si noroc.
Perioada Medievala:
In Evul Mediu, smaraldul a fost mult cautat de catre nobilime si clerici. El a fost adesea integrat in bijuterii regale, coroane si artefacte religioase. In multe culturi, smaraldul era considerat a avea puteri vindecatoare si magice, contribuind la protectia impotriva vrajilor si a energiilor negative.
Perioada Renascentista si dupa:
In timpul Renascentismului, smaraldul a continuat sa fie apreciat pentru frumusetea sa si pentru conexiunea sa cu lumea spirituala. El a devenit popular in bijuterii si artefacte artizanale. La inceputul perioadei moderne, extractiile de smaralde a inceput in America de Sud, in special in tarile precum Columbia si Brazilia, contribuind la disponibilitatea mai larga a acestei pietre pretioase.
Secolul XX si Contemporan:
In secolul XX, smaraldul a continuat sa fie pretuit in bijuterii si in lumea modei. Cu timpul, s-au dezvoltat tehnici mai avansate de prelucrare a smaraldelor, permitand realizarea de piese pretioase mai elaborate si detaliate. Astazi, smaraldul ramane una dintre cele mai apreciate pietre pretioase, fiind cautat atat pentru frumusetea sa cat si pentru semnificatiile sale spirituale si istorice.
Astfel, smaraldul a calatorit prin secole ca un simbol al fertilitatii, regenerarii, intelepciunii si iubirii. De-a lungul istoriei, el a captivat inimile oamenilor si a devenit o parte pretioasa a mostenirii noastre culturale si spirituale.
CARACTERISTICI
Smaraldul este privit in multe traditii ezoterice si spirituale ca o piatra pretioasa cu proprietati profunde si puternice. Aceasta este o descriere ezoterica a smaraldului:
Smaraldul, cunoscut ca “piatra reginei inimilor”, emana o energie vibratoare inalta, conectandu-se cu inima si cu planurile superioare ale constiintei. Este considerat a fi un portal catre intelepciunea cosmica si adevarurile spirituale profunde. Lumina sa vibranta este adesea asimilata cu verdele regal al padurilor adanci, evocand energia vitala a naturii si ciclurile sale neintrerupte.
Aceasta piatra pretioasa este privita ca un facilitator al echilibrului emotional si al vindecarii interioare. Smaraldul se crede ca deschide inima pentru a primi si a oferi iubire neconditionata, stimuland astfel compasiunea si intelegerea. Cei ce poarta smaraldul sunt considerati a fi sustinuti in cautarea intelegerii interioare si a armoniei cu universul.
Smaraldul este, de asemenea, asociat cu capacitatile de clarviziune si intelegere a adevarurilor ascunse. Se spune ca aceasta piatra dezvaluie intelesurile profunde ale vietii si faciliteaza conexiunea cu lumile spirituale. In meditatie, smaraldul poate servi ca o fereastra catre realitati superioare si calatorii interioare.
Smaraldul, piatra Arhanghelului Raphael – ingerul vindecarii si al unui mod de viata sanatos, cel care ne ajuta sa ne pastram sanatatea sau sa ne-o recuperam dupa boala, este ingerul bucuriei de a trai, al rasului, al veseliei si al iubirii. Semipretioasa a nemuririi si a tineretii vesnice, smaraldul sustine creativitatea, influentand talentele naturale, fiind, totodata, un precursor al renasterii noastre spirituale, punte intre om si Divinitate.
In astrologie cristalelor, smaraldul are o semnificatie puternica in astrologie si este asociat cu mai multe semne zodiacale si planete. Iata cum smaraldul este legat de astrologie:
Smaraldul este considerat piatra de nastere a nativilor din Taur si a celor din Balanta. Se spune ca smaraldul le aduce noroc si protectie, precum si ajutor in stabilirea relatiilor si a conexiunilor personale.
Smaraldul poate fi, de asemenea, asociat cu nativii din Leu, oferindu-le incredere, claritate mentala si abilitatea de a-si manifesta adevarata lumina interioara.
In astrologie, smaraldul este, de asemenea, corelat cu planeta Venus, care guverneaza iubirea, frumusetea si armonia. Se crede ca smaraldul poate spori conexiunile romantice si sentimentele de iubire. Asociata planetei Venus, aceasta semipretioasa, prin natura sa, atrage amabilitatea si bunatatea, intarind credinta.
Corespondenta Chakrei Inimii – Anahata – precum si Chakrei Gatului – Vishuda, smaraldul vindeca, invatandu-ne sa comunicam cu iubire si sa iubim toata Creatia Divina care ne insoteste.
Smaraldul este adesea vazut ca o piatra pretioasa a intelepciunii si a iubirii, aducand beneficii in comunicare, relatii si dezvoltare spirituala. El poate fi purtat ca o piatra de protectie sau pentru a spori calitatile specifice ale semnelor zodiacale si planetelor mentionate mai sus.
In concluzie, smaraldul este mult mai mult decat o semipretioasa frumoasa; este un instrument ezoteric de crestere spirituala si dezvoltare personala, cu abilitatea de a conecta sufletul la misterele universului si la intelepciunea universala.
Este important sa mentionam ca interpretarile si semnificatiile ezoterice ale cristalelor pot varia in functie de credinte si experiente personale. Utilizarea si intelegerea smaraldului in contextul spiritual trebuie sa fie intotdeauna respectata si explorata cu discernamant si constienta.