Pietrele pretioase au fascinat intotdeauna. Dincolo de simbolistica lor imediata si anume bogatia si puterea, frumusetea lor nealterabila este semnul perfectiunii, aceasta tema  urmand a fi dezvoltata intr-o serie de articole sub denumirea generica: Bijuterii din argint initiatice din care azi va prezentam prima parte.

Nascute din pamant sau din adancul apelor, minerale sau organice, desavarsite odata cu trecerea timpului, pietrele pretioase si semipretioase si-au castigat un loc aparte in istoria si traditia popoarelor, in legendele lor, in simbolistica religioasa si, cu precadere, in cadrul stiintelor spirituale.

Vechile civilizatii aveau fiecare cate o piatra preferata; in Vechiul Testament, pietrele pretioase si semipretioase indicau puterea sacerdotala; in Noul Testament fiecarui apostol ii revine cate o piatra pretioasa, fiecare dintre virtutiile crestine fiind pusa sub semnul unei nestemate.

Fiecare luna a anului, fiecare zodie, fiecare planeta au cate o piatra reprezentativa.

Traditia s-a pastrat peste veacuri si in vremurile noastre pietrele pretioase si semipretioase isi pastreaza fascinatia si imprumuta celor care le poarta din frumusetea si calitatile lor.

Dupa indelungi cautari si discutii cu producatorii, site-ul nostru reuseste sa va puna la dispozitie, alaturi de bijuteriile din argint astrologice, mult asteptatele bijuterii din argint initiatice.

Ce sunt bijuteriile din argint initiatice?

Aceste piese difera de bijuteriile din argint cu pietre semipretioase comercializate ca atare, prin urmatoarele carecteristici:

Persoana care concepe si realizeaza o astfel de bijuterie are cunoastere ezoterica si principii clare dupa care construieste piesa.

Primul deziderat in realizarea unei astfel de bijuterii nu mai este aspectul sau estetic, dat de forma si de cromatica pietrelor alese, ci este acela dictat de scopul pentru care e realizata.

Asa cum un talisman nu reprezinta, de exemplu, o simpla punguta de panza in care se adauga un amestec de plante, ci porneste de la motivatia pentru care se alcatuieste talismanul, necesitatea pe care o satisface prin combinarea efectelor unor plante, tot asa si o bijuterie din argint initiatica, va pleca de la scopul pentru care e conceputa ea.

Dupa stabilirea scopului, creatorul ei va stabili forma sa. In crearea bijuteriilor din argint initiatice, forme stilizate ale ingerilor, aripi de ingeri, heruvimi, serafimi, arhangheli, simboluri ezoterice benefice seculare, (precum crucea, steaua lui David, crucea celtica, yin si yang, simboluri astrologice, etc), inscrisuri precum particula OM-AUM in sanscrita sunt tot atatea teme de pornire in alcatuirea unei astfel de bijuterii.

Sa le trecem succint in revista:

Angelologia, stiinta ingerilor, cea care defineste cele noua ierarhii celeste sau ramuri angelice, descrie, folosind urmatoarele surse: Biblia canonica, Cartile apocrife, Cabala mistica, Coranul monoteist, aspectul, forma si rolul fiecarei categorii, si anume: ingeri, serafimi, heruvimi, arhangheli, etc. Ca si reprezentari, exemplificam aripile stilizate de ingeri:

Intr-un material ulterior va voi prezenta cei mai cunoscuti arhangheli, caracteristicile lor reprezentative precum si piatra lor specifica. Alte simboluri importante sunt: Crucea, unul dintre cele mai vechi si mai cunoscute simboluri:

Crucea celtica

Crucea crestinismului copt –Aankh-ul, simbol egiptean al Vietii Vesnice, simbol adesea folosit in arta egipteana. De-a lungul veacurilor, Ankh-ul a devenit simbolul Vietii si Nemuririi, al Universului, al puterii, al apei si al aerului datatori de viata. Forma sa asemanatoare cu o cheie a incurajat credinta ca poate deschide portile mortii.

Steaua lui David, cu cele sase varfuri ale sale ce simbolizeaza faptul ca Dumnezeu este Creatorul si Stapanul intregului univers, pe cele sase directii: est, vest, nord, sud, sus si jos.

Yin si Yang Yin este elementul intunecat, trist, pasiv, sobru, feminin, introvertit, intim, si corespunde noptii. Yin este adeseori simbolizat de apa si de pamant. Yang este elementul luminos, fericit, plin de vitalitate, activ, stralucitor, masculin si corespunde zilei, Yang este simbolizat de foc si vant. Yin si Yang sunt concepte fundamentale in filozofia si cultura chineze. Aceste concepte reprezinta fortele primordiale si complementare ce compun Universul, intreaga Creatie cu toate componentele ei.

OM AUM Emblema Universului, cel mai sacru simbol al hinduismului, particula OM reprezinta sunetul infinitului, sunetul Soarelui, sunetul Luminii, realitatea ultima. Aceasta particula reprezinta chintesenta Divinitatii in raport cu Creatia Sa, insusi evocarea sufletului universal.

Ce-a de-a doua etapa este aceea a alegerii pietrelor semipretioase care sa corespunda cel mai fidel scopului urmarit, sau care, prin imbinarea lor, sa se completeze si autopotenteze. O categorie aparte de bijuterii din argint initiatice sunt acelea care urmaresc vindecarea informationala si energetica a celor 7 centri energetici principali, numiti Chakre. Aceste bijuterii contin in alcatuirea lor 7 pietre asociate celor 7 centri si anume: ametist sau piatra lunii, iolit, topaz albastru, peridot, citrin, carneol, granat. Calitatea pietrelor precum si modul, ordinea in care sunt asezate sunt esentiale in obtinerea unei bijuterii benefice pentru vindecare spirituala, rationala si in final, a structurii fizice.

Referitor la pietrele care intra in alcatuirea unei bijuterii din argint initiatice, la loc de cinste se afla cristalul de stanca precum si alte semipretioase cu structura cristalina omogena, cat mai clare si cat mai putin prelucrate. Un exemplu elocvent este Diamantul Herkimer, in fapt un cristal de cuart cu 6 fatete si cu doua varfuri.

Urmeaza o serie de articole in care vom detalia diverse aspecte care stau la baza conceperii unei bijuterii din argint initiatice, aspecte legate de principiile spirituale, de clasificarea Ierarhiilor ceresti, si de tipurile si structura pietrelor ce intra in alcatuirea unei astfel de bijuterii.