Revin, dupa o lunga pauza in scrierea ciclului de articole despre bijuteriile din argint initiatice, timp in care am studiat si meditat ajustandu-mi in mai multe randuri viziunea, cu un nou mod de abordare. Scopul acestui studiu este acela de a defini si dezvolta notiunea de “bijuterii din argint initiatice”, de a le descrie in toata complexitatea lor, pornind de la forma si culoare si incheind cu rolul si scopul lor in viata noastra. Pentru aceasta a fost impetuos necesara stabilirea unei corelatii corecte intre Planete si zodii, pe de o parte, si chakre, Arhangheli coordonatori si pietre semipretioase corespunzatoare lor pe de alta parte.

In decursul timpului, de la autor la autor, informatiile pe aceasta tema au fost diverse, mai mult sau mai putin exacte, si, din pacate, uneori divergente. Materialele pe care le-am avut la dispozitie nu au corespuns intru totul rigorii mele.

Avand ca baza teoria, completand-o cu practica in domeniu si meditand asupra diverselor aspecte, in sustinerea punctului meu de vedere, pornesc astazi in a explica teoria chakrelor in evolutia Creatiei Divine pe Pamant. Pana la urma toata aceasta filozofie priveste sistemul energetic al corpului uman (alcatuit din centrii informationali si energetici – chakre, biocampuri si structuri), sistem sensibil si complex, care in definitiv ne determina starea de sanatate fizica, emotionala, psihica si, mai ales, spirituala. Voi recurge, in expunerea mea, la informatii din diverse zone de interes cum ar fi mitologia, cromatica pentru a-mi justifica punctul de vedere si a-mi fundamenta alegerea, teoria. Prin urmare:

“In om a binevoit sa Se altoiasca Dumnezeu, ca omul insusi sa fie altoit in Dumnezeu. Insusirile omului sunt capabile sa fie mijloace folosite de Dumnezeu pentru manifestarea Lui si ca prin ele omul sa se adanceasca tot mai mult in Dumnezeu si sa devina, prin efort, asemanator cu Logosul Creator, adica sa se evidentieze in el tot mai mult Dumnezeu ca baza si centru.”

Omul, din momentul Creatiei, porneste pe lungul drum al evolutiei sale, al reintoarcerii in Sinea Tatalui Ceresc, prin cadere, suferinta, experienta, invatare, ridicare, intr-un cuvant, prin evolutie, functionand prin acest sistem complex, arhietipal, de centrii informationali si energetici – chakre, biocampuri si structuri, termeni importanti ai matricii sale. De la stadiul initial de “germene”(termen matricial care contine doar informatie, nefiind activat de energia corespunzatoare acestei informatii) si pana la stadiul plenar de activare in proportie de 100%, termenii acestei matrici se afla in diverse stadii de dezvoltare, direct corelate cu nivelul evolutiei noastre spirituale.

Traditia veche vorbeste de sapte centri energetici principali, 7 chakre majore, carora le sunt asociate cele 7 planete:

5 planete personale: Soare, Luna, Mercur, Venus si Marte

2 planete sociale: Jupiter si Saturn

Chakra Descrierea pe scurt, cuvinte cheie Planeta Descriere din mitologie
COROANA Sahasrara Inspiratia, meditatia, constiinta universala si unitara Soarele Helios, fratele Selenei, inchipuit ca un tanar frumos si puternic, este zeul care aude si vede totul. El strabate zilnic bolta cereasca cu carul sau tras de patru cai iuti. Seara Helios coboara in apele oceanului, unde-si scalda si-si racoreste caii infierbantati, el insusi odihnindu-se intr-un palat de aur, de unde porneste din nou la drum in ziua urmatoare.
AL TREILEA OCHI Ajna Constientizarea activa, accesarea intuitiei, increderea in ghidarea din interior, constiinta, claritatea la nivel intuitiv, inconstientul Luna Sora lui Helios, numita Selene de catre greci, Luna era infatisata ca o femeie stralucitor de frumoasa, purtata printre nouri intr-un car de argint. Si:„A făcut Dumnezeu cei doi luminători mari: luminătorul cel mai mare pentru cârmuirea zilei şi luminătorul cel mai mic pentru cârmuirea nopţii, şi stelele. Şi le-a pus Dumnezeu pe tăria cerului, ca să lumineze pământul. Să cârmuiască ziua şi noaptea şi să despartă lumina de întuneric. Şi a văzut Dumnezeu că este bine“. (Geneza, 1, 16-18)
GAT Vishuda – eter – Gandirea fluenta, comunicarea, expresivitatea de sine, independenta, simtul securitatii Mercur Mercur, fiul lui Jupiter, este zeul comertului si al calatoriilor. Mandru de istetimea fiului sau, Jupiter l-a făcut pe Mercur mesagerul zeilor.
INIMA Anahata – aer – Iubirea in toata complexitatea ei, echilibrul spiritual, armonia,emotiile complexe, pasiunea, compasiunea, tandretea, devotamentul, respingerea si starea de bine Venus Fiica a lui Jupiter, Venus este zeita dragostei pamantesti, umane si a frumusetii. Iubire, pasiune, farmec, infidelitate, tradare, vrajba, rivalitate si protectie sunt tot atatea fatete ale acestui personaj mitologic.
PLEXUL SOLAR Manipura – foc – Puterea personala, expansivitatea, cresterea si dezvoltarea, frica, anxietatea, forta de aderenta si control, formarea unei opinii, introversiunea, tranzitia emotiilor de baza si simple in trairi complexe Jupiter Jupiter in mitologia romana echivalentul lui Zeus din mitologia greaca, fiul lui Saturn, Jupiter este stapanul zeilor si al oamenilor, divinitate suprema, datatoare de viata si de lumina, care carmuia cerul si pamantul, forta primordiala.Jupiter este marele benefic, planeta cea mai mare din sistemul solar, care exercita cea mai mare putere asupra celorlalte planete din jur, deci si asupra noastra.
SACRALA Svadisthana – apa – Expansiunea, creativitatea, bucuria, entuziasmul, afectivitatea, relatiile, violenta, dependentele, nevoile emotionale de baza si placerea. Marte La origine zeu al renasterii naturii si al agriculturii, Marte devine mai tarziu zeul razboiului, simbol al fortei brute, al razbunarii, al impulsivitatii. Un curajos, un impetuos, un revendicativ, Marte (Ares) este unul dintre fii lui Jupiter.
RADACINA Muladhara – pamant – Structura, instinctul, securitatea, supravietuirea, limitarea, potentialitatea umana, sexualitatea, dorinta si obsesia, stabilitatea, senzualitatea, simtul securitatii. Saturn Zeu lider, care patrona muncile agricole si roadele pamantului, Saturn, stapanul timpului este, deasemenea stapanul justitiei, dreptatii.

Rabinii din vechime au legat intotdeauna sapte Arhangheli cu cele sapte planete cunoscute (Soarele, Luna, Marte, Mercur, Jupiter, Venus si Saturn) iar Sfintii Parinti au gandit si invatat intotdeauna ca Dumnezeu guverneaza Universul cu ajutorul Ostilor Ceresti.