Odata cu evolutia omenirii, marcata in plan fizic de noi descoperiri, in plan rational de teorii care au rasturnat vechile pareri despre lume si viata si in plan spiritual de un nivel al trezirii constiintei si al regasirii de sine ne mai atins anterior, putem vorbi, in perioada contemporana, de Omul Nou, subiect pe care il vom dezvolta in Bijuterii din argint initiatice (partea a cincea).

Omul secolului XX, aflat la finele Erei Pestilor, si in starea de elevare specifica Omului Planetar, si-a activat inca trei centri energetici, corespunzatori descoperirii si influentelor planetelor transpersonale: Uranus, Neptun si Pluton. Aceste planete sunt conectate cu energia schimbarii, atat a schimbarilor colective cat si a celor personale ce apar ca parte a schimbarilor colective. Uranus semnifica progresul tehnologic, Neptun progresul spiritual iar Pluton reprezinta forta distructiva dar si renascuta a generatiilor si a indivizilor. Fiecare dintre aceste planete aduce o forta noua, potente noi dar si incercari pe masura acestor valente.

 

Tabelul de mai sus capata urmatoarea componenta:

(pentru a usura intelegerea fenomenului, modificarile aparute sunt marcate cu Italic)

Chakra Descrierea pe scurt, cuvinte cheie Planeta Descriere din mitologie
COROANA Sahasrara Inspiratia, transcendenta, constiinta pura, eliberarea de karmameditatia, constiinta universala si unitara Uranus Uranus este unul dintre zeii primordiali in mitologia greaca, reprezentand personificarea cerurilor, zeitatea ancestrala a Raiurilor, considerat zeul cerului. Corespondentul sau in mitologia romana a fost Caelus. Uranus exprima arhetipul “Tineretii Vesnice”, al frumusetii masculine, asociat fiind energiilor vulcanice, câteodata primejdioase din personalitate, dar indispensabile progresului
AL TREILEA OCHI Ajna Constientizarea activa Soarele Helios, fratele Selenei, inchipuit ca un tanar frumos si puternic, este zeul care aude si vede totul. El strabate zilnic bolta cereasca cu carul sau tras de patru cai iuti. Seara Helios coboara in apele oceanului, unde-si scalda si-si racoreste caii infierbantati, el insusi odihnindu-se intr-un palat de aur, de unde porneste din nou la drum in ziua urmatoare.
Chandra – polaritatea feminina a lui Ajna Accesarea intuitiei, increderea in ghidarea din interior, claritatea la nivel intuitiv, inconstientul Luna Sora lui Helios, numita Selene de catre greci, Luna era infatisata ca o femeie stralucitor de frumoasa, purtata printre nouri intr-un car de argint. Si:„A făcut Dumnezeu cei doi luminători mari: luminătorul cel mai mare pentru cârmuirea zilei şi luminătorul cel mai mic pentru cârmuirea nopţii, şi stelele. Şi le-a pus Dumnezeu pe tăria cerului, ca să lumineze pământul. Să cârmuiască ziua şi noaptea şi să despartă lumina de întuneric. Şi a văzut Dumnezeu că este bine“. (Geneza, 1, 16-18)
GAT Vishuda – eter – Gandirea fluenta, comunicarea, expresivitatea de sine, independenta, simtul securitatii Mercur Mercur, fiul lui Jupiter, este zeul comertului si al calatoriilor. Mandru de istetimea fiului sau, Jupiter l-a făcut pe Mercur mesagerul zeilor.
MAESTRA A INIMII Manifestarea iubirii divine, comuniunea si comunicarea cu entitatile de lumina, dragostea neconditionata, lipsita de orice conotatie lumeasca Neptun Poseidon in mitologia greaca, Neptun este zeul marii, al adancurilor, cel care scufunda insule sau, dimpotriva, le face sa iasa la iveala.
INIMA Anahata – aer – Iubirea in toata complexitatea ei, echilibrul spiritual, armonia,emotiile complexe, pasiunea, compasiunea, tandretea, devotamentul, respingerea si starea de bine Venus Fiica a lui Jupiter, Venus este zeita dragostei pamantesti, umane si a frumusetii. Iubire, pasiune, farmec, infidelitate, tradare, vrajba, rivalitate si protectie sunt tot atatea fatete ale acestui personaj mitologic.
PLEXUL SOLAR Manipura – foc – Puterea personala, expansivitatea, cresterea si dezvoltarea, frica, anxietatea, forta de aderenta si control, formarea unei opinii, introversiunea, tranzitia emotiilor de baza si simple in trairi complexe Jupiter Jupiter in mitologia romana echivalentul lui Zeus din mitologia greaca, fiul lui Saturn, Jupiter este stapanul zeilor si al oamenilor, divinitate suprema, datatoare de viata si de lumina, care carmuia cerul si pamantul, forta primordiala.Jupiter este marele benefic, planeta cea mai mare din sistemul solar, care exercita cea mai mare putere asupra celorlalte planete din jur, deci si asupra noastra.
SACRALA Svadisthana – apa – Expansiunea, creativitatea, bucuria, entuziasmul, afectivitatea, relatiile, violenta, dependentele, nevoile emotionale de baza si placerea. Marte La origine zeu al renasterii naturii si al agriculturii, Marte devine mai tarziu zeul razboiului, simbol al fortei brute, al razbunarii, al impulsivitatii. Un curajos, un impetuos, un revendicativ, Marte (Ares) este unul dintre fii lui Jupiter.
RADACINA Muladhara – pamant – Structura, instinctul, securitatea, supravietuirea, limitarea, potentialitatea umana, sexualitatea, dorinta si obsesia, stabilitatea, senzualitatea, simtul securitatii. Saturn Zeu lider, care patrona muncile agricole si roadele pamantului, Saturn, stapanul timpului este, deasemenea stapanul justitiei, dreptatii.
PAMANT sau POD Relatia noastra cu Pamantul, o ancorare a radacinilor noastre in realitate pentru ca aspiratiile noastre sa poata urca nestingherite catre Dumnezeu. Vointa, determinarea, stabilitatea, intelegerea mortii nu ca un final inevitabil ci ca o etapa in cursul evolutiei Pluton Pluton acest zeu roman echivalentul lui Hades la greci, este zeul lumii de dincolo. Considerat drept zeul bogatiilor, al aurului si al altor minereuri, Pluton a fost recunoscut drept zeul lumii subterane fizice, si dupa aceea si al lumii spirituale, el fiind asociat cu moartea.

 

Cel de-al sasea centru energetic Ajna se dezvolta, corelat cu noile necesitati in procesul de evolutie, manifestand din ce in ce mai puternic cele doua aspect ale sale, separate acum in doi centri:

Partea masculina a personalitatii asociata chakrei Ajna, responsabila de constientizarea activa, precum si

partea feminina, asociata chakrei Chandra – polaritatea feminina a lui Ajna responsabila de accesarea intuitiei, increderea in ghidarea din interior, claritatea la nivel intuitiv, inconstientul.

Soarele si Luna sunt cele doua planete care coordoneaza acesti centri, Sahasrara, capatand noi valente, trece in sarcina lui Uranus, octava superioara a lui Mercur, responsabil cu intarirea comunicarii si legaturilor noastre cu Ierarhiile de Lumina ale Tatalui Ceresc.

Descoperirea lui Neptun, octava superioara a planetei Venus, si odata cu aceasta a influentelor subtile la nivel social si apoi la nivel personal, dezvolta in noi Chakra Maestra a Inimii, care ne ajuta in manifestarea iubirii divine, in comuniunea si comunicarea cu entitatile de lumina, in trairea dragostei neconditionate, lipsita de orice conotatie erotica sau materiala. Chakra Maestra a Inimii dezvolta in Omul Nou capacitatea de a-l descoperi si de a relationa cu Dumnezeul prezent in aproapele tau, in intreaga Creatie Divina.

Descoperirea lui Pluton, octava superioara a lui Marte, acest motor al transformarii, al schimbarii totale, a determinat in noi intelegerea, regasirea celor mai adanci, neexplorate parti ale sinelui: Anima si Animus (Arhietipul sinelui, umbra, conform Teoriei subconstientului colectiv a lui Jung). Pluton ne indeamna sa avem curajul de a distruge partea invechita, perimata si de a face o reforma profunda si schimbari definitive, pornind de la modul nostru de alimentatie si terminand cu modul nostru de raportare la “trecerile” majore ale vietii ca nasterea, moartea, trecerea in lumea entitatilor fara trup, experienta noastra intre doua intrupari. Prin Pluton ne putem racorda la curentul schimbarilor colective, primind acel impuls atat de necesar pentru a ne innoi viata prin distrugerea completa a vechilor obiceiuri, a vechilor relatii, a vechilor apartenente, devenite improprii, baza a evolutiei noastre spirituale pe spirala ascensionala. Pluton este maestrul nostru in castigarea libertatii, prin eliminarea tuturor acelor parti din noi insine care ne leaga prea mult de partea materiala, rationala, relationala a vietii. Adanciti in obiceiuri, cutume, compromisuri, Pluton vine sa ne taie legaturile cu vechiul, sa ne elibereze de atasamente, reprezentand astfel calea catre cea mai inalta si cea mai adanca forma a mortii si renasterii spre o noua dimensiune spirituala.

(va urma)