Florentine diamantul pierdut

Diamantul Florentine este de origine din India si a apartinut renumitei familii de Medici. Gema este de culoare galben de citrin cu nuante de verde si forma neregulata, are 126 de fatete in taietura trandafir . Se presupune ca diamantul Florentine avea aproximativ 137,27 carate.

Cea mai veche legenda mentioneaza prezenta diamantului in lumea bijuteriilor chiar din anul 1467. An in care Charles the Bold, Ducele de Burgundia l-ar fi purtat atunci cand a cazut pe campul de batalie. Aceasta legenda spune ca un soldat sau un om de rand ar fi gasit gema si ar fi vandut-o pentru un florin (moneda de aur), crezand ca este o simpla bucata de sticla. Majoritatea povestilor spun ca au urmat o serie de revanzari ale diamantului si o intreaga serie de proprietari, printre care si Papa Iulius al II-lea.

Adevarata istorie a diamantului a inceput atunci cand Jean Baptiste Tavernier, renumitul bijutier francez a vazut gema laolata cu bijuteriile Marelui Duce de Toscana in 1657. Tavernier a fost unul din cei care a schitat diamantul si l-a publicat in cartea sa Cele 6 calatorii ale lui Jean Baptiste Tavernier . Cand ultimul mostenitor al familiei de Medici, Gian Gastone, a decedat, gema a ajuns in Viena prin mariajul lui Francis Stephan of Lorraine, care mai tarziu a devenit Marele Duce de Toscana, cu Imparateasa Maria Theresa si a fost adaugat bijuteriilor Coroanei Habsburg, in Hofburg. La acea vreme diamantul era apreciat la valoarea de 750.000 de dolari.

Istoria continua: Dupa caderea Imperiului Austriac, in timpul Primului Razboi Mondial, diamantul Florentine a fost luat de Familia Regala in exil in Elvetia. Ceva mai tarziu s-a vehiculat ca gema ar fi fost furata de cineva apropriat familiei regale si dusa in Statele Unite ale Americii in 1920, fiind retaiat si vandut.

Acesta gema face parte din categoria Pierdute ale renumitelor diamante carora li s-a pierdut urma. Officiali de la muzeul Kunsthistorisches din Viena, unde diamantul a fost in display inainte de 1918, montat intr-un ornament de palarie, declara ca nu au nici o informatie referitoare la actuala locatie a acestei gemei.

Exista o serie de desene si fotografii alb-negru ale diamantului care ilustreaza frumusetea taieturii executate si unicitatea acestei geme. Aceste documente sunt singurele dovezi ramase in urma acestui diamant pierdut, acest diamant a fost vazut ultima oara acum 90 de ani.

 

 

Etichete: , ,