Istoricul scoicii

Istoria scoicii, a sidefului apartinand interiorului sau, precum si a varietatilor foarte decorative ale scoicii australiene – abalone – supranumita “Mama de perla”, este aceeasi cu  istoria Perlei. Dar nu as vrea sa trec mai departe fara a reproduce in totalitate o mica istorioara despre scoica, poveste care pentru mine, la vremea respective a fost o adevarata lectie de viata. Deci:

“Lectia scoicii perlifere

Cum reuseste scoica sa faca perle? Inainte de toate, exista un graunte de nisip care a patruns in cochilia ei si o irita. “Ah, isi spune ea, cum sa fac sa scap de el? Ma zgarie, ma mananca, ce sa fac?” Si iata ca incepe sa reflecteze; se concentreaza, mediteaza, cere sfaturi, pana in ziua cand intelege ca nu va ajunge niciodata sa scape de grauntele de nisip, dar ca are posibilitatea sa-l inveleasca pana ce acesta va deveni neted, lustruit, catifelat. Si cand izbuteste, este fericita si isi spune: “A, am reusit sa inving o dificultate!”

De mii de ani scoica perlifera ii invata pe oameni, dar oamenii nu si-au insusit lectia. Si care este aceasta lectie? Aceea ca, daca reusim sa ne “infasuram” dificultatile intr-o maniera luminoasa, irizata, gingasa vom dispune de bogatii nemaiintalnite. Iata ce trebuie sa intelegeti. Deci, de acum inainte, in loc sa va plangeti si sa stati sa va macinati fara sa faceti nimic, lucrati si “secretati” acea materie speciala in care sa va puteti “infasura” dificultatile. Cand va aflati in fata unui eveniment neplacut, a unei persoane insuportabile, bucurati-va si spuneti: “Doamne, ce noroc, inca un graunte de nisip si deci posibilitatea secretarii unei noi perle!” Daca intelegeti imaginea scoicii perlifere, veti avea de lucru pentru toata viata.” Omraam Mikhael Aivanhov – Reguli de aur pentru fiecare zi

 

Caracteristicile scoicii.

Lectia scoicii perlifere este o invitatie la intelepciune si la demnitate. Sa privim introspectiv pentru ne a identifica problemele si dilemele si sa descoperim in noi resursele de a le rezolva. Comunicand, sa invatam din experienta altora.

Scoica, prin sacrificiul ei, reprezinta pilda trimfului asupra incercarilor vietii, trecerea catre o treapta mai inalta a elevarii.

O simfonie de iubire si culoare, Oda bucuriei vietii!

 

Efectele terapeutice ale scoicii

Pe langa virtutile comune cu perla, scoica are darul de a aduce calmitate in viata noastra, Scoica ne indeamna sa manifestam empatie si intelegere fata de semenii nostri si, mai presus de toate, sa invatam sa jertfim comoditatea in favoarea propriei deveniri. Poate fi numita “invatatorul rabdarii puse in slujba creatiei/autocreatiei”!

Cunoscuta pentru vitalitatea, frumusetea, inocenta si inteligenta, scoica ne arata calea catre integritate, armonie si bucurie.

 

Culorile specifice

Sideful scoicii poate fi alb, argintiu, cu nuante de la galben la maron, de la albastru la verde.

Scoicile Nautilus, originare din Oceanul Pacific si Indian, sunt renumite pentru frumusetea si raritatea lor. Indiferent daca erau folosite in starea lor naturala sau incluse in piese minutios lucrate, ele erau intalnite in ,,cabinetele de raritati” din colectiile private ale marii nobilimi.

Artistii si colectionarii secolului al XVII-lea au considerat scoicile Nautilus capodopere ale naturii, motiv pentru care le-au inserat in piese cu monturi din metale pretioase, extrem de minutios elaborate. Deseori, tocmai monturile erau cele care transformau scoicile in obiecte decorative, imbinand frumusetea scoicii cu maiestria artistului bijutier. Insasi forma spiralata a scoicii, alcatuita din doua straturi, cel interior stralucitor, perlat, cel exterior de consistenta portelanului permite gravarea variatelor motive decorative.
Ochiul lui Shiva este o varietate de scoica care insufla o stare de bine, de optimism si poarta noroc, aducand laolalta energiile pozitive. O scoica regasita in bijuterii atat de speciale, Ochiul lui Shiva reprezinta de fapt cel de-al treilea ochi al lui Shiva, ochi simbolizand intelepciunea, stiinta, dar mai ales atotcunoasterea zeului Shiva, zeu al fertilitatii, care vegheaza asupra uniunii dintre barbat si femeie.
Shiva, insemnand “cel de bun augur”, este zeul suprem in mitologia hindusa. Zeul Shiva este unul dintre cei trei zei reprezentand Trimurti-ul: Brahma, Vishnu si Shiva. Ei controleaza viata semnificand totodata cele trei stari ale omului: visul, somnul si mersul; cele trei perioade ale zilei si cele trei capacitati umane: dorinta, cunoasterea si actiunea. In frunte, Shiva are cel de-al treilea ochi cu care ii arde pe cei nevrednici ce indraznesc sa il priveasca, oferind intelepciunea sa transcendentala celor care merita. Cel de-al treilea ochi are multiple semnificatii cum ar fi: Soarele, Luna, focul, ziua si noaptea. De asemenea, nimbul marginit de flacari al zeului hindus Shiva este interpretat ca fiind Cosmosul.
Spirala configurata pe scoica Shiva are o insemnatate aparte. Ea simbolizeaza dezvoltarea, progresul si este un puternic protector impotriva energiilor negative. De aceea bijuteriile care au in componenta lor scoica Shiva au puterea de a insufla o stare de bine, de optimism si poarta noroc, aducand laolalta energiile pozitive.
Utila pentru dezvoltarea spirituala, extinderea constiintei, marirea capacitatii de intelegere, aceasta varietate de scoica induce un sentiment de autoapreciere si liniste interioara.

 

Este important sa mentionam ca interpretarile si semnificatiile ezoterice ale cristalelor pot varia in functie de credinte si experiente personale. Utilizarea si intelegerea scoicilor, sidefului, abalone sau scoicii Nautilus in contextul spiritual trebuie sa fie intotdeauna respectata si explorata cu discernamant si constienta.