bijuterii initiatice (partea a cincea) chakre si arhangheli

Bijuterii din argint initiatice (partea a cincea)

Odata cu evolutia omenirii, marcata in plan fizic de noi descoperiri, in plan rational de teorii care au rasturnat vechile pareri despre lume si viata si in plan spiritual de un nivel al trezirii constiintei si al regasirii de sine ne mai atins anterior, putem vorbi, in perioada contemporana, de Omul Nou, subiect pe care il vom dezvolta in Bijuterii din argint initiatice (partea a cincea).

Omul secolului XX, aflat la finele Erei Pestilor, si in starea de elevare specifica Omului Planetar, si-a activat inca trei centri energetici, corespunzatori descoperirii si influentelor planetelor transpersonale: Uranus, Neptun si Pluton. Aceste planete sunt conectate cu energia schimbarii, atat a schimbarilor colective cat si a celor personale ce apar ca parte a schimbarilor colective. Uranus semnifica progresul tehnologic, Neptun progresul spiritual iar Pluton reprezinta forta distructiva dar si renascuta a generatiilor si a indivizilor. Fiecare dintre aceste planete aduce o forta noua, potente noi dar si incercari pe masura acestor valente.

bijuterii initiatice (partea a cincea) planete

Tabelul de mai sus capata urmatoarea componenta:

(pentru a usura intelegerea fenomenului, modificarile aparute sunt marcate cu Italic)

Chakra Descrierea pe scurt, cuvinte cheie Planeta Descriere din mitologie
COROANA Sahasrara Inspiratia, transcendenta, constiinta pura, eliberarea de karma, meditatia, constiinta universala si unitara Uranus Uranus este unul dintre zeii primordiali in mitologia greaca, reprezentand personificarea cerurilor, zeitatea ancestrala a Raiurilor, considerat zeul cerului. Corespondentul sau in mitologia romana a fost Caelus. Uranus exprima arhetipul “Tineretii Vesnice”, al frumusetii masculine, asociat fiind energiilor vulcanice, câteodata primejdioase din personalitate, dar indispensabile progresului
AL TREILEA OCHI Ajna Constientizarea activa Soarele Helios, fratele Selenei, inchipuit ca un tanar frumos si puternic, este zeul care aude si vede totul. El strabate zilnic bolta cereasca cu carul sau tras de patru cai iuti. Seara Helios coboara in apele oceanului, unde-si scalda si-si racoreste caii infierbantati, el insusi odihnindu-se intr-un palat de aur, de unde porneste din nou la drum in ziua urmatoare.
Chandrapolaritatea feminina a lui Ajna Accesarea intuitiei, increderea in ghidarea din interior, claritatea la nivel intuitiv, inconstientul Luna Sora lui Helios, numita Selene de catre greci, Luna era infatisata ca o femeie stralucitor de frumoasa, purtata printre nouri intr-un car de argint. Si:„A făcut Dumnezeu cei doi luminători mari: luminătorul cel mai mare pentru cârmuirea zilei şi luminătorul cel mai mic pentru cârmuirea nopţii, şi stelele. Şi le-a pus Dumnezeu pe tăria cerului, ca să lumineze pământul. Să cârmuiască ziua şi noaptea şi să despartă lumina de întuneric. Şi a văzut Dumnezeu că este bine“. (Geneza, 1, 16-18)
GAT Vishuda – eter – Gandirea fluenta, comunicarea, expresivitatea de sine, independenta, simtul securitatii Mercur Mercur, fiul lui Jupiter, este zeul comertului si al calatoriilor. Mandru de istetimea fiului sau, Jupiter l-a făcut pe Mercur mesagerul zeilor.
MAESTRA A INIMII Manifestarea iubirii divine, comuniunea si comunicarea cu entitatile de lumina, dragostea neconditionata, lipsita de orice conotatie lumeasca Neptun Poseidon in mitologia greaca, Neptun este zeul marii, al adancurilor, cel care scufunda insule sau, dimpotriva, le face sa iasa la iveala.
INIMA Anahata – aer – Iubirea in toata complexitatea ei, echilibrul spiritual, armonia,emotiile complexe, pasiunea, compasiunea, tandretea, devotamentul, respingerea si starea de bine Venus Fiica a lui Jupiter, Venus este zeita dragostei pamantesti, umane si a frumusetii. Iubire, pasiune, farmec, infidelitate, tradare, vrajba, rivalitate si protectie sunt tot atatea fatete ale acestui personaj mitologic.
PLEXUL SOLAR Manipura – foc – Puterea personala, expansivitatea, cresterea si dezvoltarea, frica, anxietatea, forta de aderenta si control, formarea unei opinii, introversiunea, tranzitia emotiilor de baza si simple in trairi complexe Jupiter Jupiter in mitologia romana echivalentul lui Zeus din mitologia greaca, fiul lui Saturn, Jupiter este stapanul zeilor si al oamenilor, divinitate suprema, datatoare de viata si de lumina, care carmuia cerul si pamantul, forta primordiala.Jupiter este marele benefic, planeta cea mai mare din sistemul solar, care exercita cea mai mare putere asupra celorlalte planete din jur, deci si asupra noastra.
SACRALA Svadisthana – apa – Expansiunea, creativitatea, bucuria, entuziasmul, afectivitatea, relatiile, violenta, dependentele, nevoile emotionale de baza si placerea. Marte La origine zeu al renasterii naturii si al agriculturii, Marte devine mai tarziu zeul razboiului, simbol al fortei brute, al razbunarii, al impulsivitatii. Un curajos, un impetuos, un revendicativ, Marte (Ares) este unul dintre fii lui Jupiter.
RADACINA Muladhara – pamant – Structura, instinctul, securitatea, supravietuirea, limitarea, potentialitatea umana, sexualitatea, dorinta si obsesia, stabilitatea, senzualitatea, simtul securitatii. Saturn Zeu lider, care patrona muncile agricole si roadele pamantului, Saturn, stapanul timpului este, deasemenea stapanul justitiei, dreptatii.
PAMANT sau POD Relatia noastra cu Pamantul, o ancorare a radacinilor noastre in realitate pentru ca aspiratiile noastre sa poata urca nestingherite catre Dumnezeu. Vointa, determinarea, stabilitatea, intelegerea mortii nu ca un final inevitabil ci ca o etapa in cursul evolutiei Pluton Pluton acest zeu roman echivalentul lui Hades la greci, este zeul lumii de dincolo. Considerat drept zeul bogatiilor, al aurului si al altor minereuri, Pluton a fost recunoscut drept zeul lumii subterane fizice, si dupa aceea si al lumii spirituale, el fiind asociat cu moartea.

 

Cel de-al sasea centru energetic Ajna se dezvolta, corelat cu noile necesitati in procesul de evolutie, manifestand din ce in ce mai puternic cele doua aspect ale sale, separate acum in doi centri:

Partea masculina a personalitatii asociata chakrei Ajna, responsabila de constientizarea activa, precum si

partea feminina, asociata chakrei Chandra – polaritatea feminina a lui Ajna responsabila de accesarea intuitiei, increderea in ghidarea din interior, claritatea la nivel intuitiv, inconstientul.

Soarele si Luna sunt cele doua planete care coordoneaza acesti centri, Sahasrara, capatand noi valente, trece in sarcina lui Uranus, octava superioara a lui Mercur, responsabil cu intarirea comunicarii si legaturilor noastre cu Ierarhiile de Lumina ale Tatalui Ceresc.

Descoperirea lui Neptun, octava superioara a planetei Venus, si odata cu aceasta a influentelor subtile la nivel social si apoi la nivel personal, dezvolta in noi Chakra Maestra a Inimii, care ne ajuta in manifestarea iubirii divine, in comuniunea si comunicarea cu entitatile de lumina, in trairea dragostei neconditionate, lipsita de orice conotatie erotica sau materiala. Chakra Maestra a Inimii dezvolta in Omul Nou capacitatea de a-l descoperi si de a relationa cu Dumnezeul prezent in aproapele tau, in intreaga Creatie Divina.

Descoperirea lui Pluton, octava superioara a lui Marte, acest motor al transformarii, al schimbarii totale, a determinat in noi intelegerea, regasirea celor mai adanci, neexplorate parti ale sinelui: Anima si Animus (Arhietipul sinelui, umbra, conform Teoriei subconstientului colectiv a lui Jung). Pluton ne indeamna sa avem curajul de a distruge partea invechita, perimata si de a face o reforma profunda si schimbari definitive, pornind de la modul nostru de alimentatie si terminand cu modul nostru de raportare la “trecerile” majore ale vietii ca nasterea, moartea, trecerea in lumea entitatilor fara trup, experienta noastra intre doua intrupari. Prin Pluton ne putem racorda la curentul schimbarilor colective, primind acel impuls atat de necesar pentru a ne innoi viata prin distrugerea completa a vechilor obiceiuri, a vechilor relatii, a vechilor apartenente, devenite improprii, baza a evolutiei noastre spirituale pe spirala ascensionala. Pluton este maestrul nostru in castigarea libertatii, prin eliminarea tuturor acelor parti din noi insine care ne leaga prea mult de partea materiala, rationala, relationala a vietii. Adanciti in obiceiuri, cutume, compromisuri, Pluton vine sa ne taie legaturile cu vechiul, sa ne elibereze de atasamente, reprezentand astfel calea catre cea mai inalta si cea mai adanca forma a mortii si renasterii spre o noua dimensiune spirituala.

(va urma)

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

bijuterii initiatice (partea a patra) sapte chakra1

Bijuterii din argint initiatice (partea a patra)

Revin, dupa o lunga pauza in scrierea ciclului de articole despre bijuteriile din argint initiatice, timp in care am studiat si meditat ajustandu-mi in mai multe randuri viziunea, cu un nou mod de abordare. Scopul acestui studiu este acela de a defini si dezvolta notiunea de “bijuterii din argint initiatice”, de a le descrie in toata complexitatea lor, pornind de la forma si culoare si incheind cu rolul si scopul lor in viata noastra. Pentru aceasta a fost impetuos necesara stabilirea unei corelatii corecte intre Planete si zodii, pe de o parte, si chakre, Arhangheli coordonatori si pietre semipretioase corespunzatoare lor pe de alta parte.

In decursul timpului, de la autor la autor, informatiile pe aceasta tema au fost diverse, mai mult sau mai putin exacte, si, din pacate, uneori divergente. Materialele pe care le-am avut la dispozitie nu au corespuns intru totul rigorii mele.

Avand ca baza teoria, completand-o cu practica in domeniu si meditand asupra diverselor aspecte, in sustinerea punctului meu de vedere, pornesc astazi in a explica teoria chakrelor in evolutia Creatiei Divine pe Pamant. Pana la urma toata aceasta filozofie priveste sistemul energetic al corpului uman (alcatuit din centrii informationali si energetici – chakre, biocampuri si structuri), sistem sensibil si complex, care in definitiv ne determina starea de sanatate fizica, emotionala, psihica si, mai ales, spirituala. Voi recurge, in expunerea mea, la informatii din diverse zone de interes cum ar fi mitologia, cromatica pentru a-mi justifica punctul de vedere si a-mi fundamenta alegerea, teoria. Prin urmare:

“In om a binevoit sa Se altoiasca Dumnezeu, ca omul insusi sa fie altoit in Dumnezeu. Insusirile omului sunt capabile sa fie mijloace folosite de Dumnezeu pentru manifestarea Lui si ca prin ele omul sa se adanceasca tot mai mult in Dumnezeu si sa devina, prin efort, asemanator cu Logosul Creator, adica sa se evidentieze in el tot mai mult Dumnezeu ca baza si centru.”

Omul, din momentul Creatiei, porneste pe lungul drum al evolutiei sale, al reintoarcerii in Sinea Tatalui Ceresc, prin cadere, suferinta, experienta, invatare, ridicare, intr-un cuvant, prin evolutie, functionand prin acest sistem complex, arhietipal, de centrii informationali si energetici – chakre, biocampuri si structuri, termeni importanti ai matricii sale. De la stadiul initial de “germene”(termen matricial care contine doar informatie, nefiind activat de energia corespunzatoare acestei informatii) si pana la stadiul plenar de activare in proportie de 100%, termenii acestei matrici se afla in diverse stadii de dezvoltare, direct corelate cu nivelul evolutiei noastre spirituale.

Traditia veche vorbeste de sapte centri energetici principali, 7 chakre majore, carora le sunt asociate cele 7 planete:

5 planete personale: Soare, Luna, Mercur, Venus si Marte

2 planete sociale: Jupiter si Saturn

bijuterii initiatice (partea a patra) sapte chakra

Chakra Descrierea pe scurt, cuvinte cheie Planeta Descriere din mitologie
COROANA Sahasrara Inspiratia, meditatia, constiinta universala si unitara Soarele Helios, fratele Selenei, inchipuit ca un tanar frumos si puternic, este zeul care aude si vede totul. El strabate zilnic bolta cereasca cu carul sau tras de patru cai iuti. Seara Helios coboara in apele oceanului, unde-si scalda si-si racoreste caii infierbantati, el insusi odihnindu-se intr-un palat de aur, de unde porneste din nou la drum in ziua urmatoare.
AL TREILEA OCHI Ajna Constientizarea activa, accesarea intuitiei, increderea in ghidarea din interior, constiinta, claritatea la nivel intuitiv, inconstientul Luna Sora lui Helios, numita Selene de catre greci, Luna era infatisata ca o femeie stralucitor de frumoasa, purtata printre nouri intr-un car de argint. Si:„A făcut Dumnezeu cei doi luminători mari: luminătorul cel mai mare pentru cârmuirea zilei şi luminătorul cel mai mic pentru cârmuirea nopţii, şi stelele. Şi le-a pus Dumnezeu pe tăria cerului, ca să lumineze pământul. Să cârmuiască ziua şi noaptea şi să despartă lumina de întuneric. Şi a văzut Dumnezeu că este bine“. (Geneza, 1, 16-18)
GAT Vishuda – eter – Gandirea fluenta, comunicarea, expresivitatea de sine, independenta, simtul securitatii Mercur Mercur, fiul lui Jupiter, este zeul comertului si al calatoriilor. Mandru de istetimea fiului sau, Jupiter l-a făcut pe Mercur mesagerul zeilor.
INIMA Anahata – aer – Iubirea in toata complexitatea ei, echilibrul spiritual, armonia,emotiile complexe, pasiunea, compasiunea, tandretea, devotamentul, respingerea si starea de bine Venus Fiica a lui Jupiter, Venus este zeita dragostei pamantesti, umane si a frumusetii. Iubire, pasiune, farmec, infidelitate, tradare, vrajba, rivalitate si protectie sunt tot atatea fatete ale acestui personaj mitologic.
PLEXUL SOLAR Manipura – foc – Puterea personala, expansivitatea, cresterea si dezvoltarea, frica, anxietatea, forta de aderenta si control, formarea unei opinii, introversiunea, tranzitia emotiilor de baza si simple in trairi complexe Jupiter Jupiter in mitologia romana echivalentul lui Zeus din mitologia greaca, fiul lui Saturn, Jupiter este stapanul zeilor si al oamenilor, divinitate suprema, datatoare de viata si de lumina, care carmuia cerul si pamantul, forta primordiala.Jupiter este marele benefic, planeta cea mai mare din sistemul solar, care exercita cea mai mare putere asupra celorlalte planete din jur, deci si asupra noastra.
SACRALA Svadisthana – apa – Expansiunea, creativitatea, bucuria, entuziasmul, afectivitatea, relatiile, violenta, dependentele, nevoile emotionale de baza si placerea. Marte La origine zeu al renasterii naturii si al agriculturii, Marte devine mai tarziu zeul razboiului, simbol al fortei brute, al razbunarii, al impulsivitatii. Un curajos, un impetuos, un revendicativ, Marte (Ares) este unul dintre fii lui Jupiter.
RADACINA Muladhara – pamant – Structura, instinctul, securitatea, supravietuirea, limitarea, potentialitatea umana, sexualitatea, dorinta si obsesia, stabilitatea, senzualitatea, simtul securitatii. Saturn Zeu lider, care patrona muncile agricole si roadele pamantului, Saturn, stapanul timpului este, deasemenea stapanul justitiei, dreptatii.

Rabinii din vechime au legat intotdeauna sapte Arhangheli cu cele sapte planete cunoscute (Soarele, Luna, Marte, Mercur, Jupiter, Venus si Saturn) iar Sfintii Parinti au gandit si invatat intotdeauna ca Dumnezeu guverneaza Universul cu ajutorul Ostilor Ceresti.

(va urma)

Etichete: , , , , , , , , , , , , , ,

hansel si gretel fratii grimm

Astrologia este o stiinta?

Acest concept de care multi sceptici s-au cramponat in decursul timpului capata astazi un raspuns din partea maestrului Omraam Mikhaël Aďvanhov: astrologia este mai degraba arta. Arta de a te ridica deasupra calculelor matematice care stau la baza intocmirii unei astrograme, a statisticilor care stabilesc, probabilistic, semnificatia unui aspect sau al altuia, arta de a vedea dincolo de materialitatea asta efemera, imuabilul nevazut, arta de al ajuta cu iubire pe cel care iti cere sfatul.
Dar, pana la urma, orice stiinta care, pornind de la experimentul fizic, ecuatia chimica sau matematica, evidenta manifestarii in plan fizic, nu trece la un nivel superior, al extrapolarii, al abstractizarii, al integrarii fenomenului in intregul caruia ii apartine, si de unde a fost extras pentru a putea fi analizat, ramane simpla abordare mecanicista.
Dar sa analizam punctul de vedere al maestrului Omraam Mikhaël Aďvanhov:
„Cum să nu fim fascinați de ideea că astrele exercită o influență asupra vieții noastre? La nașterea noastră, pătrundem în incinta zodiacului, și în acea clipă este ca într-un clișeu: după poziția lor, stelele și planetele desenează un fel de figură ce schițează liniile importante ale destinului nostru în funcție de ceea ce am trăit în existențele trecute. Mulți oameni refuză astrologiei denumirea de știință. Ei bine, să spunem că ea este o artă, și o artă dificilă. Este dificilă tocmai interpretarea tuturor legăturilor care, în funcție de pozițiile lor, corpurile cerești le au unele cu altele. Dar cum se exprimă astrologii, „astrele predispun, ele nu determină”: o temă astrală ne oferă numai o interpretare. Este desigur interesant să căutăm în astrologie niște revelații privind destinul nostru. Dar și mai interesant este să vedem în ea un sistem de simboluri ce ne permit să înțelegem mecanismele vieții noastre psihice în legătură cu universul după chipul căruia am fost zămisliți.”
Imi amintesc de vremurile studentiei, de matematicile speciale si de domnul profesor Adrian. Fac acesta marturisire dupa multi ani. Erau grele matematicile speciale, aride, adeseori pierdeam sirul explicatiilor. Dar ascultam rabdatoare, pana la sfarsit, cand asteptarea imi era rasplatita: finalul demonstratiei era intotdeauna unul filozofic, spectaculos, cu radacini adanci in concretul existentei noastre.
A trebuit sa ajung la cel mai inalt nivel al acestei stiinte pentru a vedea ca exista saltul, pe spirala evolutiva. Ca totul este creatie, viata, iubire, adevar, ca pornind de la o idee, o formula, un concept, si urcand pe anevoiosul drum al intelegerii fenomenului, pe scala evolutiva a gandirii, capatul demonstratiei ne intoarce cumva, in acelasi loc de unde am pornit( aceleasi coordinate (x,y) ale proiectiei plane, dar cu un alt z), prin urmare imbunatatiti, facand saltul. Nici o stiinta care nu urmeaza aceasta traiectorie in spirala nu e corecta, completa si Hristica. Si asta pentru ca orice demonstratie oricat de abstracta ar fi, trebuie sa intoarca un rezultat in sprijinul evolutiei noastre.
Intorcandu-ne la astrologie si la vesnica intrebare: Stiinta sau iluzie? Stimate domn sceptic, daca nimic nu te-a convins, poate ca nu ti-e dat in viata sa intelegi aceste lucruri. Cu modestie, trebuie sa recunoastem, ca sunt atatea alte lucruri pe care nu le intelegem si nici nu ne trebuiesc. De la microcosmos la macrocosmos, un univers intreg ne demonstreaza permanent care ne este locul in vastitatea Creatiei Divine. Nu pierde vreme si nu-ti macina nervii citind lucruri pe care nu le intelegi si care, cu siguranta, nu-ti folosesc.
Draga cititorule interesat, asa cum nici o stiinta nu este catalogata dupa calitatea unuia sau altuia care o practica (matematica, in ansamblu, nu are legatura cu calitatea si limitarea unui matematician sau a altuia, fizica, chimia, biologia, la fel) astrologia, respecta aceeasi regula. Daca, intr-un moment, ai citit un material astrologic eronat sau ai intalnit o persoana care a pretins a sti astrologie si te-a dezamagit, gandeste-te ca aceste situatii au fost generate de un nivel/stare al/a tau momentan/a. Astrologia asta, ca oricare alta stiinta spirituala, are rolul ca, intr-un moment sau altul al existentei tale sa-ti dea acel impuls pentru a-ti continua drumul pe calea cea dreapta.
Si am sa va exemplific in final, intorcandu-ma la povestile copilariei: Cum ar fi sunat basmul Hansel si Gretel daca Hansel nu ar fi lasat sa-i cada in urma cate o pietricica pe carare care, sub scanteierile Lunii, sa-i arate drumul catre casa? Sau daca, lasand in urma farimituri de paine, urme efemere de altfel, n-ar fi trebuit sa inchida cercul experientei folosind alte repere?

Etichete: , , , ,